Negyven éve írt világbajnoki csúcsokat a magyar válogatott

A magyar válogatott 1982. június 15-én, a spanyolországi világbajnokság első csoportmérkőzésén 10-1-re győzte le El Salvadort. Ez a találkozó sok mutatóját tekintve is több máig meg nem döntött csúcsot hozott a világbajnokságok történetében, és érdekes módon El Salvador emlékezetébe jobban beleégett, mint a magyar szurkolókéba.

2022. 06. 15. 20:34
Pölöskei Gábor; Mora
Elche, 1982. június 15. Pölöskei Gábor /b2/ lövését Mora, a salvadori kapus nem tudja hárítani a Magyarország-Salvador VB mérkőzésen június 15-én. Magyarország - El-Salvador10-1. MTI Fotó: Petrovits László Fotó: MTI/Petrovits László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különös levél érkezett 2011 tavaszán az MLSZ-be. A sors kifürkészhetetlen akaratából a kommunikációs osztályra kézbesítették, ahol mindenki kétszer is elolvasta, mert elsőre nem hitte el a tartalmát. A feladó az El Salvador-i szövetség volt, és egészen cirkalmas stílusban örvendezett azon, hogy közeledik egy csodálatos évforduló, jövőre, tehát 2012. június 15-én lesz harminc esztendeje, hogy országaink válogatottjai összecsaptak a spanyolországi világbajnokságon, és ez bizony ünnepséget kíván. A lényeg: a levél írója az adott napra meghívja a magyar válogatottat, hogy egy újabb mérkőzéssel emlékezzenek meg a nevezetes találkozóról, El Salvador népe alig várja a jeles eseményt.

Ehhez nem árt tudni, hogy a türelmetlen El Salvador azon az 1982-es meccsen 10-1-re kikapott Magyarországtól… 

Hihetnénk, a közép-amerikai nemzetet mazochisták alkotják, de ez tévedés lenne. A Jézus Krisztusról, a Megváltóról elnevezett ország számára ez az eredmény szinte közömbös, a polgárait már attól elönti a büszkeség, hogy a válogatottjuk akkor – története során 1970 után másodszor – kijutott a világbajnokságra. El Salvadorban akkor polgárháború dúlt, amely tizenkét éven át elhúzódott, hetvenezer halottat követelt, ám a selejtezők és vb-meccsek estéire minden fél felfüggesztette a harcokat. 

FIFA World Cup Spain 1982
Fotó: Reuters/Juha Tamminen/AFLO

A sikeres kvalifikáció ráadásul alaposan duzzasztotta a játékosok önbizalmát. Spanyolországban Argentína, Belgium és Magyarország mellé kerültek egy csoportba, és bevallottan úgy számoltak, hogy az első kettő ellen nincs esélyük, ellenben a magyaroktól talán ellophatnak egy pontot. Ennek a későbbiekben nagy jelentősége lett, mert támadni, gólokat lőni vonultak ki a pályára, így szellősen védekeztek, és mire észbe kaptak, már késő volt a bánat.

Ez volt mindkét csapat első meccse, és érdekes módon a magyarok nyilatkoztak óvatosabban az esélyekről. Akkoriban még alig létezett videózás, így El Salvador szinte teljesen ismeretlen volt Mészöly Kálmán szövetségi kapitánynak, aki ennek ellenére a lényéből fakadó önbizalommal nyilatkozta a Népsportnak: „Gólokat akarunk rúgni, ha nem sikerül, nem sokat várok, cserélek, beküldöm a pályára Kisst vagy Szentest, vagy ha a szükség úgy hozza, éppen egy középpályást…” A magyar válogatott így állt fel Elchében 23 ezer néző előtt: Mészáros – Martos, Bálint, Garaba, Tóth J. – Müller (Szentes, 69.), Nyilasi, Sallai S. – Fazekas, Törőcsik (Kiss L., 56.), Pölöskei. 

