Rossi csapata kikapott, de megnyert egy félidőt az Európa-bajnok olaszok ellen

A magyar válogatott nem tudta megismételni az angolok elleni ötletes, higgadt játékát az Európa-bajnok Olaszország otthonában. Marco Rossi csapata 2-1-re kikapott a cesenai Nemzetek Ligája-mérkőzésen. Örömteli fejlemény, hogy a visszafogott első félidői teljesítmény után feljavult, (ön)gólt szerzett, és egy félidőt meg tudott nyerni az Európa-bajnok otthonában.

Szilágyi László (Cesena)
2022. 06. 07. 22:36
null
Cesena 20220607 Labdarúgás Olaszország Magyarország Nemzetek Ligája válogatott Foto Szabó Miklós Nemzeti Sport Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kapkodták el a szurkolók, cserébe kaptak egy kis zuhét a nyakukba. A szervezett szurkolói csoport, a Carpathian Brigade fél hétre hirdette meg a védjegyévé vált menetet a stadionba, de ekkor még az óvárosi macskaköves utcákon dalolásztak a drukkerek. Csúszott a program, de végül senki sem maradt le a meccsről, az olaszul megfogalmazott gasztronómiai fricskával üzenő, a „Mi mamánk jobban főz” – feliratú drapériát szorongató fiatalok is gond nélkül bejutottak a Dino Manuzzi-stadionba. A könnyed séta előtt megismerkedtek a júniusi záporral, de ez sem szegte a kedvüket.

Még az sem, hogy meggondolta magát. A kapitány eltekintett a tömeges változtatástól, és a kapuscserén kívül más változtatást nem eszközölt a múltkori sikercsapathoz képest. Pedig nem ezt ígérte . helyett nevével kezdődött az összeállítás, a Fradi kapusa előtt a Lang, Orbán, Szalai A. védőhármas szerepelt. Egy sorral előrébb Nego, Schäfer, Nagy Zsolt maradt a csapatban. Szintén maradt a kezdőben Sallai, Szoboszlai és a csapatkapitány Presztízsmeccsen mégsem kísérletezik az ember a honfitársai ellen.
Rossi kollégája alaposan belenyúlt a németek ellen 1-1et játszott csapatába, hat helyen cserélt, többek között Leonardo Bonucci is kimaradt a kezdőből. A stadion jó része megtelt, mire Sandro Schärer svájci játékvezető jelt adott a kezdésre. Elsősorban családok, gyerekek töltötték meg a hazai szektorokat, ennek elsősorban az volt az oka, hogy nyári szabadságra vonultak az olasz foci ultrái. Mellesleg őket (és a sportlapokat sem) izgatta különösebben a Nemzetek Ligája. A Gazzetta dello Sport címlapját Zlatan Ibrahimovic milánói szerződéshosszabbításának a híre borította be, az olasz–magyar egy középméretű bélyeg nagyságú helyet kapott. 

Pillanatokkal a kezdés után a helyszínen helyet foglaló Orbán Viktor is hallhatta, amint tűzbe hozta szurkolóit a squadra azzurra. Gianluca Mancini már a második percben munkát adott Dibusznak, de  ő biztosan védte a középre tartó fejest. Mindkét kapitány, Rossi és Roberto Mancini is elegáns öltönyben álldogált a technikai zónában. A „mi olaszunk” volt feszültebb, végig beszélte, kommentálta a meccset. Kicsit felélénkült a 12. percben, ám a felrúgásáért megítélt szabadrúgást Szoboszlai lőhette kapura 22 méterről, de a lipcsei középpályás a sorfalat találta telibe. A meccs előtti zápor feláztatta a talajt, a gyors olasz szélsők, szélső védők sikeresen alkalmazkodtak a körülményekhez. Matteo Politano a jobb, Leonardo Spinazzola a bal oldalon kavargatott veszélyesen. 

