időjárás 14°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Sajnos Rossinak lett igaza, pedig ellentmondásba keveredett önmagával

Szilágyi László (Cesena)
2022.06.08. 06:50 2022.06.08. 09:54
Sajnos Rossinak lett igaza, pedig ellentmondásba keveredett önmagával

Aligha lepett meg bárkit is a magyar labdarúgó-válogatott 2-1-es veresége a regnáló Európa-bajnok ellen a keddi Nemzetek Ligája-mérkőzésen. A notórius csodaváróknak is üzent Marco Rossi a cesenai meccs után, kár, hogy a szövetségi kapitány hajlamos félreérteni az elvárásokat.

A hatvan éve nem látott diadal után egy hatvankilenc éve tartó negatív spirálnak, öt meccset felölelő nyeretlenségi sorozatnak vethetett volna véget a magyar válogatott, ha az angolok elleni 1-0-s sikert követően kedd este legyőzi az Európa-bajnok olaszokat. Nem tette, kikapott 2-1-re, és ezért senki sem kárhoztatja a csapatot. Nem ismerünk fanatikust, akiben egy világ omlott volna össze Lang Ádám vagy Szalai Attila cesenai gyorsasága, fordulékonysága láttán, mert eleve tudtuk, hogy ha valóra válik a szövetségi kapitány jóslata, és a keddi meccs előtt öt tétmérkőzés óta nyeretlen olasz válogatott komolyan veszi az angolokat legyőző magyart, annak lehetnek fájó következményei. 

Így is lett: az ellenfél többet és gyorsabban futott, mint Marco Rossi csapata, többet volt nála a labda, több helyzetet alakított ki, minden statisztikai adat azt mutatja, hogy teljesen megérdemelten nyert. Dibusz Dénes két bravúrján és a kapufán is múlott, hogy ránk nézve hízelgő, minimális különbséggel maradt alul Rossi válogatottja Roberto Mancini azzurrájával szemben.

Nem borult fel a papírforma. Van ilyen. Az angolok legyőzése után felbátorodott drukkerek, az örök álmodozók is megbarátkoztak a végeredménnyel, hiszen a vak is látta, hogy Leonardo Spinazzola a bal, Matteo Politano a jobb oldalon azt csinál, amit akar a már említett két magyar bekkel, a friss Konferencialiga-győztes középpályás, Lorenzo Pellegrini szereti és tudja színezni a játékot, és amikor Nícolo Barella szemben áll a kapuval, akkor képes nagy gólt lőni. Nálunk Szoboszlai Dominik, a leginkább labdabiztos játékosunk gyakran játszótárs nélkül marad. 

És ezért (sem) haragszik a szurkoló. Többek között ezért is érthetetlen Marco Rossi túl érzékeny, a valóságtól elrugaszkodott reakciója a 2-1-es cesenai vereség után. A kapitány azt mondta, hogy nem érti, miért tesznek, tettek tehert a csapatra. Felszólított mindenkit, hogy végre tudjuk már a helyünket, és ne várjuk el a csapattól, hogy idegenben legyőzze az Európa-bajnokot. 

Erős szavak. Különösen annak fényében, hogy a meccs előtt szóba hozta a magyarokat, konkrétan megemlítve, hogy – kis dunaszerdahelyi kitérővel – már tíz éve nálunk dolgozik. Tehát ismeri a közeget, az első reménysugárba belekapaszkodó, az 1986 óta valamennyi világbajnokságról lemaradó ország futballimádatát. Így azzal is tisztában kell lennie (hiszen tíz éve nálunk dolgozik), hogy egy-egy apró siker után megőrülnek a szurkolók. És ezt részben ő táplálta például a világbajnok franciák, a vb-döntős horvátok, az Eb-döntős angolok legyőzésével, a németek elleni döntetlennel. 

Ha valakinek ismernie kell a magyar szurkoló lélektanát, az éppenséggel Marco Rossi. Ezért sem volt érthető a szövetségi kapitány magára erőltetett szerepe a 2-1-es cesenai vereség után, hiszen ő is tudja, hogy senki sem várta el tőle, ezért nem is helyezte nyomás alá őt és a magyar válogatottat, hogy újabb bravúrokat mutasson fel a topcsapatokkal szemben.
Kár, hogy a kapitány hajlamos az ilyen túlkapásokra. A saját dolgát könnyítené meg, ha levedlené ezeket a sallangokat. Valaki értesse meg vele, hogy nálunk biztos az állása, 2025-ig él a szerződése, elfogadják a szurkolók, nincs miért aggódnia. Túlélte az Albánia elleni oda-vissza vereségeket az előző vb-selejtező sorozatban. Idén nyáron biztosan nincs vesztenivalója. 
Ideje lenne végre élvezni a helyzetet.    

Borítókép: Marco Rossi legközelebb a németek ellen küldi pályára a válogatottat (Fotó: MTI)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.