Ők lesznek nyáron a Dagály királyai

Megvontuk a múlt heti úszó-ob mérlegét, kiderül, hogy jöhet össze a riói tízes éremtermés a nyári vb-n.

2017. 04. 27. 5:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizonyára kevesen vágytak arra úszóberkekben, hogy a múlt szombaton zárult, vb-kvalifikációs debreceni országos bajnokság „show-ját” Shane Tusup dührohama elvigye. Sportági szempontból azonban a magukra valamit is adó orgánumoknak törleszteniük kell egy fontos adósságot az európai színvonalú úszóviadal szakmai tanulságainak levonásával.

A legfontosabb talán, hogy soha, semmilyen világversenyen ilyen létszámú válogatottat még nem tudott elindítani a Magyar Úszó Szövetség, mint amekkora sereggel a világot idén Budapestre várjuk. Mint azt Sós Csaba szövetségi kapitány lapunknak elmondta, 52 fős lehet a nyári budapesti úszó-vb-n induló csapat, és bár a riói 31 fős medencés keret létszámának is még kettő híja van, még rengeteg idő van nevezni, és alkalom is lesz szintidőt úszni, például a nyár eleji Budapest Openen, ami a Duna Aréna – mondjuk ki – kényszerű tesztversenye.

Az ob-n voltak világsztár főszereplőink és berobbant fiatalok, külön öröm, hogy a legkevesebben a kettő közötti – se nem fiatal, se nem világsztár – kategóriában. Itt volt mindjárt az első nap legnagyobb izgalommal várt versenyszáma, a 200 m férfi pillangó, amelyen az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás – már-már szokásához híven – betegen repesztett olyan időeredményt, aminél idén még csak ketten tudtak jobbat. Sós szemérmes is, amikor a vele kapcsolatos várakozásáról faggatják, felelős vezetőként nyilván nem szívesen mondja ki, hogy vb-aranyra esélyesnek tartja „sajtbureszt”. A szám biztos vb-résztvevőjét, Cseh Lászlót két arcátlanul fiatal „úszóporonty” is megelőzte (Milák Kristóf, Tekauer Márk), de a válogatási elvek miatt Cseh tavalyi Eb-idejét vette figyelembe Sós kapitány. A 17 éves érdi Milák ugyanakkor 100-on valósággal kicibálta Pulai Bencét a második kvótás helyről, így már biztosan ő megy csatába Cseh mellett a középső pillangótávon – 50-en még lehet próbálkozni, Cseh László egyedül van, ketten indulhatnak.

Milák mellett „csillag születik” férfi gyorsúszásban, egy alig ismert egri srác, a szintén 17 éves Németh Nándor országos csúccsal (!) nyerte a 100 m gyorsot (48,64), ám mivel rá ifi-Eb és -vb vár a nyáron, két tapasztaltabb versenyző, Bohus Richárd és Kozma Dominik indul Budapesten. Az ob-n hétérmes Némethet mégis megcsodálhatjuk majd a váltóversenyek során, amilyen csillogó szemmel beszél róla Sós Csaba, biztosan „megfürdeti” júliusban a Duna Arénában is. Rögzíthetjük a tényt, Németh Nándor mestere ugyanaz a Plagányi Zsolt, aki elemi „kelléke” volt Cseh László riói olimpiai ezüstérmének.

Bár még az előbb említetteknél is fiatalabb két esztendővel, Késely Ajna a világbajnokságon komoly eredményt elérő úszó lehet, ő maga legutóbb lapunknak nyilatkozva határozottan kijelentette, legalább egy számban döntőt akar úszni. Lesz is erre lehetősége, hisz 1500-on Kapás Boglárka mellett Hosszú Katinka legyőzőjeként ő lesz a magyar, és ha az Iron Lady nem vállalja a 400 és/vagy a 800 gyorsot, Késely Ajna fog rajtkőre állni helyette. Nincs már messze az az idő sem, hogy Késely Kapást is elcsípje a jelenlegi fejlődési ütem mellett – erre 400-on, csak csöndben mondjuk, akár már nyáron is esélye lehet. Pechje a sűrű nyári ifimenetrend, felettesi parancsra nem tehet különbséget a viadalok között, egyébként is, Sós egyik nagy álma, hogy végre legyen ifjúsági világbajnoka a magyar úszósportnak. Hogy miért nem volt eddig, annak az oka egyszerű, Egerszegiék idején még nem volt ifi-vb.

Ha már szóba került Hosszú Katinka, az ő számválasztása a vb-csapatállítás legfontosabb befolyásoló tényezője, nem kevesebb mint hét számban van várólistás úszó, aki reménykedik Katka visszalépésében: 100 gyorson Verrasztó Evelyn, 200-on ugyanő és Késely Ajna – Késely még 400 és 800 gyorson is –, 50 háton a B szinttel rendelkező Joó Sára, 50 mellen a szintén B szintes Sztankovics Anna, 200 pillangón pedig Jakabos Zsuzsanna.

Hogy az Iron Lady végül miről mond le, azt július legelejéig nem köteles megmondani, és a külföldi riválisok miatt nem is fogja, de azt elkottyintotta, hogy mivel a 200 vegyes és a 100 hát teljesen együtt „mozog” a vb-programban, hiába olimpiai bajnok mindkettőben, az egyik számot „dobhatja”.

Sokan egyébként furán néztek, amikor az országos bajnokság első napján öt számából egyiket sem nyerte meg, s még dobogós is alig lett 200 m háton, amelyen pár hónapja csak rossz benyúlásával ejtette ki kezéből az olimpiai aranyat. Aztán viszont mutatott is valamit, 6 aranyig meg sem állt, no és mondott is: az ob minden napján reggel 6-kor a konditeremben kezdett, mert az erőfejlesztési gyakorlatokat nem lehet kihagyni. 200 vegyesen ráadásul világranglista-első időt úszott.