Tényleg jött Kiss és Szentes is, de egyáltalán nem a gólínség miatt, kényszerből. A találkozó csodálatosan alakult magyar szempontból: góljával már a harmadik percben megszereztük a vezetést, Pölöskei Gábor és Fazekas László góljaival pedig a 23. percben már 3-0-ra mentünk. Ezután következett egy csaknem félórás gólcsend, mielőtt az 50. és az 54. percben újra lőttünk volna kettőt Tóth József és Fazekas révén. Mészöly Kálmán az 55. percben levitte Törőcsik Andrást, akinek a helyére a Vasas támadója, Kiss László állt be, aki aztán csodát tett: a 70. és a 77. perc között mesterhármat ért el, ami azóta is csúcs a világbajnokságok történetében. Szentes Lázár is közbeékelt egy gólt, majd Nyilasi adta meg a 83. percben a kegyelemdöfést annak az El Salvadornak, amelynek a játékosai 5-0-s állásnál úgy ünnepelték a szépítő gólt, mintha megnyerték volna a világbajnokságot.

És, ha már szóba jött Kiss László csúcsa, ez a rekord nincs egyedül. A világbajnokságok históriájában csak a magyar válogatott jutott el két számjegyű szerzett gólig, és holtversenyben saját magával és Jugoszláviával vezeti a legnagyobb különbségű győzelmek listáját is (1954: Magyarország–Dél-Korea 9:0; 1974: Jugoszlávia–Zaire 9-0). De menjünk tovább: sem előtte, sem azóta nem szerzett egyetlen válogatott sem hét gólt egy félidő alatt, csak akkor a magyar. A 2014-es vb-n a németek a brazilok elleni elődöntőben döntötték meg a hét perc alatt szerzett négy gól rekordját (nekik hat perc alatt sikerült), míg a FIFA által szervezett válogatott tornák rekordgólkülönbségét a 2013-as Konföderációs Kupa Spanyolország–Tahiti mérkőzésének 10-0-s végeredménye adta át a múltnak.  

Ekkora siker után az lenne a logikus, ha mi, magyarok rendeznénk népünnepélyt a kerek évfordulókon, ám szinte teljesen feledésbe merült ez a mérkőzés, csupán kellemes epizód maradt. Nyilván azért, mert nem is több annál, hiszen a következő meccsen a sziporkázó Diego Maradona vezérletével Argentína 4-1-re lelépett minket, a belgák ellen némi balszerencsével 1-1-et játszottunk, amivel kiestünk a világbajnokságból, és az El Salvador elleni 10-1 jelentősége hirtelen eltörpült.

FIFA World Cup Spain 1982
Fotó: Reuters/Juha Tamminen/AFLO

Egy salvadori lapkiadó szervezésében 2007-ben a San Salvador-i Estadio Cuscatlánban lejátszották az 1982-es vb-csoportmérkőzés „visszavágóját”. A lelkes 22 ezer nézőnek eleinte ebben a meccsben sem volt sok öröme, hiszen öregfiúink Szentes Lázár és Csongrádi Ferenc góljával a szünetre (55×35 méteres pályán 5+1-es felállásban 2×25 percet játszottak!) 2-0-s előnybe kerültek, de hogy a házigazda megnyugodhasson, arról az 1982-ben is gólt szerző Luis Ramírez (beceneve: Pelé Zapata) gondoskodott, akinek a duplájával kialakult a 2-2-es, közönségboldogító végeredmény. 

A 2012-es megemlékezésre invitáló levél pedig csaknem a kukában végezte. Az MLSZ nem sokat törődött vele, hiszen tudta, június derekán a légiósok és az itthon játszó futballisták is pihennek, nincs olyan klub, amely elengedné őket egy ilyen túrára. Elment egy udvarias visszautasító válasz, és többé senki sem beszélt róla. 

Végül még egy csúcs: a Népsport (korábbi és mai nevén Nemzeti Sport) 1903 óta számon tartott története során egyszer adtak el a lapból ma már elérhetetlenül fantasztikusnak tűnő 400 ezernél is több, pontosabban 420 ezer példányt – 1982. június 16-án. Igen, a 10-1 másnapján.

Borítókép: Pölöskei Gábor a magyar válogatott második gólját lövi (Fotó: MTI/Petrovits László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.