A botrány elmaradt, de az UEFA biztosan megbünteti a Fradit és a Slovant

Sokan tartottak attól, hogy különösen a két klub harminc évvel ezelőtti rossz emlékezetű párharca miatt botrányos lesz a Ferencváros és a Slovan Bratislava találkozója a Groupama Arénában a Bajnokok Ligája selejtezőinek a 2. körében. A botrány elmaradt szerencsére, de azért mindkét tábor és a rendezés is adott okot arra az UEFA-nak a büntetések kiszabására.

2022. 07. 21. 8:07
FTC Fradi Slovan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mindkét csapat jól játszott, a stadionban fantasztikus hangulat uralkodott, egy-két kivételtől eltekintve minden megfelelő mederben, a fair play szellemében zajlott, ezt mindkét szurkolótábornak köszönöm.” Ezt Vladimir Weiss, a Slovan Bratislava vezetőedzője mondta, miután szerda este a csapata 2-1-re legyőzte a Ferencvárost. Igaza volt: többségében tényleg remek volt a találkozó hangulata, ám az UEFA gyakorlatát ismerve az említett egy-két kivétel mindkét klubnak sokba kerülhet.

Tekintettel a közös múltra, az átlagosnál is nagyobb érdeklődés övezte ezt az összecsapást. A Magyar Nemzet is visszaemlékezett a harminc évvel ezelőtt történtekre, amikor 1992. szeptember 16-án Pozsonyban álarcos szlovák kommandósok különösebb ok nélkül, tervezetten nagyon megverték a lelátókon a ferencvárosi szurkolókat, és vadásztak mindenkire, aki magyarul beszélt.

 

 

Az ügy a politika szintjét is elérte, és tudni lehetett, hogy három évtized múltán, amikor újra találkozik a két csapat, a múlt téma lesz. A két vezetőedző, Sztanyiszlav és pozsonyi kollégája, Vladimir Weiss többször elmondta, a jelennel kell foglalkozni, nem a múlttal, a mai játékosok zöme még csak nem is élt harminc esztendeje, sokakban élt a félsz, hogy kódolt a botrány, ráadásul közismert az is, hogy a magyar szurkolók enyhén szólva sem táplálnak baráti érzelmeket a szlovákokkal szemben.

Azt nem lehet tudni, hogy a ferencvárosi tábor élőképe, amely a nemzeti zászlót formázva azt a feliratot tartalmazta, hogy „Nem felejtünk 1992”, bántónak számít-e, vélhetően nem. Ugyanakkor ugyanott szlovák nyelven felbukkantak olyan feliratok, amelyek lényegében megkérdőjelezik Szlovákia és jelképeinek a legitimitását, nem létezőnek írták a történelmét, egész biztosan ütköznek az UEFA szigorú előírásaival. Elméletileg csak olyan zászló, drapéria vagy bármilyen felirat vihető be a stadionba, amelyet a klub előzetesen helyben hagy, ám a Ferencváros aligha bólintott rá a szabálytalanságra, ami rendezői hiányosság, és büntetéssel jár.

 

Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport

Ugyanebbe a kategóriába tartozik a pirotechnika is. Mindkét tábor be tudta csempészni az ehhez szükséges eszközöket, és nem is habozott használni azokat. A szlovákok kezdték, már a 3. percben kilőttek egy petárdát az egyik hazai szektor felé, és sikerült füstbe borítaniuk a sajátjukat. Néhány szék ki is gyulladt, a történtekre bevonult közéjük egy szakasz rohamrendőr, amivel helyre állt a rend. A ferencvárosiaknál a szünetig csak egy két fáklya villant fel, a második félidő kezdőrúgása előtt viszont nyilvánvalóan összehangoltan az egész tribün fénybe és füstbe borult. Biztosra vehető, hogy az UEFA mindkét klubnak benyújtja ezekért a számlát.
Az európai szövetég ellenőre aligha hagyja ki a jelentéséből a 30. perc történését sem, amikor Tigran Bargeszjan szögletet akart elvégezni a hazai tábor előtt, és közben folyamatosan dobálták elsősorban poharakkal. 

 

 

Ezek voltak a Vladimir Weiss által említett kivételek. Hozzá kell tenni, hogy a mérkőzés alatt nem lehetett hallani gyalázkodó rigmusokat, nem történt utalás a harminc évvel ezelőtt történtekre, és a borúlátóbbak ennél sokkal nagyobb botránytól tartottak. Ezt sikerült megúszni, amiért a kivételek ellenére is valóban jár a köszönet, amiről a Slovan vezetőedzője beszélt. Ez roppant fontos a Ferencvárosnak, hiszen tudjuk, a nem túl távoli múlt miatt az UEFA árgus szemmel figyeli a magyar bajnok szurkolóinak a viselkedését.

És ez nyilván így lesz július 27-én Pozsonyban, a visszavágón is.

Borítókép: a pirotechnikáért is biztosan jár a büntetés (Fotó: Havran Zoltán)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.