Csercseszov: A Slovan a favorit, valamit tennünk kell

Sztanyiszlav Csercseszov tisztában van a harminc évvel ezelőtti események jelentőségével, de szigorúan futballmérkőzésre készül a Slovan elleni Bajnokok Ligája-visszavágón. A Ferencváros orosz edzője úgy fogalmazott a találkozó előtti napon tartott sajtótájékoztatón, hogy most már a Slovan a favorit, és tudja, a csapatának valamit tennie kell. Hogy mit, azt persze nem fedte fel.

Novák Miklós (Pozsony)
2022. 07. 26. 17:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sztanyiszlav mellett a Ferencvárostól Fortune Bassey jelent meg a meccs előtti napon kötelező sajtótájékoztatón. A nigériai csatár nem fektetett különösebb szellemi energiát abba, hogy mély elemzést készítsen a szerdai meccs hátteréről. Bekapcsolta a robotpilótát, és így összegzett röviden: – Tudjuk, hogy nehéz meccs lesz. Mindkét csapat ennek megfelelően készül. Az első mérkőzés után természetesen nem vagyunk könnyű helyzetben, de nem érezzük a nyomást, tesszük a dolgunkat.

Igaz, legalább feldobta a labdát a vezetőedzőhöz intézendő első kérdéshez.

– Örül annak, hogy a játékosai nem éreznek nyomást vagy sem? – kérdeztük Csercseszovot.

– Ha nem éreznek nyomást, akkor sikerült levenni róluk a terhet – mondta először az orosz tréner lakonikusan, de mert ő legalább érezte, hogy ennél többet várunk tőle, hozzátette: – Természetesen értem, mire vonatkozott a kérdés. Ez nem bajnokság, ahol több mint harminc forduló alatt dől el a végeredmény, hanem a Bajnokok Ligája, ahol két meccsből áll egy párharc. Örülök, ha Fortune Bassey nem érez feszültséget, hiszen tavaly még egy cseh kis csapatban játszott, most pedig a Ferencvárossal a Bajnokok Ligájában. Ez azt mutatja, hogy készen áll a feladatra.

Sztanyiszlav Csercseszov tart eligazítást Hajnal Tamás segítségével Fotó: Mirkó István

A harminc évvel ezelőtti események eleve megterhelik a két klub viszonyát, a történelmi magyar–szlovák rivalizálás talaján a szurkolók a virtuális térben valóságos háborút vívnak. A Ferencváros külföldi játékosai, ha tudnak is erről, ha érzékelnek is belőle valamit, aligha hatja át őket a labdarúgáson túlmutató revansvágy. Jobb ez így, megkönnyíti a felkészülést, vagy ha több magyar lenne a csapatban, akkor egyszerűbb lenne motiválni a játékosokat? – kérdeztük Csercseszovot.

– Már az első mérkőzés előtt elmondtam, tisztában vagyok a harminc évvel ezelőtti események részleteivel. Át tudom érezni, hogy ez bírhat jelentőséggel, ám mi nem revansot akarunk venni, hanem nyerni szeretnénk. A budapesti mérkőzésen semmi nyoma nem volt a feszültségnek, remélem, most is korrekt lesz a buzdítás, s minden normális keretek között zajlik a pályán. Új nap, új történet, nem szabad, hogy a revansvágy befolyásolja a hangulatot – felelte Csercseszov.

Korrekt, fontos gondolatok, csak éppen a kérdést hagyta válasz nélkül.

Fotó: Mirkó István

Ez a helyzet megismétlődött, amikor az FTC orosz vezetőedzőjét arról faggatták, az egygólos hátrányban milyen taktikát választ: a Fradi nekiront a Slovannak, vagy tudatában a védelem sebezhetőségével, ezért óvatosan, inkább kivárásra játszik?

– Nem válaszolhatok erre, mert az ellenfél is értesülne róla. Az állás azonban azt kívánja, hogy tegyünk valamit – jegyezte meg.

Amiből arra következtethetünk,

lesz valami váratlan, meglepő a zöld-fehérek összeállításában, taktikájában.

Az esélyekről szólva így fogalmazott Csercseszov:

– Előnye birtokában immár a Slovan a favorit, de pszichésen nem vagyunk vesztes helyzetben. Az első meccsen megtapasztalhattuk, mennyire fontos, hogy végig összpontosítsunk, öt perc kihagyás is végzetes lehet.

A Fradi edzője szerint annak nincs jelentősége, hogy a szlovák bajnokságból már két forduló is lement, az NB I viszont csak e hét végén kezdődik meg.

– A kollégám, Vladimir Weiss rotálta a csapatát, a hét végi bajnokin nagyon sok játékosát pihentette, ezért ennek nincs jelentősége – jegyezte meg. Az esetleges büntetőpárbajról pedig csak annyit mondott, ha lesz hosszabbítás, és az sem hoz döntést, akkor tizenegyesek következnek.

Borítókép: Sztanyiszlav Csercseszov szélesen gesztikulált, de megőrizte a higgadtságát (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.