Csercseszov kérése: Mindenki a jelennel törődjön, ne a múlttal!

Különleges mérkőzést játszik szerda este a Groupama Arénában a Ferencváros, amelyre rávetül a harminc évvel ezelőtti botrány árnyéka. A Slovan Bratislava elleni Bajnokok Ligája-selejtező előtt a sajtótájékoztatón is több szó esett arról a találkozóról, amelyen a szlovák rendőrök megverték a Fradi-szurkolókat, mint a szerda estiről, de Sztanyiszlav Csercseszov, az FTC vezetőedzője szerint a múlton túl kell lépni. Botka Endre szerint viszont a magyar ember nem felejt...

2022. 07. 19. 15:59
null
Budapest 20220719 Labdarúgás BL selejtező Ferencváros FTC edzés Fotó Árvai Károly Nemzeti Sport Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sztanyiszlav egy idő után megunta. Sorra kapta a kérdéseket a harminc évvel ezelőtti borzalmas emlékű Slovan–Ferencváros párharcról, és nem igazán tudott mit válaszolni rájuk. Elmondta, látott egy kétperces filmet a pozsonyi meccsen történtekről, amelyen az álarcos szlovák kommandósok serege agyba-főbe verte a ferencvárosi szurkolókat, illetve mindenkit, aki magyarul beszélt. Az orosz edző elismerte, nem ez volt a legszebb jelenet, amit élete során látott, ám nem tud vele mit kezdeni, hiszen ott sem volt, ahogy a játékosai sem.

– Amit láttam, az történelem, és nem szabad, hogy ma bármit is befolyásoljon – mondta Sztanyiszlav Csercseszov. – Nagyon fontos minden szempontból, hogy a szurkolók viselkedését se érhesse kritika, egész egyszerűen az a kérésem, hogy mindenki a jelenre összpontosítson, ne a múltra. És, ha lehet még egy kérésem, beszéljünk inkább a futballról!

 

 

A kérése meghallgattatásra talált, kapott kérdést az ellenfélről, az esélyekről és a saját csapatáról is.  

– A Slovan Bratislava nagyon jó csapat, egy másik ország bajnokágának az aranyérmese, tehát biztosan nehéz dolgunk lesz ellene – felelte a Ferencváros vezetőedzője. – Örültem egy hete a kazah Tobol elleni sok gólos győzelemnek, de a földön kell maradnunk, ezúttal nehezebb mérkőzésre számíthatunk, amelyen kifogástalan összpontosításra lesz szükségünk. Nem érdemes beszélni arról, hogy az első, hazai meccsen mekkora előnyt kellene szerezni a nyugodt visszavágó érdekében, mert a továbbjutás egész biztosan a kétszer kilencven perc alatt dől el, nem pedig egyen – ahogy ez egyébként történt az első körben a kazah Tobol ellen is. Az nagyon fontos, hogy a pályán látni szeretném megvalósulni azt a taktikát, amelyet kérek majd a csapattól. A mi dolgunk az, hogy mindent kiadjunk magunkból, és kiharcoljuk a továbbjutást, csak ez számít.

 

Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

A mérkőzés előtti napon rendezett kötelező sajtótájékoztatón képviselte a játékosokat, aki azért másként állt hozzá a történelemhez, mint orosz mestere. Azzal kezdte, hogy mindenki különlegesen motivált a párharc előtt, hiszen pontosan tudják, mi történt három évtizede, és nagyon odateszik magukat ezen a két meccsen. Arra a felvetésre, hogy amikor a pozsonyi magyarverés történt, ő még csak mínusz kétéves volt, azaz meg sem született, csak ennyit felelt:

– Magyar ember nem felejt. Valóban nem éltem még akkor, de tudjuk és láttuk, mi történt, és ez is hajt minket. Nyilván a szlovákok is motiváltan lépnek pályára, de szerintem a mi csapatunk az erősebb. Az első perctől kezdve éreztetni akarjuk a Slovannal, hogy nincs semmi esélye a sikerre. Egy hete uraltuk a mérkőzést, és a végén, amikor már eldőlt a továbbjutásunk, belefért egy-egy védelmi megingás, ám a Slovan ellen biztosan nem engedhetünk meg magunknak ilyet. Ugyanakkor még az idény elején tartunk, csiszolódik a játékunk, és egyre jobb lesz a védekezésünk. Nincs miért félnünk szerdán este!

 

 

A találkozó jelentőségét egyébként a múlttól elszakadva sem lehet eléggé hangsúlyozni: amelyik csapat ebből a csatából győztesen kerül ki, az már biztosan főtáblás lesz a mostani idényben valamelyik európai kupasorozatban. A párharc nyertesének további két riválist kell legyűrnie a BL-csoportkörös szerepléshez, de ha ezek közül egyben sem jár sikerrel, akkor is pályára léphet ősszel a főtáblás küzdelmekben, mégpedig az előző szezonban életre hívott Konferencia-ligában.

Bajnokok Ligája-selejtező, 2. kör, 1. mérkőzés: Ferencváros–Slovan Bratislava, Groupama Aréna, július 20., 20.00, (tv.: M4 Sport)

 

Borítókép: Sztanyiszlav Csercseszov mindenkit nyugalomra int (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.