Erdei Zsolt: Ilyen szintű átvilágítás még soha nem volt ebben a sportágban

A mindennapi testnevelés részévé válhat az iskolai bokszoktatás. Az ökölvívó-szövetség elnökével beszélgettünk.

Gabay Balázs
2017. 12. 06. 8:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolc hónapja elnöke a Magyar Ökölvívó-szakszövetségnek (MÖSZ) Erdei Zsolt. Érkezésekor alapvető változásokat tűzött ki célul, s hamar rá is lépett néhányak tyúkszemére. Az infrastruktúra rendbetétele, a sportág hátországának kiterjesztése, a hatékonyabb nemzetközi lobbizás és apróbb személyi változtatások mellett az akadémiai rendszert is átvizsgáltatta egy auditorcéggel, melynek nyomán a hajdúszoboszlói Papp László-akadémia elvesztette kiemelt státusát.

– Ilyen mérvű ellenőrzés még soha nem volt a sportágban. Szándékosan azért kértünk fel egy külsős vállalatot, nehogy szó érje a ház elejét, miszerint a szövetség a saját szája íze szerint dönt – magyarázta a Magyar Nemzetnek a volt világbajnok öklöző. Neki különösen vigyáznia kell a semlegességre ez ügyben, hiszen a győri és a nagykanizsai mellett az övé a harmadik akadémiai rangú intézmény (Madárfészek), ez pedig nemcsak megbecsüléssel jár, de pénzügyi lehetőségekkel is kecsegtet.

 

Mivel ő az elnök, ifj. Papp Lászlótól, a hajdúsági akadémia vezetőjétől meg is kapta, hogy előre meghozták a döntést, ráadásul nem is teljesen világosak a követelmények. Erdei erre csak annyit mondott, természetesen semmilyen határozat nem született meg előre, ha Papp belenézett az intézménye által kötött szerződésbe, neki is tisztában kell lennie a pontos feltételekkel. – Nem volt előre lejátszott dolog ez, igaz, lehetett sejteni, mi lesz a döntés.

A szakma tökéletesen látta, hogy a Papp László-akadémia nem a kritériumoknak megfelelően működik. Meg lehet nézni az elvégzett munkát, és aztán fel lehet tenni a kérdést, melyik akadémia mennyire érdemli meg a támogatást

– szögezte le. Hozzáfűzte: a három megmaradt elitképző között szétosztják a megszüntetett negyedik intézményre fordított összeget.

Helyesbítés

Az ökölvívószövetség helyesbítést kért cikkünkhez. Ebben kiemelik, „ a Madárfészek Ökölvívó Akadámia nem Erdei Zsolté, amióta ő a MÖSZ elnöke, semmilyen tulajdosi, vagy egyéb módon nem kötődik az Akadémiához. Ez elég fontos, hiszen elnökként ez nem is lenne etikus. Éppen ezért az Elnök úr tulajdonjogával együtt korábbi tanítványait is átadta, edzéseket sem vezet a Madárfészekben.” Egy másik ügyre is reagáltak, mely a Papp László Akadémia akadémiai rangjának megszűnését értinti. „ (A szövetség) az akadémia megszünése miatt anyagi forrás nélkül maradt sportolókat és egyesületeket támogatta (a felszabaduló összegből), illetve egyéb olyan egyesületeket, akiknek a működésében forráshiány lépett fel, nem pedig a megmaradt 3 akadémia között osztotta el.”

A szövetség pénzügyeire térve lapunknak elárulta, az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) korábban érkezett évi 450 millió forintot továbbra is megkapja a MÖSZ, okos elosztással szerinte ez a pénz elegendő a működéshez. Ha viszont, miképp azt kinevezésekor elhatározta, több fiatalt szeretnének bevonzani már kicsi kortól kezdve, ahhoz anyagilag is erősíteni kell a „végvárakat”, vagyis a kisebb vidéki egyesületeket.

– Terveink szerint szeretnénk a mindennapi kötelező testnevelés keretei között behozni az iskolai rendszerbe az ökölvívást.

Ez óriási lehetőség lenne arra, hogy már a legkisebbek is megismerkedjenek a boksszal, és meg is szeressék. Erről már zajlanak a tárgyalások. Emellett folytatni akarjuk a központosítást, az edzői bérek és az infrastruktúra fejlesztését.

Ahogy fent is érintettük, Erdei Zsolt már korábban utalt rá, hogy az előző vezetés nem fordított elegendő figyelmet a diplomáciára, a nemzetközi lobbizásra. Ebből viszont több versenyen is hátránya származott a magyar csapatnak, amin az elnök változtatni akar. Még nyáron leült beszélgetni Franco Falcinellivel, az EUBC, vagyis az európai szövetség elnökével. A sportdiplomata amúgy sem elhanyagolható szerepe ezekben a hetekben még inkább felértékelődik, ugyanis januárig ideiglenesen a világszövetséget is ő vezeti (AIBA). Elődje, a tajvani Vu Csing-kuo (Wu Jingguo) ugyanis az elmúlt éveket végighazudta a szervezet büdzséjét illetően, méltatlan módon próbálta eltávolítani az elnökségből ellenfeleit, és közel tizenötmillió dolláros adósságba hajszolta az AIBA-t. Erdei azonban mindenkit megnyugtat, úgy látja, a magyar szövetség ezúttal „jó lóra tett”.

– Most komoly fejetlenség van a Bokszvilágszövetségben, de a januári dubaji kongresszuson megválasztják az új elnököt. Két-három jelölt lobbizik, nagyjából tudjuk, hogy mi kit támogatnánk, ezt azonban most még nem mondhatom el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.