Ez tényleg Ázsia vb-je, a múlt alapján már eldőlt, ki nyer

Kialakult a legjobb tizenhat mezőnye a katari futball-vb-n. Ázsia először ad három csapatot a kieséses fázisba, az afrikaiak beállították a rekordjukat. Dél-Amerika is csak két csapattal képviselteti magát, de ez az egyiknek jó hír.

Magyar Nemzet
2022. 12. 03. 10:25
Dél-Korea öröm Katar futball-vb
ar-Rajján, 2022. december 2. A dél-koreai játékosok a katari labdarúgó-világbajnokság H csoportjában játszott Dél-Korea-Portugália mérkõzés végén az ar-rajjani Egyetemvárosi Stadionban 2022. december 2-án. Dél-Korea 2-1-re gyõzött és Portugáliával együtt továbbjutott MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másodszor ad otthont Ázsia a labdarúgó-világbajnokságnak. Az első alkalommal Dél-Korea több szempontból is emlékezetes menetelésével döntött rekordot a kontinens, amely először adott csapatot az elődöntőbe. Akkor a nyolcaddöntőben két képviselője volt az ázsiai konföderációnak, Katarban viszont a vb-történelem során először három is bejutott a legjobb tizenhat közé: Japán, Ausztrália és Dél-Korea.

Ausztrália szurkolók Ázsia
Most már az ausztrálok továbblépése is Ázsia sikere (Fotó: MTI/EPA/Rolex Dela Pena)

Japán ráadásul megnyerte csoportját, erre ázsiai csapat továbbra is csak ázsiai világbajnokságon volt képes. A japánok mellett a másfél évtizede már az ázsiai zónához tartozó Ausztrália is két győzelemmel zárta a csoportkört, de még két búcsúzó, Szaúd-Arábia és Irán is letette a névjegyét egy-egy sikerrel, különösen a szaúdiak argentinok elleni sikere volt emlékezetes.

Csak a rendező Katar rontja az ázsiai összképet nulla pontjával.

Az afrikaiak is jól szerepeltek: 2014 után másodszor jutott két csapatuk a kieséses szakaszba, s a kontinens valamennyi képviselője nyert meccset Katarban. Marokkó ráadásul megnyerte csoportját, erre a XXI. század korábbi világbajnokságain egyetlen afrikai válogatott sem volt képes.

A nyolcaddöntős mezőny felét európai csapatok alkotják, az Európán kívüli helyszínt figyelembe véve ez sem rossz mutató. A két amerikai konföderáció összesen három helye viszont csalódás. Mexikó 1994 óta valamennyi vb-n bejutott a legjobb tizenhat közé, ez a hosszú sorozat megszakadt Katarban, így a CONCACAF-zónából már csak az Egyesült Államok csapata maradt versenyben.

Dél-Amerikának maradt a két nagy csapat, Argentína és Brazília. 1986 óta rendeznek nyolcaddöntőket a világbajnokságon, azóta csak kétszer fordult elő, hogy ilyen kevés volt a dél-amerikai résztvevő ebben a fordulóban.

A braziloknak ez azonban összességében kiváló hír, ugyanis az előző két ilyen alkalommal, 1994-ben és 2002-ben az ő végső sikerükkel zárult a torna.

A legjobb tizenhat mezőnye kontinensekre bontva

Európa (8): Hollandia, Anglia, Franciaország, Lengyelország, Spanyolország, Horvátország, Svájc, Portugália
Dél-Amerika (2): Argentína, Brazília
Észak- és Közép-Amerika (1): Egyesült Államok
Ázsia (3): Ausztrália, Japán, Dél-Korea
Afrika (2): Szenegál, Marokkó

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: A dél-koreaiak ünneplik továbbjutásukat (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.