Testvérek együtt Pekingben, jóban és rosszban

A magyar téli olimpiai küldöttség két legnagyobb sztárja a rövid pályás gyorskorcsolyázó testvérpár, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor volt, de más testvérpárok is emlékezetes tetteket vittek véghez a pekingi versenyeken.

2022. 02. 22. 19:33
LIU Shaoang; LIU Shaolin Sándor
Peking, 2022. február 7. Liu Shaolin Sándor (b) és Liu Shaoang a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének középdöntője után a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 7-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor ismét összehozta. A magyar rövid pályás gyorskorcsolyázó testvérpár négy éve, Phjongcshangban a férfi-, idén Pekingben a vegyesváltó dobogóján állhatott együtt. Pedig ebben a számban volt leginkább veszélyben a huszonhárom éves Shaoang részvétele, aki pozitív koronavírustesztje miatt csak hat nappal a csapattársai után tudott elutazni Kínába. Liu Shaolin Sándor volt az első, akivel öccse közölte a rossz hírt. 

– Biztos voltam benne, hogy rengeteg üzenetet kap, nem akartam nagyon zaklatni, de egyértelműen jeleztem, hogy számíthat rám bármiben.

Amikor megérkezett az olimpiai faluba, látszott rajta, hogy nagy kő esett le a szívéről

– idézte fel az olimpia után az idősebbik Liu fivér, aki végül öccsével együtt vehette át az új ötkarikás versenyszám bronzérmét Pekingben. Liu Shaolin Sándor az 1000 méteres döntő után néhány percig egyéni ötkarikás aranyérmesnek hihette magát. Bátyja kizárása után Liu Shaoang sem tudta ünnepelni a bronzérmét.

– Csak ültünk egymás mellett az öltözőben, és nem tudtunk megszólalni – mondta Shaoang.

500 méteren viszont már lehetett önfeledten ünnepelni: Liu Shaolin Sándor ugyan nem jutott döntőbe, de a pálya mellől kiszurkolta a családi sikert.

– A vírushelyzet miatt nagyon kevesen lehettek a jég mellett, de Shaolin a hollandoktól kölcsönkapott egy karszalagot, így ő is a pálya mellől biztathatott. A hibás rajt után hallottam is a hangját, futam közben a nagy zajban már nyilván nem, de tudtam, hogy ott van a stábbal együtt, és a futam után mindenkit meg fogok ölelni – idézte fel Shaoang, s az első gratuláció valóban a bátyjától érkezett.

Liu Shaolin Sándor kis híján beesett öccse mellé a jégre örömében (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

További sikeres testvérpárok

Nem Liuék voltak az egyetlen sikeres testvérpár Pekingben. Még a vegyesváltó dobogón is volt másik: az olasz Martina és Arianna Valcepina ezüstérmet ünnepelhettek közösen. A csapatversenyek más sportágakban is lehetőséget nyújtottak hasonlóra: Hanna és Elvira Öberg a svéd női sílövőváltót vezették aranyéremre, ugyanebben a sportágban pedig a norvég Bö fivérek végrehajtották azt, amiben titkon a Liu testvérek is reménykedtek: aranyat nyertek a vegyes- és a férfiváltóval is.

Kettejük közül a fiatalabb, Johannes az egyéni számokban még két arany- és egy bronzérmet tett hozzá a terméshez, ezzel ő lett Peking legeredményesebb versenyzője, kedvence pedig a sprint lehetett, amikor bátyja, Tarjei is ott volt mellette a dobogón. A Pekingben kétszeres bajnok Quentin Fillon Maillet emlékezetes módon meghajolt a norvég testvérpár előtt.

Fillon Maillet és a Bö testvérek (Fotó: AFP/Tobias Schwarz)

– Tarjei miatt vágtam bele a sportágba, miatta ünnepelhetek aranyat. Neki ez az utolsó olimpiája, és nagyon akarta ezt az érmet – foglalta össze Johannes a dupla dobogó után az érzéseit. Bátyja már 2010-ben, Vancouverben aranyérmes volt a norvég váltóval, az egyéni ötkarikás éremre viszont az idei játékokig várnia kellett.

