Késely Ajna lába előtt hever Európa

A 15 éves kőbányai úszólány 6 elsőséggel vezette az éremtáblázat 2. helyére a magyar csapatot a junior-Eb-n.

2017. 07. 02. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A netanyai junior úszó-Európa-bajnokságról a magyar és az orosz utánpótlás – testvériesen osztozva – vitte el az aranyérmek felét, és ez számunkra igen jó hír akár a 2020-as tokiói, akár a 2024-es párizsi vagy Los Angeles-i olimpiára nézve. Sós Csaba felnőtt szövetségi kapitánynak nem kell tehát aggódnia, mi lesz a sportág sorsa Cseh László, Gyurta Dániel vagy Hosszú Katinka után – megjöttek a Milák Kristófok és a Késely Ajnák, egyenesen az iskolapadból, és nem is akármilyen eredményekkel. Noha a Magyar Úszó Szövetség honlapja június 29. és július 1. közé tette a versenyt – és a rajtlistát összekeverte a nevezési listával –, azért a netanyai viadal honlapjáról mindenki megtudhatta, hogy „elölről-hátulról” hosszabb egy-egy nappal a korosztályos Eb, a hagyományos magyar sikersportágban szerdától vasárnapig lehetett szorítani a sportág leendő csillagaiért.

Hogy nem is csak a leendőkért, azt Késely Ajna, a junior-Eb szupersztárja tette egyértelművé: a 15 éves kőbányai úszólány egy éve már egy olimpiai hatodik hellyel is büszkélkedhet, Izraelben pedig majdnem „végigette” az egész menüt, ami a gyorsúszószámokat illeti, 200, 400, 800 és 1500 méteren is rajtkőre állt: 800-on a 31 éve fennálló korosztályos Eb-csúcsot eltörölve lett aranyérmes, ugyanígy megvédte junior Eb-elsőségét 400-on, korosztályos versenyrekorddal nyert aranyat 200-on és 1500-on sem talált legyőzőre – ha ez nem volna elég, a 4x100-as vegyes nemű gyorsváltó és a 4x200-as női gyorsváltó tagjaként is diadalmaskodott, hat elsőséggel lett a verseny abszolút sztárja. Ha Hosszú Katinka lemond a gyorsúszószámokról – erre nagy esély van –, a budapesti vb-n nemcsak 1500 gyorson láthatjuk Kapás Boglárka mellett, illetve a 4x200-as gyorsváltó tagjaként, hanem 200-on és 400 gyorson is. Sós persze Késely esetében dönthet úgy, hogy a korábban új Egerszegi Krisztinának kikiáltott csodalány számára a felnőtt-vb-t követő indianapolisi ifjúsági világbajnokság fontosabb.

Szintén megmutathatja magát a felnőtt-világbajnokságon Budapesten a 17 éves érdi Milák Kristóf, 100 pillangón ugyanis Cseh László mögött ő verekedte be magát a csapatba. E számban Netanyában „csak” második lett, de 200-on általános megdöbbenésre olyan ifivilágcsúccsal lett aranyérmes, amelynél jobbat a felnőttek között is csak a világranglista-vezető japán Szeto tudott, és csak 8 századmásodperccel. Miláknak termett még egy ezüst 50 méteren is, és tagja volt még a szintén ezüstérmet szerzett 4x100-as férfi gyorsváltónak is, és ne feledkezzünk meg a Késely Ajnával közösen szerzett aranyáról sem!

Az egyéni aranyérmesek táborát gyarapítja még a szintén középtáv-specialista Kalmár Ákos, aki 400 gyorson diadalmaskodott – mellette állt a dobogón a vasárnapi zárónapon 400 vegyesen aranyérmet szerző Holló Balázs –, „mellesleg” pedig leszakított még egy ezüstöt is 800 és 1500 gyorson, mindkétszer Lakatos Dávidot előzve.

Gyorsúszásunk, noha az utóbbi években úgy tűnik, nemzetközileg igenis versenyképes lehet rövid időn belül, amit nem csak a váltó sikeres utánpótlás-szereplése mutat: a szintén még csak 17 esztendős Németh Nándor pár hete felnőtt országos csúcsot úszott 100-on, Cseh László úszótársa, tehát szintén Plagányi-fióka most a váltóérmek (4x100-as vegyes gyorsváltó – arany; 4x100 férfi gyors – ezüst) mellett 100-on és 200-on egyedül is felállhatott a dobogóra egy arany-, illetve egy ezüstéremmel a nyakában. Ne feledkezzünk meg a 4x200 méteres férfi gyorsváltónkról sem, Németh, Holló és Milák Márton Richárddal kiegészülve szerzett aranyérmet, a magyar csapat így Oroszországhoz hasonlóan 11 arannyal zárt a kontinensviadalon.

Az előrelépés komoly, a tavalyi korosztályos viadalon feleennyi elsőséget sem ért el a magyar csapat – és az éremtáblázat negyedik helyén végzett –, az a verseny ráadásul Hódmezővásárhelyen volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.