Teljesül a kézilabdázók vágyálma vagy szembejön a rideg valóság?

Áprilisban még szó sem volt tanácstalan, fegyver nélkül csatába indult játékosokról, többek között a vb-negyedik Spanyolországot megelőzve a selejtezőcsoport győzteseként várta a női kézilabda-válogatott az Európa-bajnokság sorsolását. Azóta több kulcsember sérülése, végül a Németország elleni kijózanító vereség árnyékolta be az Eb-re való felkészülést. A gondok ellenére Golovin Vlagyimir csapata a legjobb nyolc közé kerülést célozza meg a ma kezdődő szlovén, montenegrói, észak-macedón közös rendezésű Eb-n.

2022. 11. 04. 6:12
null
Magyarország - Németország női kézilabda Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öröm volt hallgatni Lukács Viktóriát. Márciusban a spanyolok ellen 30-28-ra elveszített tatabányai Eb-selejtező után a győri szélső kijelentette, „van vér a játékosok pucájában”, a 28-27-es vezetésről elveszített szomorú végjáték után felállnak, és a santanderi visszavágón legyőzik a világbajnoki negyedik spanyolokat. Két nappal a hazai kudarc után 30-27-re nyert a válogatott idegenben, majd a szerényebb képességű Portugáliát és Szlovákiát is megelőzve csoportelsőként masírozott az Európa-bajnokságra. Bár minden ilyen egyszerűen menne!

A márciusi és áprilisi, zsinórban megnyert három mérkőzésen még Szöllősi-Zácsik Szandra és játszott a balátlövő poszton. Azóta nagyot fordult a világ, a két jobbkezes játékos és a győri szélső, Fodor Csenge is megsérült, Golovin Vlagyimir szövetségi kapitánynak új embereket kellett beépítenie a válogatottba, mindeközben az eredményességet sem akarta szem elől téveszteni. A németek elleni vészjósló, 31-20-as hétfői vereség arra enged következtetni, hogy a csapatépítés folyamata még nem ért véget.

Az ifjúsági és junior Eb-, illetve vb-győzelmek – felnőtt szinten még tapasztalatlan – főszereplőit idén nem akarta mély vízbe dobni a kapitány. 

Ugyanakkor idén nem a két élcsapat, a Győr és a Ferencváros játékosai alkotják a válogatott gerincét. Töpfner Alexandra, Vámos Petra, Bordás Réka, Tóvizi Petra és Kácsor Gréta a Debrecent, Szemerey Zsófi, Tóth Eszter, Albek Anna és Pásztor Noémi a Mosonmagyaróvárt képviseli a keretben, ahová a BL-csapataink összesen csupán négy embert (Janurik Kinga, Klujber Katrin, Márton Gréta és Lukács Viktória) delegáltak. 

Golovin húzása kényszerű és kockázatos, a Mosonmagyaróvár és a Debrecen még soha nem szerepelt a Bajnokok Ligájában, a játékosai nincsenek felvértezve komoly nemzetközi tapasztalattal, ami egy világversenyen kamatozhat.

A németek elleni edzőmeccsen görcsösen erőlködött a csapat. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A látható problémák ellenére a kézilabda-szövetség alelnöke, Pálinger Katalin a legjobb nyolc közé várja a csapatot az Eb-n.

A célunk a párizsi olimpiára való kijutás, mindent ennek rendelünk alá, a kvalifikációnak pedig fontos, első állomása az Európa-bajnokság. Az első nyolc közé jutást célozzuk meg

 – mondta a napokban az 1998 és 2010 között összesen 46 Eb-meccsen szerepelt magyar rekorder kapus.

Golovin Vlagyimir csapata ma az Eb-újonc Svájc ellen (tv: 18.00, M4 Sport) a kötelező győzelem reményében mutatkozik be a kontinenstornán.

A csoportból való továbbjutáshoz akár egy siker is elég lehet, de a legjobb nyolc közé jutáshoz szükség lesz további pontokra, ezek begyűjtésére vasárnap, Horvátország ellen lesz majd lehetőség.

A címvédő Norvégiával szemben nem lehetnek vérmes reményeink. Az esetleges középdöntőben minden bizonnyal a komolyabb játékerőt képviselő, végső győzelemre is esélyes Dánia és Svédország, valamint a házigazda Szlovénia vagy Szerbia ellen következhet a folytatás.

Az első nyolc közé jutás a 2024-es párizsi olimpiai kvalifikáció miatt is fontos. Tokióba kacskaringós út vezetett, és tudjuk, hogy egy-egy Eb-helyezés jelentősége mennyire felértékelődik a kvalifikációs időszakban. Hiába tűnt viharvert, sebezhető csapatnak a magyar a németek elleni hazai Eb-főpróbán, a hosszú távú céljai elérése érdekében nem engedhet meg magának egy gyengébb szereplést a szlovéniai Eb-n. Lukács Viktória márciusi nyilatkozatát kölcsönvéve leginkább abban reménykedhetünk, hogy van vér a lányok pucájában, és megmutatják, hogy nem szabad őket leírni.

Borítókép: Klujber Katrin a legjobb formában levő válogatott játékos (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.