Falra mászott, miután az utolsó pillanatban dőlt el a sorsa

A sportmászó-Európa-bajnokság sem maradt magyar induló nélkül Münchenben. A tizennyolc éves Vályi Gergő indulása az utolsó pillanatig kérdéses volt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 12. 19:55
null
Multisport Eb - Sportmászás Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két pályán kellett a lehető legmagasabbra jutniuk a versenyzőknek a Münchenben a multisport Európa-bajnokság részeként zajló sportmászó-Eb nehézségi versenyszámában. A sportág az elmúlt években komoly népszerűségi ugrást élt át, és tavaly Tokióban az olimpián is sikerrel mutatkozott be. 2024-ben, Párizsban már 2-2, 2028-ban, Los Angelesben pedig 3-3 aranyéremért küzdhetnek majd a mászók.

A távlati cél Vályi Gergőnek is az ötkarikás szereplés, a 18 éves magyar versenyző azonban idén kis híján az Eb-ről is lemaradt. Végül ott lehetett az 53 fős mezőnyben, és az előzményeket figyelembe véve a 42. helye tisztes helytállásnak tekinthető. A középdöntőbe a legjobb 26 mászó jutott be. Vályi az első mászása során a B jelű falon harmincszor tudta beakasztani a kötelét, az A pályán viszont csak tizennégyszer.

– Az utolsó pillanatban született meg a döntés, hogy indulok itt Münchenben – mondta Vályi Gergő az MTI-nek. – Az első utammal viszonylag elégedett vagyok, a második sajnos nagyon rosszul ment. Az nehezebb is volt, és sajnos lepattant a lábam, így még azelőtt leestem, hogy elfáradtam volna. Fontos állomás volt az Európa-bajnokság, mert megtapasztaltam, hogy a felnőtteknél jóval nehezebbek a pályák, mint az ifjúságiaknál, és ezáltal nehezebbek a mozdulatok is, amelyeket kivitelezni kell.

Pályakerékpárban ma már érmeket osztottak Münchenben, és voltak magyar résztvevők is. A britek bukását kihasználva hatodik helyen végzett a Kercsó-Magos Zsuzsanna, Sáry Boglárka trió női csapatsprintben. A tizennyolc éves Drijver Bertold a pontverseny hajrájában egy kört vert a mezőnyre, ezzel húsz pontot szerzett, és a tizenegyedik helyen zárt a húsz induló között. Női mezőnyversenyben (scratch) Borissza Johanna tizennyolcadik lett.

A hazaiak két aranyéremnek is örülhettek, női csapatsprintben és csapat-üldözőversenyben is a német csapat nyert, ennek köszönhetően két napot követően Németország vezeti a multisport-Eb összetett éremtáblázatát.

Triatlonban a női versenyt rendezték pénteken, amely a brit Non Stanford sikerével ért véget. a 31. helyen zárta a versenyt, Sárszegi Noémi a futás során körhátrányba került, így ki kellett állnia a mezőnyből.

Evezésben csak szombaton és vasárnap osztanak érmeket. A mai futamok eredményei alapján A döntőbe jutott egypárban a paraevezős Pető Zsolt és a férfi könnyűsúlyú kormányos nélküli kettesben címvédő Szabó Bence, Furkó Kálmán egység – igaz, utóbbi számban mindössze három hajó indult. A B döntőben indulhat a Simon Béla, Juhász Adrián kormányos nélküli kettes és a könnyűsúlyú kétpárban szereplő Galambos Péter, Tamás Bence egység. Férfi kétpárban Bácskai Máté és Szabó Márton középdöntőbe jutott, Szigeti Roland könnyűsúlyú egypárban a tizenharmadik helyen zárta az Eb-t.

Borítókép: Vályi Gergő keresi a fogást a falon (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.