A hajrában is beszállt a kapitány, így győzött a csapat

Mindkét válogatottunk jól hajrázott az Indiában véget ért sakkolimpián, a férfiak Iránt, a nők Angliát verték 2,5-1,5-re. Ennek köszönhetően a nyílt versenyben az Erdős Viktor, Berkes Ferenc, Bánusz Tamás, Kántor Gergely, Ács Péter összetételű férficsapat a nyolcadik, a női (Hoang Thanh Trang, Gara Tícia, Vajda Szidónia, Gaál Zsóka, Terbe Julianna) pedig a tizenegyedik helyen végzett.

2022. 08. 09. 15:48
Gaál Zsóka Fotó: Lennart Ootes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy előzetesen megírtuk, a 2014-ben a norvégiai Tromsőben olimpiai ezüstérmes férficsapatunk egyik tagja sem játszott Chennaiban. Lékó Pétert, Almási Zoltánt, Polgár Juditot, Rapport Richárdot és Balogh Csabát képtelenség egyik pillanatról a másikra pótolni.

Ráadásul közvetlenül a verseny előtt Gledura Benjámin megfertőződött koronavírussal, akinek a helyére Ács Péter szövetségi kapitány ugrott be. A kelleténél jobban ne rökönyödjünk meg ezen a húzáson, hiszen Ács Péter maga is nagymester, mi több, szintén olimpiai ezüstérmes. Játékosként egyetlenegyszer, 2002-ben Bledben szerepelt a sakkolimpián, amikor férfiválogatottunk szintén második lett. Ács Péter emellett junior világbajnoki ezüstérmet is szerzett, idővel – nyilván belátva, hogy a legjobb sakkozók közé nem kerülhet – a civil életben kamatoztatta szellemi képességeit. Nemzetközi kapcsolatok, illetve pénzügyi, gazdasági területen szerzett diplomát, továbbá felsőfokú nyelvvizsgát angolból, németből és franciából.

Szerencsére a sakknak teljesen nem fordított hátat, inkább áldozat és szolgálat, hogy a magyar sakkozás nehéz helyzetében elvállalta a kapitányi teendőket. S beugróként, játékosként is jól teljesített, az utolsó fordulóban az ő győzelme is kellett a csapat sikeréhez, összességében hat partiból négy pontot szerzett.

Bánusz Tamás volt a csapat húzóembere 8 ponttal (10 partiból), Erdős Viktor (7/11) és Berkes Ferenc (7/10) is megállta a helyét, Kántor Gergelynek (2,5/7) sajnos gyengébben ment.

A még jobb szereplés lehetősége a nyolcadik fordulóban úszott el, amikor a mieink 3-1-re kikaptak Hollandiától, ezt leszámítva végig egyenletesen jól teljesítettek. Ács Péter előzetesen nagyon bátor célkitűzésként az első hatba kerülést jelölte meg várakozásként, de a nyolcadik hellyel sem lehet elégedetlen.

Az eredmény másfelől azt is sugallja, hogy a hivatalosan még aktív Lékó Péterrel, valamint a Romániába tartó Rapport Richárddal, továbbá esetleg Almási Zoltánnal kiegészülve a magyar válogatott még mindig esélyes lehet az éremszerzésre. Ne feledjük, 2024-ben Magyarország rendezi a sakkolimpiát, úgyhogy ennek érdekében nem csupán szükséges, egyenesen kötelező mindent követ megmozgatni.

Elégedett a kapitány

– Hatalmas sikernek tartom nyolcadik helyet a 19. rajtkockáról indulva! – vágott bele az értékelésbe Ács Péter a Nemzeti Sportnak nyilatkozva. – A két legfontosabb feladatot csapatként teljesítettük: egyfelől végig támogattuk egymást és megőriztük a jó csapatszellemet, másfelől a hajrában képesek voltunk rátenni még egy lapáttal.

