Detre 70: szerencse és fanatizmus

Betöltötte a 70-et a Detre Szabolcs, Detre Zsolt ikerpár, vitorlázásunk eddigi egyetlen olimpiai érmesei.

MNO
2017. 03. 07. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Detre Szabolcs és Zsolt versenyszerűen nem vitorlázókként kezdték, hanem a MAFC sízőiként. A szelek szárnyára később, de éppen síedzőjüknek köszönhetően kapaszkodtak fel. Persze nyaranként már „szemeztek” az új szerelemmel.

– Ismerkedtünk egy Kalózzal, melybe beleszerettünk, és kerestük az alkalmat, hogyan tudnánk többet vitorlázni – fogalmazott a távirati irodának Detre Zsolt a jubileum apropóján. A „többet vitorlázás” a katonaság után jött össze nekik, akkor már 19 évesek voltak. Hat év alatt annyira beletanultak, hogy az 1972-es olimpiai válogatót megnyerték repülő hollandiban. – Ha az ember fanatikusan csinál valamit, akkor hamar megtanulja – vélekedett Detre Zsolt.

Végül az olimpiára nem ők mentek, de nem bánták, Detre Zsolt úgy érzi, zöldfülűek voltak. Az 1976-as montreali játékokon a részvétel a magas költségek miatt a vitorlázás szempontjából nem kerülhetett szóba, csupán egy finn dingis utazott hazánkból.

Az 1980-as olimpiára viszont minden adott volt: a Detre ikrek, kézben gépészmérnöki diplomával, családalapítás után, sportállásban találták magukat ekkorra. Éremesélyesnek is számítottak a játékokon, mert mint Detre Zsolt egy síkfutó hasonlattal mondja, „tíz alatt ment a száz”. Az olimpián nagy fölénnyel két futamot is nyertek.

– Egy bizonyos szélben baromi gyorsak voltunk. Az utolsó futam előtt az ötödik helyen álltunk, s a vezetők kérték, hogy ne vállaljunk rizikót, maradjunk az első hatban. Mi megnyertük a futamot, s a többi eredmény szerencsés alakulása következtében bronzérmesek lettünk – idézi Detre Zsolt a moszkvai emlékeket.

Az olimpia után átalakult az életük, kalóriapénzt kaptak, úgymond „profik” lettek. Ám jöttek a bojkottos évek, így a korábbi olimpiák után megint tépte őket a balsors, Eb- és vb-részvétel nélkül. Az 1983-as világbajnokságon ott lehettek (4. hely), hogy ’86-ban újra megközelítsék ezt az eredményt (7.).

Fő a változatosság, a kétszemélyes repülő hollandi után kipróbálták magukat háromszemélyes solingban is, bajnoki címekig és az Eb-n 6. helyig jutottak. Aztán következett az asso 99-es hajóosztály, melybe azért szerettek vele, mert nagyon hasonlít a repülő hollandira a hajó „viselkedését” tekintve. Sikert sikerre halmoztak, hisz nyertek egy balatoni Kékszalagot, illetve kontinensviadalokról is hoztak még két érmet.

Vitorláztak együtt Fa Nándorral is, és a mai napig hívják őket kapitánykodni vagy csak „mancsaftnak”.

Detre Zsolt amondó, nem vagyunk már messze az ő olimpiai sikerük elérésétől, úgy véli, Rióban sem voltunk tőle túl messze. Ami kell hozzá, az egy jó adag szerencse, illetve hogy a vitorlázók tudják magukat, egymást fanatizálni. Szerinte Berecz Zsomborban és Érdi Máriában is benne van a lehetőség, hogy Tokióban érmet nyerjen.

Este nagy családi vacsorával ünnepelnek majd. Detre Szabolcs lánya, Diána szintén a szelek szerelmese, négyszeres magyar bajnok, olimpikon szörfös.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.