Fucsovics Márton kivárta a százegyedik csapást

A szupertehetségnek kikiáltott Fucsovics előbb egy német akadémián, majd az éjszakában veszett el kis híján. Ma a világ legjobbjait szorongatja. Portré.

Gabay Balázs
2017. 12. 04. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor 2017 novemberében Fucsovics Márton fátyolos tekintettel felállt, és meglapogatta a hazai teniszszövetség elnökének, illetve edzőjének hátát egy sajtóeseményen, keveseknek lehetett világos, mi játszódott le a jelenlegi első számú magyar férfi teniszező fejében. A hirtelen jött érzelemkitörés jelentőségét azok tudják felmérni, akik az elmúlt huszonegy évben végigkövették fejlődését. Akik tudják, mit jelent tizenévesen hátrahagyni a családot, feladni a házibulikat egy bizonytalan kimenetelű karrier érdekében. Az elmúlt jó két évtized összes rontott szervája, erőfeszítése benne volt abban a két ölelésben, amely ugyanúgy kijár csapattársnak, trénernek, barátnak, akik nélkül soha nem jött volna össze a világranglista 85. helye. Róluk is szól Fucsovics Márton története.

Fucsovics Márton alig múlt négyéves, amikor egy lány ismerőse elhívta, hogy a nyíregyházi Bujtosi szabadidőcsarnok melletti pályán meglesse a játék fortélyait.

– Csütörtökön iratkozott be, szombatig hazaküldtem megnőni, olyan kicsi volt. Az első naptól meg akart verni, nem ismert elveszett labdát, így külön kezdtem foglalkozni vele. Teljesen máshogy mozgott, mint a többiek, kortársaival ellentétben nem kalandozott el a figyelme, azóta is őt keresem a pályán

– Gyuricsku Enikőt lenyűgözte tanítványa reakcióideje, fáradhatatlansága, egyetlen kortársa sem tudta visszaadni tenyereseit. Folyamatosan idősebbek ellen játszott, nyolcévesen a tíz-, tizenegy évesen a tizenkét évesek versenyeit nyerte meg. A hat együtt töltött év alatt – ilyen hosszú ideig egyetlen edzője sem dolgozott vele azóta – mindössze egyszer sírt, amikor Gyuricsku ráparancsolt, mert nem akart labdát szedni.

Szülei soha nem hagyták ott edzésen, a pálya mellől figyelték. – Most is szinte mindig utazik vele valaki a versenyeire otthonról, nem hagyják egyedül. Marci tudja, hogy a család a legfontosabb.

Bárhol játszik a világon, meccs után mindig felhívja a nagymamáját azzal a kérdéssel: láttad, mama? A mama pedig mindig nézi

– mondja Gyuricsku Enikő. A tréner későbbi kollégáival karöltve már az elején megmondta Fucsovicsnak, hogy top 100-as játékos lesz, és addig nem is akart hosszabb interjút adni senkinek, míg ez be nem következik.

Fucsovics sorra nyerte a regionális megyei tornákat, majd Erőss Béla vette át felkészítését a Nyíregyházi VSC-ben. Ugyanazt látta rajta, mint elődje: elképesztően összpontosított, jó értelemben véve koravénnek tűnt. „Ha mutattam egy új fogást, egyből megtanulta, és imádott edzeni, sokszor vissza is kellett fogni.” Míg Goran Ivanisevicet vagy Rafael Nadalt a futballpályáról, addig Fucsovicsot a kosárcsarnokból kellett „kimenteni”, teniszedzői végül rá tudták beszélni, hogy az ütőt válassza. Az iskolában eközben jól tanult. Az ifjú titán az NYVSC szőnyeggel borított talaján szerette meg a kemény, gyors pályákat.

Klubjában 11 éves kora óta ütögetett az amatőr szinten játszó Joó Györggyel. A vállalkozó egyik barátja jóban volt a Fucsovics családdal, és megkérte, hogy segítsen továbblépni a teniszezőnek. Csaknem apa-fiú kapcsolat alakult ki köztük, az évek során nem hivatalos menedzserévé vált. Erőss 2007-ben már látta, hogy sparringpartnernek (iskolázás az alapvonalról) is gyenge, szintet kell lépni, de Marci szülei ekkor még nemet mondtak a Cannes-hoz közeli Mouratoglou akadémia hívására. Innen került ki többek között Marcos Baghdatis vagy épp Gilles Müller.

Aztán képbe került a Stuttgart melletti First Line (FLTA) akadémia. Joó vitte próbajátékra Fucsovicsot úgy, hogy neki közben a környéken kellett dolgoznia. Felvették az akadémiára, de rengeteg pénzébe került a sok utazás. Természetesen a szülők, Edit és József is megtettek mindent, ami tőlük tellett, de a nyíregyházi egyesületből többen, köztük a mára milliárdossá váló Bige László (Bige Holding) is támogatta a játékost. A képzés forintban évi tízmilliós nagyságrendű volt.

