Megvan a hatodik aranyunk! – Ez történt szombaton Tokióban

Az utolsó előtti napjához érkeztek a tokiói ötkarikás játékok, s ahogy eddig, hírfolyamban most is nyomon követjük versenyzőink szereplését. Az ébredés csodás lett, női kajaknégyesünk aranyérmet szerzett, a vízilabdázónők pedig megnyerték az oroszok elleni bronzmeccsüket.

2021. 08. 07. 4:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

KAJAK-KENU

  • A Balla Virág, Takács Kincső kenupáros bejutott a döntőbe 500 méteren. A győriek többszörös világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok kettősének mindössze egy riválisát kellett megelőznie, ez nem is okozott gondot, a világbajnoki címvédő kínai Hszü Si-hsziao, Szun Meng-ja duó és a kubaiak egysége mögött harmadikként ért célba könnyed evezéssel.
  • Adolf Balázs hajszállal lemaradt a nyolcas fináléról a kenu egyesek 1000 méteres versenyében, így zárásként a B döntőben száll majd vízre. A magyar versenyző középfutamában az első négy hely ért továbbjutást. Az utolsó méterekhez közeledve úgy tűnt, sikerül megszereznie a negyedik helyet, de a mellette lapátoló kínai Cseng Peng-fej jobban rúgta be a hajóját a célba, s 38 ezredmásodperccel megelőzte.
  • A pénteki előfutam után a szombati középdöntőjét is megnyerte a magyar női kajaknégyes, ezzel bejutott a fináléba 500 méteren. Az ötszörös ötkarikás bajnok sztrókolta Kozák, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összeállítású egység a második 250 méteren sorra hagyta le riválisait, s magabiztosan érkezett elsőként a célba.
  • A női után a magyar férfi kajaknégyes is bejutott a döntőbe 500 méteren a tokiói olimpián. A Nádas Bence, Béke Kornél, Csizmadia Kolos, összeállítású egységnek csupán egy ellenfelét kellett megelőznie a középdöntőben, s ezt gond nélkül meg is tette, harmadikként ért célba.
  • Az első döntőben, női C–2 500-on Balla Virágék nagy harcban voltak a bronzéremért, végül az ötödik helyet szerezték meg. (A záró program előtt fél óráig özönvízszerű eső volt a pályán, majd a döntők rajtjára elállt, szélcsend alakult ki, de nagyon párássá vált a levegő.)
  • A férfi C–1 1000 méter B döntőjében Adolf Balázs hetedikként ért célba, ami a végelszámolásnál a 15. helyet jelenti neki.
     
  • A női kajaknégyesek versenyében a mieink győztek, megvan a hatodik aranyunk Tokióban! A Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összeállítású hajó végig az élmezőnyben haladt, féltávnál még csak második volt, de aztán Kozákék beindították a hajrát, és végül nagy fölénnyel értek elsőként a célba. Ezzel Kozák Danuta pályafutása hatodik olimpiai aranyérmét szerezte, s ő lett a legeredményesebb magyar női sportoló az ötkarikás játékok történetében.

 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

  • Zárásként férfi kajaknégyesünk a hetedik helyen végzett az 500 méteres távon.

 

VÍZILABDA

Fotó: Illyés Tibor / MTI


ÖTTUSA

  • A férfiak versenyét a csütörtöki rangsoroló vívás után a 10., Kasza Róbert a 27. helyről kezdheti meg a 36 fős mezőnyben.
  • Az úszás után Marosi Ádám megőrizte bő élcsoportos pozícióját. A két magyart az ötödik futamba sorolták, ebben Marosi 1:59,50 perccel második, míg Kasza 2:00,61-gyel negyedik lett, összességében pedig a kilencedik, illetve a 12. időt érték el.
  • A bónuszvívás után, a lovaglás előtt Marosi a kilencedik, Kasza a 22.  helyen áll.
  • Az utolsó szám, a laser run előtt Marosi a hetedik, Kasza a 24. helyen áll.
  • Marosi Ádám az utolsó, kombinált számban javított egy helyet, így londoni bronzérmesünk Tokióban az olimpiai pontot érő hatodik pozícióban végzett, míg Kasza Róbert 26. helyen fejezte be a versenyt.
     

BIRKÓZÁS

  • Honosított versenyzőnk, Muszukajev Iszmail úgy kelhetett fel, hogy ha a szabadfogású 65 kg-ban a vigaszágon túljut a mongol Tumur Ocsiron, akkor a bronzéremért léphet szőnyegre az orosz Gadzsimurad Rasidov ellen.
  • Muszukajev 4-2-re megverte a mongolt, jöhet a bronzmeccs!
  • A bronzmeccsen Muszukajev nem járt sikerrel, 5-0-ra kikapott Rasidovtól, így az ötödik helyen zárta az olimpiát.
     

 

Tokió 2020 – Kajak-kenu – A női kajaknégyes bejutott a döntőbe – Fotó: MTI/Kovács Tamás

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.