Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Mire ment a vízilabda a taopénzekkel?

Csaknem 70 milliárd forint támogatást kapott eddig a sportág, az utánpótlás szintjén jönnek is az eredmények.

B. Molnár László
2018. 03. 01. 15:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor ötlet szintjén felmerült a látványsportágak és a társaságiadó-kedvezmények, a tao rendszere, egy pillanatig sem támadta senki azt, hogy a vízilabda is bekerült a kiválasztottak közé. Legeredményesebb olimpiai csapatsportágunk – kilencszer lettek férfi pólósaink aranyérmesek a nyári játékokon – népszerűségét jól mutatja a tavaly nyáron rendezett vizes vb, ám több mint fura, hogy eredményesség tekintetében a tao megjelenése nincs egyenes arányban a sportágba érkezett közpénzmilliárdokkal. Noha a szponzorok körében mindig is népszerű volt a vízilabda, a legjobb pólósok reklámértéke a nagyobb sikerek után az eget verdeste, mégis a taorendszer 2011-es megjelenésével ugrott meg az állami támogatás mértéke. Sorozatunk negyedik részében arra voltunk kíváncsiak, vajon az eddig befolyt összeg milyen hatással volt az utánpótlás korosztályainak eredményességére, illetve a sportágfejlesztési program alapján mi változott meg 2011 óta a vízilabda háza táján.

Eddig összesen 605 pályázatot hagyott jóvá a Magyar Vízilabda-szövetség (MVLSZ), amiben összesen 68,23 milliárd forintot kifizethető támogatásnak ítéltek meg – grafikonunkból leolvasható a támogatások éves bontása  –, és több mint érdekes, hogy a 2017–18-as időszakban közel 10 milliárd forinttal jutott kevesebb a sportágba, mint az azt megelőző két esztendőben összesen. A sportág esetében jól szétválik, hogy a profi klubok elsősorban a stáb fizetésére, azaz személyi jellegű ráfordításokra, míg a fiatalokkal foglalkozók főleg utánpótlás-nevelésre igénylik a taotámogatást. 

A hivatásos klubok esetén a „de minimis” támogatásokra vonatkozó uniós szabályt kell alkalmazni, amit minden esetben vizsgál a szövetség. Ez azt jelenti, hogy hivatásos klubok esetén a személyi jellegű ráfordítások jogcímen 3 év összeszámításakor a kapott állami támogatás a 200 ezer eurót nem haladhatja meg, míg az amatőr klubok esetén ilyen korlátozás nincs. A hivatásos klubok ráadásul az esetek többségében utánpótlás-nevelésre is pályáznak, mivel jelentős utánpótlás-bázissal rendelkeznek. Vagyis a profi klubok a szabályok alapján járnak el akkor amikor a személyi jellegű ráfordításokra igényelnek.

A pénzek elosztása terén itt sincs olyan politikai elvárás, mint a labdarúgás esetében, ugyanakkor az adatokat böngészve nem lehet nem észrevenni, hogy a vízilabda-szövetség igen jelentős, 2,76 milliárd forintos programot hagyott jóvá a 2015–2016-os szezonra vonatkozóan a II. Kerületi Sport- és Szabadidősport Nonprofit Kft. számára. Az összeget körülbelül hatvan cég adta össze, a legmagasabb felajánlás nem kevesebb mint 400 millió forint volt. Az elnyert támogatásból Pesthidegkúton egy uszoda épül, amihez a kormány további 300 millió forinttal járult hozzá, és a beruházásra 2017 nyarán ki is írták a közbeszerzést. És ha már sportlétesítmény építése, fejlesztése került szóba: a rendszer kezdetétől napjainkig összesen 31 új vagy felújítandó létesítmény, elsősorban uszoda került bele a programba. Ebből 21 új uszoda vagy uszodarész, melyből mostanáig 7 készült el, míg a maradék 14 beruházás folyamatban van. A felújított létesítmények esetén az elkészülési arány jobb, hiszen a tíz szóban forgó projekt fele már be is fejeződött.

A 2011 után következő években ugrásszerűen megnőtt az igazolt játékosok száma: 2013 végére a tao megjelenésekor 4200-ról több mint duplájára, 9300-ra gyarapodott a sportot szövetségi keretek között űzők tábora. Érdekesség, hogy azóta stagnálás van, egyedül 2017-ben emelkedett tízezer fölé az igazolt játékosok száma.

Utánpótlás-válogatottjaink eredményesen, vagy mondjuk azt, az elvárt szinten szerepelnek a tao időszakában. A leginkább kiugró esztendő ebből a szempontból mindenképpen a 2014-es, ugyanis az U18-as férfiválogatott világbajnokként zárt, míg ugyanezen korosztály női csapata szintén dobogóra állhatott (harmadik lett), ugyanakkor az U19-esek közül a férfiak ezüstéremmel zárták a vb-t, míg a hölgyek a negyedik helyen végeztek. Olyan esztendő egyszer sem akadt, amikor a fiataljaink ne álltak volna világ- vagy Európa-bajnoki dobogón, ami nem mondható el egyik látványsportágról sem. Persze a megfelelő utánpótlásképzésért tesznek is: egyre több helyen vállalnak szerepet a vízilabdaklubok az iskolai úszásoktatásban, így elég széles merítési lehetőségük van a tehetségek felkutatására. Persze alap, hogy előbb úszni kell megtanulnia a gyereknek, és utána válthat át pólóra. Eddig összesen három tömegsport típusú, nem igazolt sportolók számára tervezett programot – OMV-Sulipóló, OMV-Pólónyár és MDSZSZ-Pólónyár – indított el a szövetség, és mindhárom sikeresnek mondható.

A szakemberképzésre is jóval többet tudnak költeni, nem véletlen, hogy 2016-ban és 2017-ben az edző- és játékvezető-képzésben majd négymillió forintot fizettek ki csak az oktatókra, míg az összköltség meghaladta az ötmillió forintot. A 2013–15-ös időszakban 43 hallgatóból 30 szerzett edzői képesítést, míg a következő kétéves kurzusban 47-ből 39-en tettek sikeres vizsgát. Az edzők továbbképzésére is gondot fordít az MVLSZ, például tavaly 138-an vettek részt rajta a már végzett trénerek közül. A bírók továbbképzésén tavaly 14-en végeztek, míg a jelenlegi kurzusra 34-en járnak. A digitális titkári tanfolyamokon tavaly 14 fő tett sikeres vizsgát, míg az idei képzésen 17-en vesznek részt.

A Magyar Vízilabda-szövetség 2014 óta folyamatosan ellenőrzi a megítélt támogatások felhasználását. Eddig 59 esetben tettek javaslatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma felé a korábban megítélt összeg visszafizetésére való kötelezést célozva. A támogatás megvonásán túlmenően eddig egyetlen sportszervezetet zártak ki a taorendelet hatálya alól egy év időtartamra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.