Jelena Brooks másodszor vitte az Euroliga döntőjébe a Sopront

Nagyszerű teljesítményt nyújtott péntek este a Sopron Basket a női kosárlabda Euroliga Final Fourjának az első elődöntőjében, és 74-59-re legyőzte a spanyol Perfumerias Avenida együttesét. A mezőny legjobbja és a meccs embere a soproni Jelena Brooks volt, a FIBA honlapja is a szerb Európa-bajnok játékán lelkendezik. Jelena Brooks egyébként a státuszát illetően magyarnak számít, s ott volt már a soproniak 2009-es Euroliga négyes döntőjén is.

2022. 04. 09. 9:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Melyik arcát mutatja a Sopron Basket? – ez volt a legnagyobb kérdés a női Euroliga elődöntője előtt. A magyar bajnok különböző okokból hullámzó teljesítményt nyújtott eddig ebben az idényben, és tudni lehetett, ha a legjobbját nyújtja, akkor van esélye a spanyol Perfumerias Avenida ellen, ha nem is a legrosszabbat, hanem a közepeset, akkor nincsen.

Nos, a Sopron Basket 74-69-re győzött az isztambuli Final Four első meccsén, és ezzel bejutott a döntőbe! Ez igen nagy bravúr, 2018 után játszhat ismét az aranyéremért, és a FIBA honlapja nem véletlenül ír deja vu-ról: akkor és most is Jelena Brooks volt az elődöntő hőse. Négy éve az azóta már megszűnt török Yakin Dogu volt az ellenfél, és 65-65-ös állásnál, 1,2 másodperccel a meccs vége előtt, a támadóidő utolsó pillanatában Jelena Brooks triplát dobott, és ezzel lett finalista a Sopron.

 

 

Most nem volt szükség ilyen utolsó pillanatos dobásra, ám a szerb kosaras, aki 2007-ben 18 évesen még a leánykori nevén, Jelena Milovanovicsként került Sopronba, élete egyik legjobbját nyújtotta pénteken a Perfumerias Avenida ellen, a salamancai játékosok nem tudtak vele mit kezdeni. A mezőny legeredményesebb játékosa volt 27 ponttal, ennyit az idén még nem ért el a kontinens elitjének a sorozatában egyik meccsen sem. A 32 éves Brooks egyébként 2010-ben elszerződött Magyarországról, rangos klubokban játszott Európában, többek között a Perfumeriasban is, és megfordult az észak-amerikai WNBA-ben is, 2017-ben tért vissza, és azóta is a magyar klub játékosa, a státusát illetően is magyarnak számít, ráadásul nagyszerűen beszéli a nyelvünket.

 

Jelena Brooks. Forrás: Fiba.com

A Sopron 2009-ben jutott be először az Euroliga Final Fourjába, amelyet Salamancában rendeztek meg, és Jelena Milovanovics már játszott akkor a Perfumeriastól vereséget szenvedő magyar együttesben, a spanyol csapatban az akkori keretből egyébként Silvia Dominguez maradt meg hírmondónak. Milovanivics, majd később Brooks a soproniak mind az öt eddigi Euroliga Final Fourjának a részese volt, igaz, 2019-ben csak csoportmeccseken játszott, a négyes döntő idején már anyai örömök elé nézve csak szurkolt a társainak. A szerb válogatottban is eredményesen szerepelt: 2016-ban olimpiai bronzérmes, 2015-ben és 2021-ben pedig Európa-bajnok lett.

– Ez csodálatos csapatmunka volt az elejétől kezdve –  nyilatkozta a győztes elődöntő után Jelena Brooks. – Nagyon összpontosítottunk arra, amit tennünk kellett. Mindenki, a pályán, a kispadon, a stáb és a szurkolók is részesei ennek a sikernek. Éreztük ezt, és negyven percen keresztül megőriztük a koncentrációnkat, még akkor is, amikor a támadásokra elfáradtunk, a védekezésünk összeszedett maradt. Nagyon boldog vagyok.

Sok idő nincs az örömködésre: vasárnap 16 órakor kezdődik az aranycsata, az Euroliga döntője a rendkívül erős házigazda, a Fenerbahce ellen.

Borítókép: Jelena Brooks boldogsága a megnyert elődöntő után (Forrás: Fiba.com)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.