Kézilabda-vb: készülünk a taktikára, amellyel meg szoktak verni minket

A 7 a 6 elleni játék éppen elég bajt okozott már nekünk, karácsonyig kiderül, hová fejlődtünk.

Arday Attila
2017. 11. 29. 18:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kézilabdát forradalmasító, kapus nélküli, hét a hat elleni játék születésének hivatalos napja – legalábbis Magyarországon – 2014. december 15-e. Az újszerű taktikai húzással Dánia ezen a napon lepte meg a válogatottunkat Debrecenben, a női Európa-bajnokság középdöntőjében, és meg is verte vele. Azóta három év telt el, de váratlan eredményeket ugyanúgy el lehet érni vele: múlt hétvégén a Veszprémet az Aalborg éppen így győzte le a férfi-Bajnokok Ligájában.

Most, amikor a női világbajnokság hétvégi rajtjára készülünk, nemzeti csapatunk eredményességét alapvetően meghatározhatja, holt tart ezen a téren.

„Ma már elég sok csapat beveti a hét a hat elleni játékot, ez várhatóan a vébén is így lesz, főleg akkor szereti játszani egy csapat, amikor vesztésre áll, változtatnia, kockáztatnia kell – mondta a Magyar Nemzetnek Klivinyi Kinga, válogatottunk balátlövője az elutazás előtti napon tartott sajtónyilvános edzés után. – Mi is sokat készülünk arra, hogyan védekezzünk ez ellen, a támadójátékban pedig valószínűleg mi is alkalmazzuk.”

Az edzést Kim Rasmussen szövetségi kapitány hatalmas energiával és tanítani való angolsággal vezette, remélhetőleg mindenki számára közérthetően. Azt csak megköszönhetjük a szakvezetésnek, hogy nem a mostanában szokásos utak valamelyikét választotta, edzőkollégái egy része ugyanis csak a bemelegítésre enged be minket, vagy olyan edzést tart ilyenkor, amelyen szinte semmit sem csinálnak a játékosok, nehogy kiderüljön a nagy titok. Rasmussen utóbbi luxust nem engedte meg magának, három nappal a norvégok elleni vb-rajt előtt minden pillanatot kihasznált a játék fejlesztésére, és időnként alapvető hibákat javított. Tóth Gabriellánál, a 2014-es Eb felfedezettjénél minden szuggesztív képességét bevezette például, mert az irányító-átlövő úgy közelített a kapu felé, hogy a lelátón is mindenki látta, passzolni fog, holott ennek a meglepetés erejével kell hatnia.

Úgy láttuk, Klivinyi Kinga formájával nagy bajok nincsenek, ahogy alighanem kapusgondjaink sem lesznek, elnézve Bíró Blanka és Janurik Kinga mozgását, akik kiszorították a keretből a klasszisnak számító Kiss Évát.

Amikor hat helyett heten támadják majd a kapujukat, a szokásosnál is nagyobb gólveszéllyel kell szembesülniük, de Bíró Blanka szerint nincs nehezebb dolguk.

„Nekem igazából mindig az a feladatom, hogy a labdás játékosra figyeljek, előttem viszont a védelemnek sokkal nehezebb ennyi ember mozgását lekövetnie” – mondta kérdésünkre Bíró Blanka, akinek bonyolultabb lehet a védekezést irányítania, ha a szokásosnál több a támadó. „Próbálom irányítani a csapattársaimat, de sokszor akkora a hangzavar a tétmeccseken, hogy legfeljebb az egymás mellett állók hallják meg egymást.”

A németországi vb csoportmeccsein ez talán még nem így lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.