Meglepő lépés Wolfftól: olyat mondott Verstappenről, amit még sosem

Majdnem egy évig tartott, míg eljutott idáig, de már a Formula–1-es Mercedes-istálló csapatfőnöke, Toto Wolff is elismeri, hogy Max Verstappen 2021-ben megérdemelten lett világbajnok.

Magyar Nemzet
2022. 12. 09. 12:42
Max Verstappen
Red Bull's Dutch driver Max Verstappen raises the winner's trophy on the podium after the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at the Yas Marina Circuit in the Emirati city of Abu Dhabi on November 20, 2022. (Photo by Karim Sahib / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már közel egy év eltelt a 2021-es idény befejezte óta, amikor az Abu-dzabi Nagydíjon néhány kétes döntés eredményeképpen (Mercedes) elbukta a világbajnoki címet Max Verstappennel (Red Bull) szemben. A Mercedes akkor mindent megtett, hogy utólag a pilótáját hozzák ki győztesen a csatából, a német istálló óvásait azonban elutasította a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA).

Toto Wolffék ezután is nehezen tudták elfogadni a vereséget, és addig nem nyugodtak meg, amíg a bűnbaknak kikiáltott Michael Masi versenyigazgatót le nem váltották. Mostanra viszont elcsitultak a kedélyek, és az osztrák csapatfőnök beszámolt arról, Hamilton miképp viszonyul a történtekhez, illetve Wolff olyat mondott, amit korábban sosem: elismerte Verstappen sikerét.

– Nem hiszem, hogy Hamiltont még mindig piszkálja az eset, tudja, hogyan kell a munkájára fókuszálnia – fogalmazott az F1 Beyond the Grid podcastjában Wolff. – A tavalyi Abu-dzabi Nagydíj még sokáig fog kísérteni minket, talán örökre, de ez leginkább akkor történik, amikor csendben üldögélsz, és elgondolkodsz az utolsó pillanatokban meghozott döntéseken, amelyek ellentmondtak az előírásoknak. Versenyhétvégék közben azonban már nem jut az eszedbe az a bizonyos futam. Elfogadtuk az eredményt, továbbléptünk, én legalábbis biztosan így tettem. Nem akartuk a bíróságra vinni az ügyet, még ha jó esélyeink is voltak, hogy megnyerjük a pert. De nem akartunk így hozzájutni a vb-címhez.

Max megérdemelten lett világbajnok, és Lewis esetében is ez lett volna a helyzet. Aznap talán azt hangoztatták, hogy győzzön a jobbik, de nem ez történt – tette hozzá.

 

A Mercedes vezetője ezután arról beszélt, minden vágya, hogy a közeljövőben már ne kelljen ezzel az üggyel foglalkoznia, inkább a jövőre szeretne összpontosítani.

– Ami történt, megtörtént, a világbajnoki címet már kiosztották. Nem kellene ennek mindig előkerülnie. Max kétszeres világbajnok, kiérdemelte. Néhány hibát elkövetett az FIA, ezt a szövetség is elismerte, és fontos, hogy már a jövővel foglalkozzunk. Ez persze nem jelenti azt, hogy már soha nem fognak eszünkbe jutni a történtek, mert az őszinteség fontos, és a stopperóra sem hazudik. Na jó, talán egy picit mégis – mondta Wolff, akiben nem idézett fel keserű emlékeket, amikor tizenkét hónap elteltével vissza kellett térnie az emírségbe. – Ugyanabban a hotelszobában voltam, ugyanaz volt a menetrend, de egy pillanatig sem rágódtam a múlton.

Verstappen megkapja, ami jár

A Nemzetközi Automobil-szövetség ma (pénteken) 21.30-kor Bolognában tartja meg a díjátadó gáláját, ahol az FIA égisze alá tartozó kategóriák legjobbjait megjutalmazzák. is most veheti át a második világbajnoki címért járó trófeáját, rajta kívül pedig a Formula–1-es pilóták közül a pontversenyben második helyen végzett Charles Leclerc (Ferrari) és Sergio Pérez (Red Bull) is hivatalos az ünnepségre.

 

 

Borítókép: Max Verstappen a 2022-es Abu-dzabi Nagydíjon aratott győzelme után (Fotó: AFP/Karim Sahib)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.