Szoboszlainál jó helyen volt a labda, már ha eljutott hozzá:

Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

Az angol meccsen látott labdabiztonság ezúttal nem érvényesült. Nem mintha magától értetődő lenne az Európa-bajnok otthonában a labdatartás…
Dibusz volt a legjobb emberünk, a félidő felénél hatalmasat nyújtózkodott Mancini fejese után. Sallai lövésével adott életjelet a Rossi-csapat, Donnarumma vetődve védett. A következő momentum nem a miénk volt, és ebből gól is született: Spinazzola sokadszorra futott be Lang mögé, ezúttal visszafogta a lendületét, okosan gurított középre Nícolo Barellának, az Inter középpályása nagy gólt lőtt a jobb felső sarokba 17 méterről. 

Barella bevarrta:

Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

Dibusz úszott a levegőben, bele is ért a labdába, de nem volt esélye az erős lövéssel szemben. Kissé megzavarodott a válogatott a bekapott góltól, és amikor futóversenyt provokáltak az olaszok, abból mindig baj lett. Az első félidő utolsó percében is, amikor Politano hagyta faképnél Szalai Attilát, a középen érkező Lorenzo Pellegrini pedig játszi könnyedséggel gurított Dibusz kapujába. Megváltásként hatott az első félidő vége, nem csak a 45 perc telt el, a magyar remények is elpárologtak a Dino Manuzzi-stadionban.  

Olasz öröm Cesenában:

Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós

A folytatásra megemberelte magát a magyar válogatott, bemutatott egy-két veszélyes akciót. Az egyik végén Szoboszlai reklamált kezezést nem minden ok nélkül, Nagy Ádám távolról, Nego közelebbről próbálkozott, de ezek nem voltak veszélyes lehetőségek. Nem úgy, mint az olasz lövések: Politano az 56. percben a lécre bombázott. Tili-tolival etették a megzavarodott magyar védelmet az olaszok, Cristante egy csiki-csuki után lőtt mellé. 

Érezte Rossi, hogy frissítenie kell: lehozta a fáradt és indiszponált Nagy Ádámot és Negot, az előbbit Callum Styles, utóbbit váltotta. Érdemben nem változott a helyzet. Pontosabban annyiban igen, hogy Lang és Szalai nem kényszerült versenyfutásra. Egyszer csak a semmiből talált egy (ön)gólt a magyar válogatott: Fiola beadásába a 61. percben Mancini szerencsétlenül ért bele, a labda Donnarumma kapujába pattant. Újra nyílt lett a meccs. Érezte ezt a magyar tábor, szó szerint örömtüzet gyújtottak a srácok. Sőt, lövése után újabb pirotechnikai bemutató következhetett volna, de Donnarumma a helyén volt, főlé tolta a léc alá tartó bombát. 

Mancini is belenyúlt a meccsbe, Pellegrini helyére a tavaly nyári Eb-n is bizonyított Juventus-játékos, Manuel Locatelli érkezett. Az olaszok nem akartak mindenáron újabb gólt szerezni Rossi szűk tíz percet adott Bolla Bendegúznak a hajrában, ő Nagy Zsoltot váltotta a hajrában. Majd érkezett és az újonc Vancsa Zalán, és Szalai Ádám helyére. 

A válogatott tisztességesen küzdött az egyenlítésért, de az eredmény már nem változott. A 2-1-es vereség után csak az első félidei játék miatt magyarázkodhat Marco Rossi. Ha ezt egyáltalán meg kell tennie az Eb-győztes elleni vereség miatt...

Nemzetek Ligája-mérkőzés, A divízió: Olaszország–Magyarország 2-1 (2-0), Cesena, 21 ezer néző, gólszerzők: Barella (30.), Pellegrini (44.), illetve Mancini (öngól, 61.).

A csoport másik mérkőzésén: Németország–Anglia 1-1. A csoport állása: 1. Olaszország 4 pont, 2. Magyarország 3, 3. Németország 2, 4. Anglia 1.

A magyar válogatott szombaton Németország ellen folytatja a szereplését a Nemzetek Ligájában. 

Borítókép: Sallai Roland volt a legveszélyesebb emberünk (Fotó: Nemzeti Sport)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.