Fucsovics profi körülmények közepette készülhetett itt 15-16 éves korától ugyan, de úgy érzete, börtönbe került. Szó szerint így fogalmaz az itt töltött jó három évről Hornok Miklós egykori Davis-kupa-kapitány és Gödry Levente is. Utóbbi 7-8 éves kora óta a legjobb barátja Fucsovicsnak, maga is teniszező. A tanulóktól elvették a telefonjukat, internetezni se lehetett mindig, alig hagyhatták el az akadémiát. A rendkívül érzékeny Fucsovicsot ez teljesen kikészítette. – Marci érzelmileg labilis, én is ilyen vagyok, ezért is értjük meg egymást annyira. Stuttgartban nem volt meg a szeretetteljes környezet, mint Nyíregyházán. Vannak emberek, akik csak darálnak, és elviselik ezt, de Marci nem ilyen. Hornok még tisztábban fogalmaz: a meleg családi környezetből kirepülő, sokat utazó ifjú elvesztette az otthonát, bázisát.

Mindezt tetézte egy akkori párkapcsolata, amely a hozzá legközelebb állók szerint rendkívül megviselte, szerelme ugyanis nehezen dolgozta fel, hogy folyamatosan távol van tőle. Eközben a német rendszerben nem is a korosztályos, hanem a regionális felnőttversenyekre vitték Fucsovicsot; sorra szenvedte el a vereségeket, ettől szép lassan az önbizalma is elpárolgott. Joó így emlékszik vissza: „Sokszor volt, hogy feladta kicsit, de végleg soha.”

Hornok ekkor lépett közbe, és elkezdte junior-világranglistás versenyekre hordani Fucsovicsot. 2009 csodás éve volt: egyéniben korosztályos Eb-ezüstérmes lett, majd első magyarként a US Openen párosban győzött a juniorok között. Sávolt Attila az Eddie Herr és az Orange Bowl versenyeken látta először élőben játszani, és már akkor úgy vélekedett, hogy a top 20-ig viheti. Fucsovics egy évre rá az ausztrál és az amerikai nyílt bajnokságon is elődöntőig jutott, Wimbledonban viszont első magyarként győzött Benjamin Mitchell ellen a juniorok között.

Sokan innentől datálják élete egyik legnehezebb időszakát. Vég nélkül nyüstölte a sajtó. Az Amerikában élő Hornok úgy érzi, a hazai közvélemény úgy ki van éhezve a sikerre, hogy amint egy fiatal megnyer egy trófeát, az újságok elkényeztetik, kikiáltják sztárnak. Ez is közrejátszhatott abban, hogy a 2010 utáni években nem sikerült nagyot előrelépnie. Stuttgartból hazatérve végre bepótolhatta az elmúlt években kimaradt bulikat, miközben nem tudatosult benne, hogy a felnőttmezőnyhöz az eddigieknél is sokkal többet kell edzeni. – Hiányzott róla 5-10 kiló izom, ráadásul mi, magyarok biológiailag később érünk, mint például a déliek.

Marci addig pontosan tudta, hogy tehetsége révén kevesebb edzéssel is többre juthat, de ez csapda volt, mert a felnőttmezőnyben ezzel már nem lehet érvényesülni, csak kemény munkával.

Hiába verte meg ekkor például Carreno-Bustát, aki ma már top 10-es játékos, nem teljesült hirtelen az álma, a legjobb 100 közé kerülés – mondta Hornok Miklós.

A játékos nehéz időszakot élt át ez idő tájt: Gyuricsku és Joó György állítja, semmivel sem mulatozott többet, mint kortársai, más viszont olyan esetet is említett, amikor a játékos délután kettőre sem tudott kivergődni a pályára az átdőzsölt éjszaka után. Hornok szerint a németországi évek túlkompenzálása és a média által rápakolt nyomás idézett elő magatartásbeli változást. – A túlzott elvárás miatt csinálta, nem azért, mert ne érdekelte volna a tenisz – véli Hornok. A 2011 júliusában tartott, fehéroroszok elleni gödöllői Davis Kupa-edzőtáborban kapott egy végső figyelmeztetést az edzőtől, ennek nyomán pedig csak óriási csatában kapott ki Bardóczky Kornéllal az akkor klasszis Mirnij, Ignatyik párostól. Hornok véleménye itt egybevág Sávoltéval: Fucsovics akkor tud kiemelkedően játszani, ha teljes ellenőrzés alatt készül. Hornoknak végül mégis ki kellett tennie a teniszezőt a csapatból az eseti elhajlások miatt, aki így lemaradt az Andy Murray neve fémjelezte britek elleni Davis Kupa-csatáról.

A kapitány élete legnehezebb, leghálátlanabb döntését Joó György menedzserrel egyetértésben hozta meg, azt akarták, hogy Fucsovics, akinek az is átfutott a fején, hogy felhagy a tenisszel, végleg észhez térjen.

A fájdalmas büntetés hatott, Fucsovics felfogta, elfogadta, miért kapta. Utazásait és felkészítését Hornoknak komoly áldozatokkal (saját autóval, megelőlegezett költségvetéssel és minimális fizetéssel) sikerült megoldania.