Hogy a „katinkányi” – vagyis 6 darab – aranyat bezsebelő Gyurták, Dániel és Gergely mire lehetnek képesek a helyezéseket tekintve, az nagy kérdés. Dániel Rio óta először versenyzett és úszott olyan időt, amit az évnek ebben a szakaszában még soha, reménykedhetünk tehát, hogy döntőben láthatjuk úszni legalább 200 mellen – esélye erre papíron 50-en és 100-on is lesz, csak sokkal kisebb. Gergely 800 gyorson és 400 vegyesen kvalifikált a világbajnokságra, az 1500-ért viszont nem harcol, mert egymás rovására menne három ilyen embertelen verseny együtt, egy viadalon – Hargitay András korábbi szövetségi kapitánynak tehát részben igaza volt tavaly, amikor az előzetes csapatkijelölésnél a 400 vegyes és az 1500 gyors közül csak az egyiken engedte (volna) rajthoz állni a „kis” Gyurtát. Verrasztó Dávid egyébként a másik „négyvegyeses” indulónk, ő az ob-n viszont kihagyta ezt a számot, a 100-as résztávok fejlesztése érdekében az egyes úszásnemek 100 méteres futamait fejlesztette versenykörülmények között. 100 háton Balog Gábor, 200-on Telegdy Ádám az első számú próbálkozónk a világbajnokságon, előbbi terve nem kisebb mint megdönteni Cseh László ötéves országos csúcsát – és akkor tényleg lezárulhat az őrségváltás nyáron, amikor az is kiderül, folytatja-e az úszást a másfél évtizede a világ úszóelitjébe tartozó Cseh. 200 háton indul egyébként a legnagyobb férfi számhalmozó, Bernek Péter, aki egyéniben 200 és 400 gyorson is rajtkőre áll majd, bivalyerős mezőnyben. Félnie azért nincs mitől, 200 háton világranglista top 10-es idővel lett országos bajnok, Kapás Boglárka szerelmét, Telegdy Ádámot megelőzve.

A végére hagytuk a torta habját, a talán legkedveltebb úszót, az imént említett Kapás Boglárkát, aki 200, 400, 800 és 1500 gyorson is kivívta a vb-részvételt, és bár mást is úszott az ob-n, a világbajnokságon már csak a „főételekre” koncentrál, vb-érmes reményei vannak a leghosszabb táv(ok)on.

A váltók összetételét Hosszú Katinka szándékait és az úszók aktuális formáját is figyelembe véve Sós Csaba a lehetséges utolsó percben, tehát csak a júliusi verseny idején hirdeti ki majd. A teljes csapattal szembeni minimális elvárás a riói 10 érmes teljesítmény megismétlése, a „szüretelők” várhatóan Hosszú Katinka (3-4 érem), Cseh László (1-2), Kenderesi Tamás (1), Verrasztó Dávid (1) és Kapás Boglárka (2) lesznek, a váltókról még korai beszélni.

Férfiak

50m gyors: Takács Krisztián, Lobanovszkij Maxim

100m gyors: Bohus Richárd, Kozma Dominik

200m gyors: Kozma Dominik, Bernek Péter

400m gyors: Bernek Péter – 1 fő még kvalifikálhat

800m gyors: Gyurta Gergely – 1 fő még kvalifikálhat

1500m gyors: Rasovszky Kristóf – 1 fő még kvalifikálhat

50m hát: Bohus Richárd – 1 fő még kvalifikálhat

100m hát: Balog Gábor – 1 fő még kvalifikálhat

200m hát: Telegdy Ádám, Bernek Péter

50m mell: Gyurta Dániel (Financsek Gábor – visszalépés esetén, továbbiakban: v. e.)

100m mell: Gyurta Dániel – 1 fő még kvalifikálhat

200m mell: Gyurta Dániel – 1 fő még kvalifikálhat

50m pillangó: Cseh László – 1 fő még kvalifikálhat

100m pillangó: Cseh László, Milák Kristóf

200m pillangó: Cseh László, Kenderesi Tamás

200m vegyes: Cseh László, Verrasztó Dávid (visszalépésük esetén még lehet kvalifikálni)

400m vegyes: Verrasztó Dávid, Gyurta Gergely

Nők

50m gyors: Molnár Flóra – 1 fő még kvalifikálhat

100m gyors: Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka (Verrasztó Evelyn v. e.)

200m gyors: Hosszú Katinka, Kapás Boglárka (Késely Ajna, Verrasztó Evelyn v. e.)

400m gyors: Kapás Boglárka, Hosszú Katinka (Késely Ajna v. e.)

800m gyors: Kapás Boglárka, Hosszú Katinka (Késely Ajna v. e.)

1500m gyors: Kapás Boglárka, Késely Ajna

50m hát: Hosszú Katinka (Joó Sára v. e.)

100m hát: Hosszú Katinka – 1 fő még kvalifikálhat

200m hát: Hosszú Katinka, Burián Kata

50m mell: Hosszú Katinka (Sztankovics Anna)

100m mell: Sztankovics Anna

200m mell: Sebestyén Dalma

50m pillangó: Molnár Flóra

100m pillangó: Szilágyi Liliána – 1 fő még kvalifikálhat

200m pillangó: Szilágyi Liliána, Hosszú Katinka (Jakabos Zsuzsanna v. e.)

200m vegyes: Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna

400m vegyes: Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.