Így várják a Fradit – már kész a koreográfia Pozsonyban

Telt ház lesz a pozsonyi Nemzeti Stadionban a Ferencváros elleni szerdai labdarúgó Bajnokok Ligája-visszavágón, állítja Tomás Straka, a Slovan marketingigazgatója. A klub mindent igyekszik elkövetni annak érdekében, hogy felvidéki Fradi-drukkerek minimális létszámban lehessenek jelen a találkozón. A szurkolók készülődéséről egyelőre több hír szivárog ki, mint a csapatokéról. A magyar bajnoknak 2-1-es hátrányt kellene ledolgoznia.

Magyar Nemzet
2022. 07. 25. 18:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a jegyvásárlás nem történik ellenőrzött keretek között, tízezer felvidéki és anyaországi magyar lesz jelen a stadionban. Ne engedjük, hogy tízezren énekeljék a himnuszukat mindenféle provokációk mellett.

A Slovan alighogy kivívta a továbbjutást – hosszabbításban, annak is az utolsó perceiben – a grúz Dinamo vendégeként a Bajnokok Ligája-selejtező első fordulójában, máris megkezdődött a hangulatkeltés a Fradi drukkerei ellen. Kissé meglepő módon a klub hivatalos honlapján.

A szlovákok nem is leplezték tehát, hogy elsősorban a magyar bajnok felvidéki híveinek jegyvásárlását akarták megakadályozni. 

Olasz bíráskodás

Az olasz Marco Di Bello vezeti a szerdai mérkőzést. A 40 éves Di Bello 2018 óta tagja a FIFA játékvezetői keretének, de már tíz éve vezet a Serie A-ban. Magyar csapatnak még nem fújt meccset.

A pozsonyi klub nem csupán fenyegetőzött, konkrét lépéseket tett a belépőhöz jutás megnehezítése érdekében. Az első körben csupán azok a drukkerek vehettek jegyet az FTC elleni visszavágóra, akik benne vannak a klub rendszerében: vagy bérletesként, vagy úgy, hogy a Batumi elleni meccsre online vettek tikettet. Mivel ezen intézkedések mellett nagyon lassan haladt az értékesítés, a rendelkezést úgy lazították, hogy egy megbízható Slovan-drukker négy jegyet is vehetett.

A klub honlapjának adott hétfői interjúban Tomás Straka, a Slovan marketingigazgatója arról számolt be, hogy lényegében telt hát lesz a Tégla mezei úti stadionban. Azért csak lényegében, mert az eredendően 22 500 férőhelyes aréna kapacitását biztonsági okokból 21 500-ra szűkítették.

Tomás Straka azt állítja, hogy 20 500 belépőt már el is adtak, s a maradék ezer jegy kedden elkél. Ennek némileg ellentmond a felvidéki Körkép portál, amely szektorról szektorra bemutatva a foglalási helyzetet arra a következtetésre jut, hogy még több ezer jegy vár gazdára. Mivel a Slovan érezhetően presztízskérdést csinál abból, hogy megteljen a pozsonyi stadion, várhatóan nem lesz foghíjas a lelátó, legfeljebb az 1100 fős vendégszektor melletti helyek maradnak üresen.

Furfangosan mindenesetre a fradisták nem juthatnak belépőhöz, a jegyek ugyanis névre szólóak: a vásárláskor meg kellett adni a személyes adatokat, amelyeket a biztonsági kapunál összevetnek a hivatalos okmányokkal. Jobb is így. A zömében különvonattal érkező FTC-drukkerek elkülönítése így is komoly kihívást jelent a helyi biztonsági személyzetnek.

Mindenesetre különleges óvintézkedést hoztak a szlovák hatóságok. Szerda déltől csütörtök reggel hat óráig Pozsony Új Város városrészében tilos lesz az alkoholtartalmú italok árusítása, kiszolgálása és fogyasztása mind a létesítményekben (azaz a találkozó helyszínén, a Nemzeti Stadionban is), mind a közterületeken. „Az elmúlt napokban több közös biztonsági megbeszélésre is sor került” – erősítette meg Barbora Krajčovičová, a pozsonyi városi rendőrség (MsP) szóvivője, hozzátéve, a biztonságra és a rendre fokozott számú rendőr felügyel majd. A szurkolókat pedig már most arra kérik, hogy viselkedjenek nyugodtan és erőszakmentesen, valamint hogy tartsák tiszteletben a közrendet.

A Slovan szurkolói persze azért készülnek, büszkén kürtölték világgá a Facebook-oldalukon, hogy több ember fáradságos munkájának köszönhetően elkészült a koreográfia, ami szokás szerint az ülésekre helyezett színes lapokból áll majd össze.

Amennyire kihívóan készülődnek a szimpatizánsok mindkét oldalon, annyira visszafogottak a csapatok.

Különösen a Ferencváros készülődik elszigetelten, már-már titokban. A klub a hivatalos felületein még hétfőn sem osztott meg semmiféle információt a csapattal kapcsolatban. A Slovanról annak köszönhetően tudunk többet, hogy már két forduló lement a szlovák bajnokságból. A címvédő javuló formát mutat, a Podbrezová (Zólyombrézó) vendégeként az első fordulóban elszenvedett 2-1-es vereséget követően a hét végén otthon 4-0-ra kiütötte a Trencint (Trencsén).

Az NB I csak e hét végén rajtol – lehet, hogy az FTC híján. Amennyiben ugyanis Sztanyiszlav együttese továbbjut a Slovan ellen, a címvédő elhalasztja a Puskás Akadémia elleni nyitómérkőzést. A fradisták talán még sohasem óhajtották ennyire, bárcsak ne láthatnák a kedvenceiket.

Borítókép: Telt ház fogadja majd Pozsonyban a Fradit (Fotó: Facebook/Ultras Slovan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.