Rapport Richárd ma megkezdi a világbajnoki cím ostromát

Két kiadó hely van még a sakkvilágbajnok-jelöltek nyolcfős mezőnyében. Ezek egyikének megszerzésére a szakemberek is Rapport Richárdot tartják az egyik fő esélyesnek a háromfelvonásos FIDE Grand Prix-sorozatban. Különösen azután, hogy az egyik riválisa, a kínai Ting Li-zsen adminisztratív okokból nem indulhat a ma kezdődő első állomáson, Berlinben.

2022. 02. 03. 6:30
TATA STEEL CHESS TOURNAMENT 2019
SPORT/ Fotó: SCS/Michel Utrecht
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző világbajnoki ciklus döntőjét a koronavírus-járvány miatt 2020 helyett csupán 2021-ben rendezték meg, Magnus Carlsen decemberben negyedszer védte meg a címét, ezúttal az orosz Jan Nyepomnyascsijjal szemben, méghozzá hatalmas fölénnyel, 7,5-3,5-ös végeredménnyel.

A Nemzetközi Sakkszövetség úgy döntött, nem hozza be a lemaradást, Magnus Carlsennek legközelebb csak 2023-ban kell megvédenie a trónját. Az viszont már idén eldől, hogy kivel kell majd megküzdenie. A világbajnokjelöltek nyolcfős mezőnyéből hat hely már elkelt.

  • Jan Nyepomnyascsij (orosz) az előző vb-döntő veszteseként
  • Jan-Krzysztof Duda (lengyel) és Szergej Karjakin (orosz) a 2021-es FIDE világkupa első és második helyezettjeként
  • Alireza Firouzja (francia) és Fabiano Caruana a 2021-es FIDE nagy svájci rendszerű verseny első és második helyezettjeként
  • Tejmur Radzsabov (azeri) a FIDE nevezettjeként – mert a világbajnokjelöltek 2021-es tornájáról visszalépni kényszerült

Maradt tehát két hely, amire huszonnégyen, illetve immár huszonhatan pályáznak. A létszám azért emelkedett, mert ketten – a kínai Ting Li-zsen és az orosz Dmitrij Andrejkin – adminisztratív okok miatt nem tudnak elutazni a ma kezdődő berlini tornára.

A kiválasztás kissé kacifántos. A Grand Prix-sorozatban február és április között három versenyt rendeznek, az elsőt és a harmadikat Berlinben, a másodikat Belgrádban. Eredetileg mind a 24 sakkozó két-két versenyen venne részt, alkalmanként 16-16 játékos. A 16 sakkozót négy darab négyes csoportban sorsolják, ott oda-visszavágós rendszerben küzdenek meg egymással, összesen tehát hat fordulóban. A négy csoportgyőztes ezután szintén oda-visszavágós rendszerben elődöntőt és döntőt vív. Tornánként a helyezettek a következő rend szerint kapnak pontokat: a győztes 13, a második 10, az elődöntő vesztese 7, a csoportmásodik 4, a harmadik 2, a negyedik helyezettje 0 pontot. A három torna összesítéseként alakul ki a végeredmény.

Ting Li-zsen és Andrejkin csak a ma Berlinben kezdődő tornáról esik ki, így az eredeti terv borul, hogy miként alakítják át a beosztást, az még nem ismert, valószínűleg egy-egy csoport létszáma ötre emelkedik.

Fontos viszont, hogy Rapport (az Élő-pontja 2763) a ma kezdődő berlini viadalon éppen a világranglistán 2799 Élővel harmadik Ting Li-zsennel került volna egy csoportba. A kínai helyett beugró lengyel Radosław Wojtaszek (Az Élő-pontja 2686) lényegesen könnyebb rivális; s még két orosz van a négyesben, Vlagyimir Fedoszehev (2704) és Grigorij Oparin (2681).

Huszonhat játékosból nehéz küldetés bekerülni az első kettő közé. a vasárnap véget ért Wijk aan Zee-i tornán a világbajnok Magnus Carlsen mögött elért második helyével ismét igazolta, hogy a legszűkebb elitbe tartozik. A világranglistán feljött a tizedik helyre, akár úgy is nézhetjük, csupán egy helyet kell előrelépnie, hogy a világbajnok mögött bekerüljön a következő nyolc legjobb sakkozó közé.

Borítókép: Rapport Richárd Wijk aan Zee-ben jól hangolt a Grand Prix-re (Fotó:SCS/Michel Utrecht)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.