Armando Broja másodszor is felvert a vb-álmunkból

A magyar labdarúgó-válogatott Elbasan után a Puskás Arénában is 1-0-ra kikapott Albániától, ezzel végzetes hátrányba került a világbajnoki selejtezőcsoportban.

2021. 10. 09. 22:41
Magyarország Albánia labdarúgás Sallai Roland Ardian Ismajli
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szomorú látvány volt a Puskás Aréna környéke. A stadion ugyan piros-fehér-zöld díszkivilágításba öltözött, azonban körülötte semmi nem utalt arra, hogy hamarosan fontos vb-selejtezőt játszik a magyar labdarúgó-válogatott. A FIFA büntetése értelmében a mérkőzésre nem léphettek be szurkolók, legalábbis hazaiak: az albán tiszteletjegyesek kórusa többször felharsant az arénában.

A játékosoknak persze ezen a kezdésre már túl kellett lépniük, a feladat ugyanaz volt, mint hatvanezer magyar drukker előtt lett volna. A magyar védelemben több hiányzó is akadt, a tizedik percben így különösen ijesztő volt, amikor a lábához kapott – ellenfél nem volt a közelben –, de a Ferencváros védőjének szerencsére végül az orvosi stáb segítségére sem volt szüksége. A túloldalon nem járt ilyen jól Berat Djimsiti: az Atalanta védője hordágyon hagyta el a pályát, miután bekerült a darálóba saját kapusa és a pontrúgásnál elöl helyezkedő közé.

A kapuk ellenben nem forogtak veszélyben az első fél órában: sem Gulácsi Péternek, sem Etrit Berishának nem kellett lövést védenie, bár utóbbit legalább néhány beadás megdolgoztatta. A félidő hajrájában a VAR-korszak nyújtott kis álizgalmat: Myrto Uzuni vezethette a labdát Gulácsira, aki védett, ugyanakkor nagyjából mindenki tisztában volt vele, hogy az albán támadó lesről indult, csak ezt ma már nem intheti be túl korán az asszisztens, hogy lehetőséget adjon a videóbírónak az esetleges korrigálásra.

Fotó: Kurucz Árpád

Amihez 45 perc nem volt elég, ahhoz a második játékrész elején 45 másodperc kellett: nagy helyzetben, hat méterről a válogatottban először kezdőként játszó Sallói Dániel nem találta el az albán kaput. Eltalálta viszont, ezúttal már szabályos indulás után Uzuni, Gulácsi ezúttal jelentőségteljes bravúrt mutatott be, majd néhány perccel később a Fradi-támadó közeli fejesét is védte.

változtatott, Sallói után a szintén Amerikában légióskodó szélsőt, Schön Szabolcsot is kipróbálta középcsatárként, majd később a helyett beküldött Kleinheisler Lászlót is.

A magyar csapat nagy esélye pontrúgás után adódott: Szoboszlai szabadrúgása után albán fejen csúszott meg a labda, Orbán középre fejelte, az ott érkező viszont csak a kapufára tudta kotorni. A túloldalon viszont az Uzuni helyére beküldött Armando Broja Elbasan után Budapesten is lecsapott. A Southampton húszéves támadója simán kicselezte Szalait, majd Gulácsi kapujába lőtt.

Rossi próbált kockáztatni, Nego helyett Hahn Jánost küldte pályára. Igazi egyenlítési lehetőség azonban már nem akadt Magyarország előtt, éppúgy 1-0-s vereséget szenvedett a nemzeti csapat, mint egy hónapja Albániában, ezzel a vb-szereplésről szőtt álmok lényegében szertefoszlottak.

A meccs végére sem nyújtott vidámabb képet a Puskás Aréna.

Labdarúgó-vb selejtező, I csoport, 7. forduló

Magyarország–Albánia 0-1 (0-0), gólszerző: Broja (80.)

A többi mérkőzésen: Andorra–Anglia 0-5, Lengyelország–San Marino 5-0

A csoport állása: 1. Anglia 19 pont, 2. Albánia 15, 3. Lengyelország 14, 4. Magyarország 10, 5. Andorra 3, 6. San Marino 0.

(A borítóképen Sallai Roland és Ardian Ismajli csatázik. Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.