Zácsik Szandrát hiányolja, Vámos Petrától többet vár a kapitány

A németek elleni tizenegy gólos vereségről a spanyoloktól hazai pályán elszenvedett váratlan Eb-selejtezős kudarc utáni gyors talpra állás jutott Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány eszébe. Golovin vállalja a felelősséget az Eb-főpróbán mutatott kiábrándító játékért, a Svájc elleni nyitómeccset a kötelező győzelem kategóriájába sorolja, és hangsúlyozza, hogy a sorsunk a horvátok elleni meccsen dőlhet el. A kapitány többet vár a legutóbbi két világverseny legjobb magyar játékosától, Vámos Petrától, és a 198 centiméter magas Planéta Szimonetta kihagyása után sem aggódik a védőfal közepe, a hármas poszt miatt.

2022. 11. 03. 7:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lesújtó élmény volt a németek elleni Eb-főpróba. Egyetért?
– Igen. Az első félidőben összesen hat megállító faltunk volt, ami nemzetközi szinten elfogadhatatlan. Amióta én vezetem a válogatottat, a dánok elleni tavalyi vb-csoportmeccsen múltuk ennyire alul önmagunkat, de akkor a huszadik perc után estünk össze. A németek ellen már a mérkőzés elején azt lehetett érezni, hogy elment a hajó. Nem csak a játékosok hibáztak, a tizenegy gólos vereség a szakmai stáb felelőssége is.

Mire gondol?
– A kézilabda csapatjáték, sosem egy ember a bűnbak, a felelősséget én magam és a stábom is vállalja a nem várt, nagy gólkülönbségű vereségért. Hiába próbáltunk ki szinte mindent, kiszolgáltatott helyzetben volt a kapusunk, Szikora Melinda az első félidőben, és mivel támadásban rengeteg ziccert hibáztunk, az ellenfél könnyű gólokkal büntetett meg minket. Ki lehet kapni úgy is, hogy a végsőkig küzd, harcol egy csapat, de mi ezt hétfőn térdre ereszkedve tettük meg, és ez elfogadhatatlan. A szakmai stábot és a játékosokat is fejbe kólintotta ez a vereség.

Kimaradt a keretből két győri szélső, Schatzl Nadine és Faluvégi Dorottya, valamint az eddigi hármas védőposzton foglalkoztatott Planéta Szimonetta. Apropó, ki vezényli a védőfalat? Megvannak az ideális hármas védők?
– Az ellenféltől és a taktikai felállástól függően Hornyák Dóra, Albek Anna, Tóvizi Petra, Bordás Réka és Pásztor Noémi is képes ezen a poszton játszani. Schatzl és Faluvégi nincs csúcsformában, utóbbi Lukács Viktória váltótársaként általában nem is játszik túlságosan sokat Győrben.

Mi a helyzet Vámos Petrával? Mintha veszített volna a lendületéből, és a vállalkozókedve is csökkent a tavalyi vb-n látott teljesítményéhez képest.
– Vámos nagyon jól teljesít az edzéseken, de egyre inkább előtérbe helyezi a társak kiszolgálását. Ez örömteli fejlemény, de közben nem szabad elfelejtenie az egyéni akcióit, mert azokkal is tud segíteni nekünk. Ugyan nem közvetlenül ide tartozik, de érdemes erről is beszélni: Zácsik Szandra sérülése érzékenyen érint minket. Korábban előfordult, hogy amikor tanácstalanok voltunk támadásban, neki passzoltak a többiek, mert ő általában megoldotta ezeket a helyzeteket.

Vámos Petrától több egyéni akció kell       Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Mi kell ahhoz, hogy a tizenegy gólos vereséget kitöröljék a játékosok a rövid távú memóriájukból, és csak az Eb-re összpontosítsanak? 
– Ha abból indulok ki, hogy a spanyolok elleni hazai Eb-selejtezőn elszenvedett kétgólos vereség után éreztem a lányokon, hiszen ki is mondták, hogy nyerni mennek Spanyolországba, és ezt teljesítették is, hárommal győztek, akkor van miben reménykednünk. Ismerem a kerettagokat, tudom, hogy érzékenyen érintette őket a németek elleni sokk, és azt is tudom, hogy lehet néhány játékos, aki mentális fejlesztésre szorul az Eb-rajt előtt. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, hogy a játékosoknak van önbecsülésük, tudják, mi a céljuk, és ezért mindent meg fognak tenni Szlovéniában.

Svájc ellen kezdünk, utána sorsdöntő lehet a Horvátország elleni meccs. Így készülnek?
– Igen. Az orosz válogatott kizárása miatt Eb-résztvevő Svájc ellen kötelező a győzelem. Résen kell lennünk, mert a kapitányuk, a dán Martin Albertsen keze munkája révén a skandináv stílus jegyei fedezhetők fel a játékukban, de nincs mese, azt a meccset meg kell nyernünk. A horvátok a legutóbbi Eb-n meglepetésre a harmadik helyen végeztek, és minket is legyőztek. Ők nagyon titkolóznak, zárt kapus edzőmeccset játszottak Szlovénia ellen, és kérdés, mit mutatnak meg magukból a Norvégia elleni találkozón. Mindenesetre azt tudjuk róluk, hogy a kapitányuk, Nenad Sostaric, a Lokomotiva Zagreb edzője, és ebből már le lehet vonni bizonyos következtetéseket, bár a kulcsjátékosaik európai bajnokságban, többek között az NB I-ben kézilabdáznak. A 2020-as Eb-n ellenünk parádézó Tea Pijevic az Alba Fehérvárban véd, annak örülök, hogy legutóbb a Mosonmagyaróvár elleni bajnoki meccsen, október 21-én Albek Anna hét lövésből hat gólt dobott neki. A horvátok egyik legnagyobb ásza, az előző Eb gólkirálya, Camila Micijevic nem lesz ott az idei tornán. 

Az Eb legnagyobb esélyese, Norvégia ellen nem mi leszünk a favoritok, ahogy a várhatóan középdöntős Svédország és a Dánia ellen sem. Viszont a szlovén, szerb kettősből az egyik csapatot le kellene győzni ahhoz, hogy megfeleljen a csapat a hivatalos elvárásoknak, és bejusson a legjobb nyolc közé. Ez elég kemény menetnek tűnik a németek elleni vereség után…
– Nem szeretek ennyire előre tekinteni. Lépésről lépésre kell megterveznünk a mérkőzéseinket. Ha a horvátok ellen sikerül nyernünk, és a középdöntőben is összejönne egy győzelem a házigazda vagy a szerb válogatott ellen, akkor jó eséllyel a legjobb nyolc között végzünk. De hangsúlyozom, abban bízom, hogy minden egyes játékosunkban megvan a kellő önbecsülés és alázat ahhoz, hogy a rosszul sikerült főpróba után a szebbik arcát mutassa meg az Eb-n.

Borítókép: Golovin a játékosok önbecsülésére is épít az Eb-n (Fotó: MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.