Más szintű szentimentalizmus nyilvánult meg a japán Vatabe fivérek esetében: Akito és Josito az északi összetett váltóban szerzett bronzérmet.

– Télen hónapokat töltünk távol Japántól, a csapat lesz a családunk, ezen belül az, hogy Josito a vér szerinti testvérem, már nem sokat számít – fogalmazott az idősebb Akito, aki az elmúlt három olimpián kivétel nélkül szerzett egyéni érmet, csapatban viszont a pekingi volt számára az első.

Kínosabb volt a távol-keleti ország női gyorskorcsolyacsapatának helyzete:

Takagi Miho két ezüst után az első aranyát nyerhette volna Pekingben, ha nővére, Nana, nem esik el az üldözőverseny utolsó kanyarjában.

Így maradt a közös ezüst. Miho végül 1000 méteren bajnok lett, Nana viszont a tömegrajtos versenyen is elesett, pedig ott is címvédőként állt rajthoz.

Sífutásban egyelőre nem rendeznek vegyesváltót, így a Niskanen testvérek csak szurkolással segíthették egymást. A férfiak között Iivo zsinórban harmadik olimpiáján is aranyérmet nyert, ezúttal 15 km-en, mellé egy ezüstöt (csapatsprint) és egy bronzot (síatlon) is begyűjtött. Nővére, Kerttu számára ismét elmaradt az arany, 10 km-en 0,4 másodperccel kapott ki Therese Johaugtól, 30 km-en pedig harmadik helyen zárt. Finnország nyolc pekingi érméből ötöt – legalább részben – a Niskanen családnak köszönhet.

Curlingben három versenyszámot rendeztek a pekingi olimpián, s az ezüstéremhez mindháromban kellett családi együttműködés.

A Josida nővérek, Csinami és Jurika a meglepetésre döntőbe jutott japán csapatban játszottak együtt. A férfiak között második helyezett brit csapatban Bobby Lammie és Hammy McMillan unokatestvérek, míg vegyespárosban a phjongcshangi bronz után egy pozíciót javított a norvég házaspár, Kristin Skaslien és Magnus Nedregotten.

Nem csak az érmekről szól

Hasonló sikereket nem értek el, de mégis különleges eset a dán jégkorongozóké: az Asperup, a Bau Hansen, a Jakobsen és a Russell család is adott egy-egy testvért a férfi és a női keretbe is – mindkét nem ötkarikás tornáján először vehetett részt Dánia. A közös részvételből máshol siker született: Kobajasi Rjoju (síugrás, férfi normálsánc), Hirano Ajumu (hódeszka, férfi félcső) és Nico Porteous (szabadstílusú sí, férfi félcső) is úgy nyert aranyat, hogy a döntőben testvére is a résztvevők között volt. Náluk sokkal jobban összenőtt a lett szánkós testvérpár, Andris és Juris Sics, akik immár ötödik olimpiájukon versenyeztek együtt, a vancouveri ezüst és a szocsi bronz után ezúttal az érem elmaradt, az ötödik helyen zárt a duó.

A Sics testvérek szoros együttműködésben versenyeznek (Fotó: AFP/Daniel Mihailescu)

Két sportágban három éremről is lemaradt a német Rydzek család: Johannes a férfi északi összetett, húga, Coletta a női sífutó váltóból maradt ki, nélkülük mindkettő ezüstöt nyert. Johannes ráadásul a normálsáncos egyéni versenyen az utolsó emelkedőt győztes pozícióban kezdte el, de váratlanul megrogyott, és még a dobogóról is lemaradt.

A sportág megegyezik a Claude család esetében: Fabien ezüstérmet nyert a francia férfi sílövőváltóval, bátyja, Florent viszont nem kerülhetett vele egy csapatba, ő ugyanis 2017 óta Belgium színeiben versenyez. S ha már honosítás, nem hagyhatjuk ki a sorból az Izrael színeiben versenyző magyar alpesisíző testvérpárt, Szőllős Barnabást és Noát. Előbbi kombinációban hatodik lett, ami Izrael legjobb havas eredménye a téli olimpiák történetében – s az lehetett volna Magyarország számára is.

Borítókép: Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang Pekingben (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.