Nemet mondtak Bienerth gyárfásos javaslatára

Tiszteletbeli elnök sem lett a botrányos körülmények között távozó volt MÚSZ-vezér. Heves viták a közgyűlésen.

2017. 05. 21. 14:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem ígérkezett könnyű „menetnek” vasárnap déltájt Bienerth Gusztáv első úszószövetségi közgyűlése elnökként, főleg azok után nem, hogy több úszóklub felháborodására a hosszú távú medencés országos bajnokság hétvégéjére tették a tanácskozást. Gyárfás Tamás januári váltása óta tempósan emelkedett a medencevilág hőfoka. A turisztikai kormánybiztosi székből érkezett elnök alighogy zöld ágra vergődött a Hosszú Katinka által fémjelzett reformcsoporttal, robbant a Tóth Ramon-ügy: az MTK úszóedzője a rendőrségi gyanú szerint hét évvel ezelőtt meztelen képekkel zaklatott kiskorú lányokat. A klub kirúgta a trénert. Néhány napja a debreceni úszó-ob-n részt vevő egyik sportolóról került elő a verseny alatt készített szexvideó, és a kívülálló csak kapkodta a fejét, amikor ezzel szinte egy időben egy másik úszólányról készített pikáns fotókkal kopogtattak egy bulvárlap ajtaján. Szintén debreceni sztori volt a Shane Tusup (Iron Aquatics úszóklub) és Darren Ward edző közti kakaskodás, ami megakasztotta az országos bajnokság úszóprogramját, azóta már el is búcsúzott alkalmazottjától Hosszú Katinka férje. Ami viszont közvetlenül Bienerth Gusztáv munkáját és személyét érintette, az többtucatnyi szakmai kérdés volt, amelyet Tóth István szentendrei úszóvezető szegezett a közgyűlés előtt nem sokkal az elnöknek, és az új időszámítás működési problémáit igyekezett asztalra tenni – 54 nappal a hazai rendezésű budapesti vizes világbajnokság előtt.

Aztán a közgyűlésből két óra is eltelt, mire a napirendi pontokat összeállították a résztvevők, bekiabálásokkal, ügyrendi felszólalásokkal „gazdagított” periódus után, Gyárfás Tamás FINA-alelnök és Kulcsár Krisztián MOB-elnök jelenlétében:

Kétórányi „hangulati bevezető” után tehát el is kezdődött a munka.

Elsőként Gyárfás Tamás tiszteletbeli úszóelnöki címét nem vette a közgyűlés napirendre, miután az elnök jelölte erre a posztra és ódákat is zengett róla – nem kis meglepetésre –, majd Bienerth Gusztáv beszélt hosszan a szövetségi élet jelenéről – Darnyi Tamás ekkor például kiment elfogyasztani egy somlóit. Később Szántó Éva prezentált a vizes világbajnokság rendezői előkészületeiről, leginkább látványképeket mutatott be a leendő helyszínekről 54 nappal a vb előtt. A Deloitte a Magyar Úszó Szövetség pénzügyi átvilágításáról adott volna elő az eseményen, de nem végzett a munkával, ezért ez a napirendi pont elmaradt, a számviteli beszámolót viszont megtartották, és a küldöttek meg is szavazták. Hornyák persze általános derültségtől övezve azért „elmagyarázta” az egybegyűlteknek, hogy a MÚSZ nem óhajtja a fizetési listát nyilvánosságra hozni. Tóth István ennél a pontnál felállt, hogy három óra elteltével rendeljenek el szünetet, elkerülve azt a jogszerűtlenséget, hogy határozatképtelen létszámban szavaztasson az elnök. A gordiuszi csomót átvágandó a közjegyző azt javasolta, mindenkit hívjanak be a terembe, és számolják meg újra a jelenlévőket – ezzel persze még mindig nem derült ki, hogy a szövetség tagegyesületeinek hány százaléka van jelen. A helyzet tovább bonyolódott azzal, hogy valaki észlelte, az eddigi szavazásoknál nem rögzítette senki az aktuális határozatképességet, illetve Bienerth maga számolta a szavazatokat jelző kék cédulákat

És akkor váratlanul szót kapott Gyárfás Tamás, aki kiigazította Bienerth néhány elvétett szavát, majd azt mondta, furcsa neki, hogy nem tud az úszótársadalom most egységben örülni a vb-nek és az új uszodának. – Ne egymást gyilkoljátok! – tette hozzá, majd Bienerth három és fél óra tanácskozás után 20 perc szünetet rendelt el.

Szünet után Hornyák Viktor „bemutatója” folytatódott, amit Verrasztó Zoltán unt meg először, és kritizálta Hornyák azon hozzáállását, hogy a támogatásért már teljesítmény előtt tartsák a markukat a klubok. Ügyrendi javaslatként érkezett: három percben maximálják a hozzászólások hosszát – elsöprő igen.

És akkor a papíron legfőbb napirendi pont tárgyalása – négy és fél óra után – meg is kezdődött: Bienerth elnökségének kezdete óta működőképességének alsó határára érkezett a MÚSZ-vezetés nyolc fővel. A titkos szavazás előtt visszalépett a jelöltségtől Tóth István és Kenéz László is, majd a „Leugorna-e a műugrótoronyból?” kérdéssel tesztelték az elektronikus rendszert. Először is a jelölőlistára való felvételről szavaztak a jelenlévők, és rögtön le is lökték róla a főpolgármester-helyettes Szalay-Bobrovniczky Alexandrát, a négyszeres olimpiai bajnok és úszóklubvezető Darnyi Tamást, Hornyák Viktort, Zubor Attila korábbi olimpikon gyorsúszót – felkerült viszont például Danks Emese, a Gyurcsány-kormány és a Tesco korábbi szóvivője és Rákosfalvy Zoltán – Borkai Zsolt polgármester barátja – Győrből. Mindketten tagjává is váltak az elnökségnek.

Hátravolt még a MÚSZ-alapszabály módosításáról szóló szavazás – 80 indítvány érkezett –, amire a közgyűlés hatodik órájában sor is került végre annak köszönhetően, hogy a nagyszámú módosítóról a közgyűlés csomagban szavazott, ám a titkos voksoláson végül úgy döntött, nem módosul az alapszabály egyetlen módosítóval sem – erre pedig ököllel csapott a levegőbe Hornyák.

A maratonira nyúlt úszószövetségi közgyűlés végére körvonalazódott, hogy egy igen heterogén, konkrét célok mellett egyelőre még nem összefogott csoport egyre több aggályt fogalmaz meg a Bienerth Gusztáv elnökölte MÚSZ működésével kapcsolatban. A vezető pedig nekiláthat a program előtt rázúduló 145 kérdés megválaszolásának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.