Ha tényleg a részvétel a fontos, akkor nincs gond

Andy Murray 2012-ben, Londonban, majd 2016-ban, Rio de Janeiróban is megnyerte az olimpiát, ezzel ő az egyetlen teniszező, aki két ötkarikás aranyérmet is nyert egyesben. A triplázás viszont csodaszámba menne a játékostól, aki idei első ATP Tour-szintű meccsén a fehérorosz Jegor Geraszimovtól kapott ki.

2021. 02. 24. 15:19
Andy Murray tenisz
Andy Murray továbbra is távol a csúcsformától Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andy Murray 2012-es, londoni sikere az egyik fő oka lehet, hogy még nem vonult vissza – az akkor ezüstérmes svájci több mint egyéves kihagyás után idén Wimbledon mellett Tokióra időzítené a csúcsformát, hogy megszerezze az egyetlen, gyűjteményéből még hiányzó fontos trófeát, az olimpiai aranyérmet. A világranglistán jelenleg top 100-on kívül található skót esetében nincs ilyen könnyen meghatározható hajtóerő, de Murray hisz benne, hogy hamarosan újra fel tudja venni a versenyt a legjobbakkal. Tokió előtt azonban egyedül az látszik biztosnak, hogy megkapja a kvótát.

Murray a két olimpiai arany mellett három Grand Slam-trófeával büszkélkedhet, valamint azzal, hogy miatta éveken át „nagy négyesként” emlegették a férfitenisz élvonalát, noha karrierje sikerességét tekintve összességében meg sem közelíti a Federer, Nadal, Djokovics triót. Sorozatos csípősérülései miatt azonban 2019-ben protézist kapott, és benne volt a pakliban a visszavonulás is.

A skót azonban visszatért a pályára, még 2019 végén nyert egy kisebb tornát. Aztán viszont újra megsérült, majd a koronavírus-járvány miatt nem tudott visszatérni, egészen augusztusig. A US Openen egy meccset nyert, a Roland Garroson annyit sem, ráadásul utóbbi után a hétszeres Grand Slam-győztes, ma már televíziós szakértőként dolgozó Mats Wilander lényegében nyugdíjba küldte.

Az Australian Open előtt Murray elkapta a koronavírust, így a melbourne-i utazásról le kellett mondania, idei első ATP Tour-szintű meccsét a montpellier-i tornán játszotta. Sokáig viszont nem tartott számára a verseny, a fehérorosz Jegor Geraszimov elleni meccset mindössze egy szettig bírta erővel, és 7:6, 6:1-re kikapott.

Geraszimov (83.) a ranglista jelenlegi állása alapján nem lehetne ott az olimpiai mezőnyben, Murray viszont egy speciális szabálynak köszönhetően igen. A 64 főtáblás helyből ugyanis egyet – szükség esetén – fenntartanak egy korábbi olimpiai vagy Grand Slam-bajnoknak, ezt a kitételt pedig mintha a ranglistán jelenleg 121. pozíciót elfoglaló skótra szabták volna. Murraynek tehát a címvédés lehetősége szinte biztosan megadatik. Már csak az a kérdés, hogy tud-e olyan formába kerülni, amellyel ennek a lehetőségnek értelmet ad. Murray hisz benne, hogy képes visszatérni a csúcsra.

– Rendszeresen gyakorlok a top játékosok ellen, és tisztában vagyok azzal, mire vagyok képes ellenük. Ha lemosnának a pályáról, nem próbálkoznék tovább. Ha huzamosabb ideig egészséges tudok maradni, akkor újra versenyre kelhetek a legjobb játékosokkal a legnagyobb címekért. Sajnálom, hogy Ausztráliában ezt nem tehettem meg, pedig készen álltam rá – mondta még a Geraszimov elleni mérkőzés előtt a skót.

A második játszmában nyilvánvalóan megmutatkozó erőnléti probléma persze lehet a fertőzés vagy a meccshiány utóhatása is. Viszont az is igaz, hogy a legjobb játékosokat emlegetve Andy Murray aligha Jegor Geraszimovra gondolt.

Andy Murray továbbra is távol a csúcsformától Fotó: Getty Images

Magyar kvótahelyzet

Az olimpiai helyek döntő többsége a Roland Garros után, június 7-én kiadott világranglista alapján dől el. Egyesben a ranglista első 56 helyezettje kvalifikál, amiből máris 57 lesz, ha a rendező japánok közül is szerez valaki alanyi jogon kvótát. A nőknél ez Oszaka Naomi esetében garantált, de a férfiaknál is nagyon valószínű Nisikori Keinek köszönhetően. jelenleg az 58. helyen áll, de ez is kvótát érne, hiszen a spanyolok közül heten is megelőzik, viszont egy nemzet legfeljebb négy teniszezőt indíthat.

A világranglista alakulása a koronavírus-járvány miatt sokkal nehezebben jósolható, hiszen hónapról hónapra változik, hogy mely eredményeket meddig őrizhetik meg a versenyzők. A legújabb döntéssel Balázs Attila is jól járt, a kisebb sérüléssel bajlódó játékosnak legértékesebb tavalyi eredményét, a Rio de Janeiró-i elődöntőt nem kell idén a pályán megvédenie. A második számú magyar teniszezőnek azonban még így is szüksége lesz egy-két komolyabb menetelésre, hogy a jelenlegi 97. pozícióból olimpiai szereplésre jogosító helyre kapaszkodjon fel.

esetében az a legnagyobb kérdés, hogy mikor és ki lesz a párospartnere az előttünk álló hónapokban. A magyar játékos jelenleg hatodik a páros világranglistán, amelyről az első tíz helyezett indulhat Tokióban, saját nemzetbeli párral, ha utóbbi is a legjobb 300 között áll az egyes vagy a páros ranglistán. Utóbbi kitétel nem jelenthet problémát, hiszen ennek jelenleg Stollár Fanny, Gálfi Dalma, Bondár Anna és Babos riói párostársa, Jani Réka-Luca is megfelel. Ha viszont Babos nem tud megfelelő partnert találni, és kicsúszik a top 10-ből, akkor már az indulni kívánó páros összesített ranglistás helyezését vennék figyelembe, ami jelentősen csökkentené a kvóta esélyét. Babos egyesben legjobb magyarként 105. a női világranglistán, az egyéni kvótáért folyó versenyben Balázs Attilához hasonló a helyzete.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.