Születésnapi ajándék az orosz pilóta kitiltása Nagy-Britanniából

Ahogy más sportágakban, úgy a Formula–1-ben is folyamatosan döntenek újabb szankciókról Oroszországgal és annak sportolóival szemben. Ezt leginkább a száguldó cirkusz egyetlen orosz pilótája, Nyikita Mazepin sínyli meg, akit szerdai születésnapján igazi „örömhírrel” örvendeztettek meg.

Magyar Nemzet
2022. 03. 03. 6:45
MAZEPIN, Nyikita
Lusail, 2021. november 18. Nyikita Mazepin, a Haas orosz versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Katari Nagydíjának helyszínén, a Dohától északra fekvõ Lusail versenypályán tartott sajtótájékoztatón 2021. november 18-án. A futamot november 21-én rendezik. MTI/EPA/AFP/Andrej Isakovic Fotó: Andrej Isakovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Formula–1-et sem kerülte el Ukrajna oroszok általi megtámadásának a híre, és más sportágakhoz hasonlóan a száguldó cirkuszban sem hagyták a történteket válasz nélkül. A legdrasztikusabb lépés a szeptemberi Orosz Nagydíj törlése volt, de szponzorszerződése révén az Oroszországhoz köthető amerikai Haas-istálló is azon dolgozik, hogy felbontsa a szerződését fő támogatójával, az Uralkalival. Ennek jegyében eltüntették az idei autójukról a szláv ország jelképeit, és az sem kizárt, hogy orosz pilótájuk, Nyikita Mazepin lábára is útilaput kötnek.

 

A Haas versenyzője egyébként sincs könnyű helyzetben, nemzeti hovatartozása miatt ér(het)ik szankciók. Elsőként kedden a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) hívott össze egy rendkívüli ülést, amin arról határoztak, hogy 

orosz és fehérorosz csapatok nem vehetnek részt az általa szervezett futamokon. Ezen országok szimbólumai nem jelenhetnek meg az autókon, csapatruhákon sem, és a nemzeti himnuszaik sem csendülhetnek fel a rendezvényeken. A pilóták esetében kegyesebb megoldást választottak, tőlük csupán azt várják el, hogy semlegesként, a FIA zászlaja alatt versenyezzenek, illetve tartsák be a szervezet békére és politikai semlegességre vonatkozó irányelveit.

A Brit Autósport-szövetség ugyanakkor szembement az „atyai döntéssel”, s a királyságban rendezett versenyekről kitiltja az orosz és fehérorosz nemzetiségű indulókat, legyen szó akár pilótáról, akár istállóról.

– A brit motorsport közösség elítéli Oroszország és Fehéroroszország háborús cselekedeteit, illetve együttérez azokkal az emberekkel és támogatja őket, akiket a konfliktus érint – fogalmazott David Richards, a Motosport UK vezetője. – Eljött az idő, hogy a nemzetközi motorsportközösség lépjen, és kifejezze támogatását Ukrajna lakossága és az Ukrán Automobil-szövetségnél dolgozó kollégái felé.

Így tehát Mazepin, ha valamilyen csoda folytán meg is tarthatja az ülését a Haasnál, a július 3-án megrendezendő Brit Nagydíjon biztosan nem állhat rajthoz. Aligha kaphatott volna szebb ajándékot a fiatal pilóta 23. születésnapjára, amelyet a döntés nyilvánosságra hozatalának napján, azaz szerdán ünnepelt.

Mazepin egyelőre nem kommentálta a legújabb fejleményeket, közösségi oldalán csupán köszönetet mondott a születésnapi jókívánságokért.

Igazságtalan megoldás

A szintén orosz Danyiil Kvjat a közösségi médiában adott hangot véleményének, miszerint nem ért egyet az orosz sportolók és klubok kizárásával a különböző versenysorozatokból. 

– Nagyon bízom benne, hogy békés megoldást találnak az ukrajnai helyzetre, és mindannyian békében élhetünk. Remélhetőleg a felek leülnek és tiszteletteljes párbeszéd mellett megegyeznek egymással. Megrémít, hogy két testvérnemzet között ilyen konfliktus alakult ki. Nem akarom, hogy katonai akciók és háborúk határozzák meg az emberiség jövőjét, ehelyett azt kívánom, a lányom és az összes gyermek élvezhesse ezt a csodálatos világot. Emellett viszont szeretném kiemelni, hogy a világ sportszövetségeinek és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak a politikától függetlenül kellene működnie. 

A világ különböző versenysorozataiban induló orosz sportolók és csapatok kizárása igazságtalan megoldás, és szembemegy a sport tanításával, az egységgel és a békével. Ki más járuljon hozzá a nemzetek egyesítéséhez az elkövetkező időszakban, ha nem mi, sportolók? 

– zárta sorait az egykori Formula–1-es versenyző.

Borítókép: Nyikita Mazepin a 2021-es Katari Nagydíj sajtótájékoztatóján (Fotó: MTI/EPA/AFP/Andrej Isakovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.