Személyekre szabva a szövetségi kapitány különösen Bánusz Tamás teljesítményét emelte ki:

– Erdős Viktor, Berkes Ferenc és Bánusz Tamás fantasztikus teljesítményt nyújtottak az egész verseny alatt, és ezúttal a szokásosnál is több terhet rótt rájuk, hogy hiányzott a csapatunkból egy gólerős negyedik táblás. A stabilitásáról híres Erdős Viktor meglepően sok fontos partit nyert az éltáblán, ráadásul ő az egyetlen, aki pihenőnap nélkül játszotta végig a versenyt. Berkes Ferenc vereség nélkül és négy győzelemmel járult hozzá az eredményünkhöz, szakmailag kiemelkedő színvonalon játszott, a csapatban betöltött szerepe és a valós teljesítménye messze felülmúlta a táblázatból kiolvasható egyéni sikert is.

Bánusz Tamás 2752-es értékszámú performansza minden várakozást felülmúlt, több esetben is az ő győzelmére építettük a stratégiát, és bejöttek a számításaink.

Sajnos éppen lemaradt a tábladíjról, de a negyedik legjobb egyéni teljesítmény 188 harmadik táblás játékos közül így is komoly elismerést érdemel, külön gratulálok hozzá. Kántor Gergelynek az intenzív felkészülés ellenére sem sikerült formába lendülnie, de az Ausztria elleni 4-0-s győzelemből 23 éves nagymesterünk is kivette a részét, és az a nap fontos mérföldkő volt a csapat életében.

Ács Péter, önmagáról szemben kritikusan beszélt:

– A saját játékommal nem vagyok elégedett, de az Irán elleni utolsó fordulós győzelem és a végeredmény miatt boldog vagyok. A verseny közepén Gledura Benjámin is csatlakozott hozzánk. Játékosként a szigorú szabályzat miatt nem szállhatott ringbe, de szakmailag a helyszínen és az olimpiát megelőző edzőtáborokban folyamatosan segítette a felkészülésünket, ő is része a közös sikernek. Különleges élmény volt ez az olimpia, jó körülmények között játszottunk, gratulálok Indiának a színvonalas szervezéshez.

A nők is hozták elvárhatót

Papp Gábor, a nők kapitánya még Ács Péternél is bátrabban, az éremszerzés reményében vágott neki a tornának, ettől azonban messze voltak hölgyeink, a végül elért tizenegyedik hely nagyjából megfelel az előzetes erőviszonyoknak.

Hoang Thanh Trang ugyan nem játszott annyira kiválóan, mint általában, ám egyszer sem kapott ki, tíz partiból 6,5 ponttal így is húzóember volt az első táblán. Mögötte Gara Tíciának (5/10) ezúttal nem ment a játék, Vajda Szidónia (5/8) és Terbe Julianna (4/6) durván az elvárást teljesítette.

A csupán 15 éves Gaál Zsóka (8/10) ismét bizonyította, hogy ő a magyar sakkozás jelenlegi talán legnagyobb ígérete.

Hölgyeinknek a higgadt felkészülés biztosítása jelenthet a legtöbbet a reményteli jó hazai szerepléshez két év múlva.

A férfiaknál komoly meglepetésre Üzbegisztán győzött, Örményország a második, megelőzve India második és első csapatát, a toronymagas favorit Egyesült Államok csak ötödik lett. 

A hölgyeknél nagyjából a papírformának felel meg, hogy Ukrajna nyert Grúzia és India előtt.

Sakkolimpia, a végeredmény

Férfiak: 1. Üzbegisztán 19 csapatpont, 2. Örményország 19 (382.5), 3. India II 18, … 8. Magyarország.

Nők: 1. Ukrajna 18 csapatpont, 2. Grúzia 18 (392), 3. India I 17 (396.5), ... 11. Magyarország (Hoang Thanh Trang, Gara Tícia, Vajda Szidónia, Gaál Zsóka, Terbe Julianna) 16 (340.5).

Borítókép: Gaál Zsóka a magyar sakkozás ígérete (Forrás: Facebook/Gaál Zsóka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.