Hirtelen elfelejtettek magyarul, szó nélkül ütlegeltek mindenkit + videó

A harminc éve lejátszott Slovan Bratislava–Ferencváros mérkőzést nem lehet elfelejteni. A Fradi nem bírt Pozsonyban a szlovák bajnokkal, a szlovák kommandósok a meccs alatt agyba-főbe verték a magyar drukkereket. Volt olyan szlovák rendfenntartó, aki a meccs előtt az anyanyelvünkön diskurált a ferencvárosi szurkolókkal, sőt a helyszínen forgató televíziós stábbal, majd a találkozó után hirtelen elfelejtett magyarul.

Magyar Nemzet
2022. 07. 19. 10:32
Besiktas vs Slovan Bratislava: UEFA Europa League
Besiktas vs Slovan Bratislava: UEFA Europa League Fotó: ERHAN SEVENLER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelgő Ferencváros–Slovan Bratislava Bajnokok Ligája-selejtező előtt felidézzük a két csapat harminc éve, 1992-ben lejátszott mérkőzését. Pontosabban a szlovák rendőrterrort. Korábban a Nemzeti Sport helyszíni tudósítója, Lázár Lajos nyilatkozott lapunknak.

A sportnapilap megszólaltatta az akkor a Nap TV riportereként a helyszínen forgató Kövesdi Viktort, aki a nagy számú magyar szurkoló miatt érezte, hogy benne volt a levegőben, történhet valami a meccsen, de arra nem számított, ami várta őt és a stábját a szlovák fővárosban. 

– Furcsa helyzet volt, hogy miután megérkeztünk a városba, nem mi kerestük a riportalanyokat, hanem ők minket – idézte fel a Nemzeti Sportnak Kövesdi Viktor. – Amint látták a drukkerek, hogy magyar rendszámú kisbuszból száll ki a stábunk, már jöttek is oda hozzánk, és a sérelmeiket sorolták. Akkor még nem sejtettük, hogy ez csak a kezdet.

A riporter az operatőrökkel együtt végig a pálya szélén forgathatott – akkoriban ez még bevett gyakorlat volt –, így pontosan látta, mi történik abban a kapu mögötti szektorban, ahová a rendezők a magyar drukkereket terelték.

– Még utólag is nehéz volt rekonstruálni, hogy pontosan miért jöttek be a szektorba a csuklyás kommandósok. Ám miután megérkeztek, kitört a pánik, mindenki próbált menekülni, ám egyre több helyi erő érkezett, elég durva jeleneteket láttunk. Minket nem ért atrocitás, de amikor oda akartunk menni a kerítéshez, a szlovák rendőr nehezményezte, hogy ott akarunk forgatni. Ez az a szlovák rendőr volt, akivel a meccs előtt magyarul beszéltem, ám a hatvanadik perc után már elfelejtette a nyelvet. Amint kitört a balhé, már egyetlen rendező és rendőr sem tudott magyarul… A meccs után aztán már nekünk is menekülnünk kellett. Amikor próbáltuk megszólaltatni a magyar szurkolókat, a rendőri erőszaktól alaposan felspannolt Slovan-drukkerek minden magyar rendszámú autóra vadásztak, ez amolyan vörös posztó volt a szemükben. Érthetetlen volt, ami történt, és később sem kerültek elő olyan bizonyítékok, amelyek alátámasztották volna, hogy a magyar szurkolók provokálták ki az erőszakot. Arról lehetett szó, hogy valaki hozott egy döntést, amit minden körülmények között végre kellett hajtani. A felvételeket és a képeket elnézve, csoda, hogy nem történt tragédia – mondta a manapság játékosügynökként tevékenykedő Kövesdi Viktor.

Néhány hónappal később a CNN különdíjjal jutalmazta a YouTube-on a mai napig megtalálható riportot. Íme a videófelvétel:

Borítókép: a Slovan mai játékosai közül sokan még meg sem születtek, amikor a botrányos mérkőzést játszották (Fotó: Slovan.sk)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.