Joó a nizzai Mouratoglou akadémiát választotta újabb állomáshelyül, de a honvágy továbbra is gyötörte a sportolót. 2013-tól már nemcsak az ATP-tornákba kóstolt bele egy-egy forduló erejéig, de Challenger-versenyeket is nyert Kínában és Olaszországban. Sőt egy-egy nagyot is elkapott olykor, mint az akkor a ranglistán 39. helyen álló Jérémy Chardyt. Francia edzőjével, Olivier Taumával hiába ért el egyre jobb eredményeket, a honvágy hazahívta. Gödry trénerével dolgozott egy ideig, de Joó, aki már évekkel ezelőtt kinézte Fucsovicsnak Sávolt Attilát, döntő lépésre szánta el magát. Először megfűzte az Amerikában dolgozó, korábban a legjobb hetven közé bejutó Sávoltot, majd a szövetségnél is kiharcolt némi támogatást, végül Fucsovicsot is rábeszélte, hogy ne ragaszkodjon foggal-körömmel akkori edzőjéhez. „Hittem benne, hogy azok a tulajdonságok, melyek Marciból hiányoznak, de Attilában megvannak, jó irányba terelhetik a pályáját. Attila tudatos, következetes, nagy munkabírású, profi szemléletű edző.” Ekkorra az óriási állami támogatásból Budapesten felépült egy minden igényt kielégítő edzőközpont is, itt készülhettek.

Sávolt a kezdetekről azt mondja, furcsa volt, hogy Joó György kereste meg, és nem Fucsovics, de miután meggyőződött róla, hogy a teniszező is őt akarja, és mindenben aláveti magát neki, elfogadta a felkérést. – 2016 januárjában, a közös munka kezdetén úgy edzett, játszott, mint amit a ranglista helyezése (230.) is mutatott. Abban állapodtunk meg, hogy 2017 végéig a legjobb száz közé kell kerülnie – nyilatkozta Sávolt Attila.

A legutolsó top 100-as magyar teniszező nem várt amatőrséggel szembesült: Fucsovicsnak nem volt a versenyekhez igazított edzésterve, se felépített versenynaptára. Ezen radikálisan változtattak, és iszonyú keményen edzettek. Joó szerint a játékos az elején nagyon megszenvedte a magasabb ritmusú tréningeket, de csendben maradt. Miután makacs, több hónapon át tartó térdsérülését kikúrálták, beindult. Federer és Wawrinka is hívta edzőpartnernek.

2017-re három Grand Slam-tornán is a főtáblán indulhatott, sőt a vicenzai és az ilkey-i Challenger-viadalt is megnyerte. Az év megkoronázásaként előbb a szlovák, majd a top 50-es játékosokat felvonultató orosz válogatottat verte vezetésével a magyar csapat, és jutott óriási bravúrral a Világcsoportba. Hornok rajta kívül egyetlen játékost ismer, akit a magyar színekben való szereplés mindig ennyire fel tudott dobni: Sávolt Attilát. Végül jöhetett a bázeli csoda: az ATP–500-as verseny negyeddöntőjében – Federer, Del Potro vagy épp Goffin társaságában – két labdára volt a ranglista 4. Marin Cilic kiverésétől. Ez már a legmagasabb szint, olyan sztárok, edzők gratuláltak neki, akiket addig csak a tévében látott, ráadásul egy év alatt annyi pénzt keresett, mint egész addigi pályafutása alatt, egy részét pedig rögvest fel is ajánlotta a magyar fiatalok képzésére.

Az év végi 85. hely, amely magyar szinten egészen fantasztikus eredmény, nem jött volna össze Sávolt nélkül, aki bár nem tervezte, 25-28 hetet is távol tölt a családjától, hogy elkísérje őt a tornákra. – Olyannyira igényli a jelenlétemet a meccseken, hogy olyan versenyekre szeretünk leginkább járni, ahol a legközelebb tudok ülni hozzá, így tudunk kommunikálni meccs közben. A „coaching” egyelőre tilos, kaptunk is már érte figyelmeztetést, de pontelvonást még nem.

A tréner fiaként tekint Fucsovicsra, és nem beszél vele a teniszen túli magánügyekről – „így alakult”. Állítja, most már bármikor benne van a pakliban, hogy megverjen egy top 10-es játékost. Joó György azt mondja, a top 100-ba frissen bejutók átlagéletkora 27 év, így Fucsovics a maga 25 évével még előnyben is van. Mivel itthon készülhet, közel van a családjához, akik hihetetlenül sokat jelentenek neki. Barátnőjének a napokban kérte meg a kezét, a magánélete így rendben van, ez pedig az ő esetében szinten mindennél fontosabb. A pályán a kulcs most az lesz, hogy bírja-e a megnövekedett felelősséggel járó terhet. Gyuricsku Enikő bízik ebben, édesanyja, Edit szavait idézi: kicsi korától arra tanította, hogy gondoljon a kőtörők munkájára, ahol a kő nem a százegyedik csapástól hullik darabokra, hanem attól, hogy előtte már százat mértek rá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.