Monspart Sarolta: Megbeszéltem Istennel

Monspart Sarolta nem csupán kiváló sportoló volt, példamutatásával, a szabadidősport terjesztésével különösen múlhatatlan érdemei vannak, e tevékenységének is köszönheti, hogy a jelenlegi tizenegy tag a Nemzet Sportolójának javasolja.

2020. 03. 31. 14:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1944-ben született egykori táj- és maratonfutó 2013-ban terjedelmes interjút adott a Magyar Nemzetnek, amelyben beszélt a futáshoz fűződő élményeiről, a mozgás fontosságáról és egyéb bölcsességekről. Ebből emelünk ki ma is érvényes részleteket.

„A kiváló tudós, Csermely Péter elmélete szerint az olyan laza hálózatok, mint például a futóké, igen tartós egyben. Jön gazdag és szegény – még hajléktalan félmaratonistánk is van –, okos és buta, ateista és hívő, de a különbségek nem kerülnek elő, sokkal inkább a közösségi szellem, a segítőkészség. Van egy női futóklubunk a Margitszigeten, amelynek az a szlogenje, hogy férjet és bugyit nem adunk kölcsön, minden mást viszont igen. S így is történik” – jellemezte a futó közösségeket.

„Egoista élsportoló voltam”

Saját pályafutása indulására, majd az annak a végét jelentő betegségére – kullancscsípés miatt gerincvelő-gyulladása lett – így emlékezett vissza:

„Ronda egoista élsportoló voltam, meg akartam mutatni, s meg is mutattam, hogy az addig egyeduralkodó skandinávok nem verhetetlenek, bevezettem az atlétikus mozgást a sportágba. Eközben olyan edzőktől lestem el a módszereiket, mint például Rózsavölgyi István, neki külön könyörögtem, hogy vegyen be a csoportjába, de azt mondta, nőkkel nem foglalkozik, erre azt válaszoltam, tegyen ki, ha először sírok. Maradtam, de egy idő után mindig azt mondtam magamnak, hogy ezt már tudom, s továbbléptem. Aztán viszont jött a betegségem, ami nem az agyvelőmet támadta meg – papírom van róla, hogy nem lettem hülyébb, mint voltam –, hanem a gerincvelőmet. A jobb lábamra sántítok azóta is, és tíz évembe telt, amíg beletörődtem abba, hogy sosem lesz többé belőlem élsportoló. Ám megbeszéltem Istennel, 1-0-ra vezettem azzal, hogy világbajnokságot nyertem, aztán ő elvette a futólábamat, így lett 1-1, s maradjunk döntetlenben hosszú ideig még, mert ha nem, akkor már a kukacok jönnek.

„Nem futok, csak haladok”

A betegség következményeként az egyik lábára sántít, amit igyekszik öniróniával elviselni.

„Még mindig jobb, ha én mondom magamról, hogy sánta öregasszony vagyok, mint ha mások. A példamutatással viszont vigyázni kell, amikor az egyik tévéadás hosszan felvette, ahogy bicegve futok a többiekkel, azt mondtam, ez nem példamutató, hanem inkább szánalmas. Azóta is ott vagyok mindenhol, de már nem futok, hanem csak haladok.”

Szerinte a szabadidősport is versenysport, mert mindenki győzelemre törekszik, ha másra nem, hát önmaga legyőzésére.

„A versenysport kifejezéssel nem teljesen értek egyet, hiszen az amatőr is versenyez, a többiekkel, önmagával, amitől aztán jobb lesz a teste, a lelke, a közérzete. Ezt próbálom elmondani az előadásaimban, mindig azoknak a nyelvén, akikhez megyek, hisz egy nyugdíjasotthonban másképp kell érvelni, mint diákok között egy gimnáziumban.”

„A szex egy kiegészítő sport”

Nem elfogult a futással, mint mondta, az a lényeg, hogy minél többen minél többfélét sportoljanak.

„A futás és a kerékpározás már beindult, a fitnesz is megy, meg a harcművészetek, vagy ahogy én hívom, a „verekedős sportágak”; s a szakemberek mindig csodálkoznak, hogy minden évben tízezren átússzák a Balatont, sokan edzés nélkül. Ám a tízmillió lakosból csak egymillió mozog, ebből kétszázezer labdarúgó, összesen háromszázezren igazolt tagok valamilyen klubban, a többiek szabadidő-sportolók, akik kevésbé szervezett keretek között mozognak. Most a munkahelyi sportot céloztuk meg, az itteni stressz nagyon szedi áldozatait, főképp a férfiak hullanak, mint a legyek. Az I. világháború után közel négyszáz- ezer, a II. után hatszázezer, most meg több mint 800 ezer özvegy él az országban. A nők az egészséges életmód karmesterei a családban, akiket meg kell szólítani. Például a vidéki idős nénit azzal, hogy ne etesse-itassa halálra élete párját, a fiatalabbat meg azzal, hogyan mímeljen sérülést, ha jóképű férfi fut szembe vele a margitszigeti körön. Különben a szex egy kiegészítő sport, s volt már férj, aki eljött hozzám és megköszönte e tanításomat.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.