Katarban fagyoskodnak a brazilok, a fél csapat kidőlt

Hat válogatott száll harcba a maradék két továbbjutó helyért a katari labdarúgó-világbajnokság csoportkörének pénteki zárónapján. Brazília már az előző fordulóban kiharcolta helyét a legjobb tizenhat között, Tite szövetségi kapitány mégsem lehet nyugodt, mert futballistái közül többen is kidőltek.

Magyar Nemzet
2022. 12. 02. 6:44
Tite Brazília Katar
Brazil's coach Tite heads a training session at the Al Arabi SC Stadium in Doha on December 1, 2022, on the eve of the Qatar 2022 World Cup football match between Cameroon and Brazil. (Photo by NELSON ALMEIDA / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katari világbajnokságon már továbbjutott braziloknak különösen sokat ér a svájciak elleni győzelem, mert az utolsó fordulós, vagyis mai mérkőzésüknek nem nagy lesz tétje, és a nyolcaddöntőjükig hátralévő néhány napot arra használhatják fel, hogy az orvosi stáb kikúrálja a játékosokat.

Nem elég, hogy Danilo, valamint Alex Sandro is megsérült a torna alatt, egyre többen dőlnek ki valamilyen fertőzés miatt. Antony már napokkal ezelőtt arra panaszkodott, hogy a légkondicionáló túlzott használata miatt betegszenek meg a Selecao tagjai. Ő egy edzést is kihagyott, Neymar lázas volt, Alissont hányinger kerülgette, de Lucas Paquetá és Raphinha sem teljesen egészséges.

A G csoport többi válogatottja viszont nem veheti félvállról az utolsó kört, hiszen még mindannyiuknak van esélyük a továbbjutásra. Sőt Svájc még csoportelső is lehet, ha nyer és Brazíliát felülmúlja Kamerun (ekkor a gólkülönbség alapján hirdetnek győztest a négyesben). Shaqiriéknek a Szerbia elleni diadal mindenképpen nyolcaddöntőt ér, vereség esetén kiesnek, ha pedig döntetlen születik az európaiak összecsapásán, akkor a svájciaknak a másik meccs eredményét is figyelniük kell – brazil győzelem, esetleg egy döntetlen segítheti őket a legjobb tizenhat közé. Kamerun és Szerbia is csak abban az esetben juthat tovább, ha nyer. A kettő közül a jobb gólkülönbséggel rendelkező csapaté lenne a második hely.

A H jelű négyesben is ugyanez a felállás: Portugália már nyolcaddöntős, három válogatott pedig a másik továbbjutó helyért küzd meg. Az éllovas luzitánok a Dél-Korea elleni döntetlennel vagy győzelemmel csoportelsők lennének, és Fernando Santos tanítványainak ez a céljuk. A szövetségi kapitány szerint az első hely megszerzése azért fontos, hogy csapata egy extra pihenőnapot kapjon (a H csoport győztese csak jövő kedden lép legközelebb pályára, miközben a másodiknak már hétfőn lesz jelenése), az viszont nem érdekli, hogy ezzel feltehetően elkerülnék a brazilokat a kieséses szakasz kezdetén.

Ghána válogatottja győzelemmel mindenképpen továbbjut, Uruguay és Korea pedig kiesik, ha nem nyeri meg a maga mai meccsét. Az afrikaiaknak Uruguay ellen a döntetlen is elég lehet, amennyiben az ázsiai csapat nem nyer – ellenkező esetben a gólkülönbségnek lesz döntő szerepe. A csoportkörben legutóbb 2002-ben elvérző, jelenleg utolsó Uruguaynak a saját diadala mellett abban is reménykednie kell, hogy Korea nem veri meg Portugáliát. Amennyiben mindkét együttes győz, a gólkülönbség rangsorol köztük.

Labdarúgó-világbajnokság, csoportkör, 3. (utolsó) forduló

G csoport: 
Kamerun–Brazília 20.00 (tv: M4 Sport)
Szerbia–Svájc 20.00 (M4 Sport +)
Az állás: 1. Brazília 6 pont, 2. Svájc 3, 3. Kamerun 1 (3-4), 4. Szerbia 1 (3-5) 

H csoport: 
Dél-Korea–Portugália 16.00 (M4 Sport)
Ghána–Uruguay 16.00 (M4 Sport +)
Az állás: 1. Portugália 6, 2. Ghána 3, Dél-Korea 1 (2-3), 4. Uruguay 1 (0-2)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Tite (sötétkékben) keretéből egyre több játékos dől ki (Fotó: AFP/Nelson Almeida)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.