Görbiczék a világ talán legjobbja ellen kezdik a világbajnokságot

A nyitány a legnehezebb, de ekkor a legkönnyebb meglepni a címvédőket. Este jön a magyar–norvég.

Arday Attila
2017. 12. 02. 12:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel a 2012-es Eb-bronz óta minden női világversenyt csalódással zártunk, Pálinger Katalin, a 2000-es évek sikercsapatának kapusa – immár a szövetség alelnökeként – nem véletlenül fogalmazott úgy a most kezdődő vb előtt: „Remélem, hogy visszatalál az országra az a várakozás, amely régen jellemezte a női világversenyeket.”

A női válogatottért felelős vezetőként úgy látja, idén rengeteget fejlődött a nemzeti csapat. Nagy baj lenne, ha nem így látná, hiszen Kim Rasmussen, a másfél éve kinevezett szövetségi kapitány elsősorban az ő találmánya. Pálinger Katalin a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a kiugró eredményt jövőre várja az együttestől, de jó érzései vannak az idei, németországi világbajnoksággal kapcsolatban is.

Mindjárt a címvédő Norvégia ellen kezdünk szombaton, amely az elmúlt tizenkét évben jelentős erőfölényt harcolt ki magának a mieinkkel szemben. Ennek egyik jele, hogy legjobb játékosai ellepték és BL-győzelmekhez segítették a Győrt; az egyik oka pedig az, hogy arrafelé a klubsikereket alárendelik a nemzeti csapat érdekeinek.

„Elképesztő sebességgel játszanak, így nagyon jól szét tudják szedni a védőfalat” – mondta lapunknak az északi favoritról Bíró Blanka, a válogatott kapusa.

„Őket is segítheti, de minket is, hogy jól ismerjük egymást – tette hozzá kérdésünkre az átlövő Klivinyi Kinga. – Tudjuk például, hogy Nora Mork mennyire gólerős, de azt is, hogy a védekezés a gyenge pontja. A csoportban a második-harmadik helyet céloztuk meg, így valószínűleg a spanyolokkal vagy a románokkal játszanánk a nyolcaddöntőben. A spanyolok nincsenek akkora formában, mint korábban, a románoknak pedig szívesen visszavágnánk a tavalyi Eb-n kapott nyolcgólos vereségért. Azt nem mondom, hogy velük akarunk játszani, de ha úgy hozza a vb, hát úgy hozza.”

A tapasztalat alapján az aranyesélyeseket a torna elején könnyebb legyőzni, de a vasárnapi, svédek elleni csata sem lesz sokkal könnyebb, mint a szombati. Rasmussen kapitány pedig azt is meg akarja oldani közben, hogy a csapat friss maradjon jövő hét végére is. Ígérete szerint sokat cserél majd, mind a tizenhat kerettagot játszatja, ami valóban előrelépés a korábbi, elavult nézethez képest, amely szerint a cserék azért cserék, mert nem lehet annyira bízni bennük.

Ellenfeleink, B csoport, Bietigheim-Bissingen. Szombat 20.30: Norvégia, vasárnap 18.00: Svédország, kedd 14.00: Argentína, csütörtök 14.00: Lengyelország, péntek 18.00: Csehország. A csoport első négy helyezettje jut a lipcsei nyolcaddöntőbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.