Shane Tusup nem teszi zsebre, amit a magyar olimpikontól kapott

Shane Tusup volt Hosszú Katinka edzője, amikor az úszónő pályafutása legnagyobb sikereit érte el. Akkoriban, 2013 és 2017 között négyszer választották meg az amerikait az év edzőjének Magyarországon. Mégis rendkívül megosztó személyiség, és Batházi Tamás olimpikon úszó nem is rejtette véka alá a negatív véleményét Tusupról.

2022. 07. 14. 11:33
Shane Tusup
Shane Tusup Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három olimpiai és hat világbajnoki cím nagymedencében – ezek voltak a legfontosabb sikerei a Hosszú Katinka, Shane Tusup párosnak, amely ezen kívül szinte megszámlálhatatlan mennyiségű érmet, valamint emlékezetes világrekordokat halmozott fel abban az öt évben, amíg a csúcsra járatták az úszásban forradalminak számító, versenyzésen alapuló edzésmódszerüket.

A botrányoktól sem mentes, hangos szakítás 2018-ban, Tusup sokszor megkérdőjelezhető, olykor arroganciába átcsapó viselkedése és a tény, hogy Hosszú után egyetlen úszóval sem ért el komolyabb sikereket, mind megtépázták az amerikai edző szakmai hitelességét.

Pedig Tusup több úszóval kísérletezett az elmúlt években, többek közt az olaszok Eb-ezüstérmes vegyesúszójával, Ilaria Cusinatóval, az ugyancsak Eb-ezüstérmes pillangóúszó Szilágyi Liliánával vagy a 2017-es vb-n a férfi gyorsváltó tagjaként bronzérmes Holoda Péterrel, de egyikük sem tudta megközelíteni a korábbi sikereit az irányításával.

Mellettük Tusup utánpótláskorú tehetségekkel is foglalkozott, közülük Bujdosó Zsombor 15 évesen hagyta ott néhány hónap közös munka után. A most 18 éves úszó nemrég ezüstérmes lett a bukaresti junior Eb-n 400 vegyesen, s mi is írtunk róla, hogy jelenlegi edzője, Lőrinczi György irányításával milyen sokat fejlődött.

A Facebookon egy úszással foglalkozó csoportban komoly diskurzus alakult ki Bujdosó eredménye apropóján Shane Tusup szakértelméről, amelyben Batházi Tamás éles véleményt fogalmazott meg az amerikairól. A többszörös magyar bajnok és a 2004-es athéni olimpián is részt vett korábbi úszó írásaiból idézünk, amelyek cikkünk megjelenésekor elérhetők voltak a Facebookon:

Aki kiismeri, előbb vagy utóbb otthagyja Tusupot, mert normális ember nem tudja kezelni a dühkitöréseit.

Szerencsés vagyok, mert ismerem az összes általam említett embert és az egész történetet… Tusup nagyon messze áll a »jó edző« fogalmától… A jó edzőt, tisztelik, kedvelik a tanítványai… Tusupnak egyetlen saját nevelésű versenyzője sincs, és meg merem kockáztatni, nem is lesz, aki az ő nevelő edzői munkájával kijut egy olimpiára (nemhogy olimpiát nyer)… Tusup egy számkivetett a világ úszósportjában… Az USA-ban sosem kértek a »szaktudásából«, mert ismerik, az olaszok már nem kérnek a »szaktudásából«, mert már ismerik… Minden úszó, egytől egyig viszonylag hamar kirúgta az edzői státuszából. Jó edzőnek véletlenül se hívjuk, pedagógusnak meg azért ne, mert az sérti a pedagógusokat…

Batházi Tamás 2017 szeptemberében lett a Wladár Sándor-vezette Magyar Úszószövetség főtitkára, és a posztjáról 2018 januárjában közös megegyezéssel távozott. Batházi tavaly novemberben, ugyancsak a Facebookon kiállását fogalmazta meg korábbi edzője, Turi György mellett , miután Cseh László kijelentései nyomán a szövetségben eljárás indult a mesteredző ellen.

Borítókép: Shane Tusup (MTI/Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.