Mourinho szelleme és Messi meze segítheti a lengyeleket

Minden emberi számítás szerint Franciaország toronymagas esélyese a Lengyelország elleni, hétfő délutáni nyolcaddöntőnek a katari labdarúgó-világbajnokságon. Didier Deschamps, a Kékek szövetségi kapitánya persze óvatos és dicséri Robert Lewandowskit. A lengyelek az argentinoktól, személy szerint Lionel Messitől kaptak már egy ajándékot a foci-vb-n, kérdés, meg tudnak-e élni abból. Czeslaw Michniewicz, a lengyelek szakvezetője azt ígéri, szakítanak az eddigi defenzív játékstílussal.

Magyar Nemzet
2022. 12. 04. 6:55
LEWANDOWSKI, Robert; MESSI, Lionel
Doha, 2022. november 30. A lengyel Robert Lewandowski (b) és az argentin Lionel Messi a katari labdarúgó-világbajnokság C csoportjának harmadik fordulójában játszott Lengyelország-Argentína mérkõzésen a Dohai 974 Stadionban 2022. november 30-án. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

többszörösen megajándékozta a lengyeleket. A mérkőzés közben és azután is. A hétszeres aranylabdás kiválóság szenzációsan játszott a Lengyelország elleni csoportmeccsen, ám a góllövéssel hadilábon állt, még büntetőből sem tudott betalálni. Nemcsak ezzel segítette a lengyeleket, hanem azzal is, hogy 2-0-s vezetés után már nem kapacitálta mindenáron a gólszerzést – a lengyeleknek újabb kapott gól kiesést jelentett volna.

Messi a mérkőzés után hosszasan csevegett Robert Lewandowskival, még ma is találgatja a fél világ, vajon miről társalogtak. Azt többen cáfolták, hogy az argentin zseni barcelonai visszatérése lett volna a téma.

A két világklasszis nem cserélt mezt, az egyik lengyel játékos, Matty Cash mégis hozzájutott Messi dresszéhez. Miként elárulta, klubtársa az Aston Villánál, Emiliano Martinez meglepte az argentin tízes mezével, aminél becsesebb ajándékot nehéz elképzelni ezekben a napokban. Hétfőn délután kiderül, Messi dressze vajon segíti-e a lengyeleket talizmánként a Franciaország elleni nyolcaddöntőben.

 

Michniewicz: Aki nem védekezett, az már hazautazott

A lengyel válogatottat és személy szerint Czeslaw Michniewicz szövetségi kapitányt sok kritika érte amiatt a csoportkör során, hogy a csapat nagyon defenzíven játszott.

– Azok, akik nem védekeztek a világbajnokságon, már hazarepültek, és már csak a tévében nézik a világbajnokságot – felelte erre szellemesen Czeslaw Michniewicz, a lengyelek szakvezetője, akit a felfogása miatt José Mourinhóhoz hasonlítottak.

 

Ez már nem érvényes, az összehasonlítás már nem állja ki az idő próbáját

 

– felelte erre mosolyogva Michniewicz, majd azt ígérte, változik a taktikájuk, a franciák ellen támadni fog a csapat. S arról is beszélt, miből merítenek motivációt.

– Győzöl vagy hazamész, nagy a tét. Arról álmodoztunk, hogy továbbjussunk a csoportkörből, mindent megtettünk ennek érdekében, és sikerült is. December negyedike a lengyelországi bányászok napja, mindent megteszünk annak érdekében, hogy méltóképpen megünnepeljük. Nem félünk Franciaországtól, tiszteljük az ellenfelünket, de csak magunkkal törődünk. Ahogy az Argentína elleni meccs előtt, most sem csomagoltunk össze. Tudjuk, hogy hatalmas kihívás előtt állunk, Mbappé és Griezmann kiváló formában van. Tisztában vagyunk a franciák képességeivel, de nekünk is megvannak a magunk értékei, kiváló játékosaink vannak, tudunk futballozni.

Deschamps: Lewandowski nagyon intelligens

Didier Deschamps, a franciák kapitánya is kiemelte, hogy a lengyelek mennyire jól védekeznek.

– A lengyelek a csoportkör mindhárom mérkőzésén arra kényszerültek, hogy védekezzenek a meccs java részében, ám ezt nagyon jól csinálják. De ez nem téveszt meg, tudom, hogy nem csak erre képesek. Versenyképes csapat a lengyel, erős maggal, nemzetközi tapasztalattal rendelkező játékosokkal, olyan rutinos klasszisokkal, mint Szczesny, Glik, Lewandowski, Krychowiak, Zielinski, Grosicki… És a csúcson lévő fiatalok. Tiszteletben kell tartani, amit ez a csapat csinált. A játékosaim tudják, hogy az önfeláldozásban van kezes, de sok támadó érvük is van.

Deschamps véleményét természetesen külön kikérték Lewandowskiról, mire ő így méltatta a Barcelona lengyel centerét:

– A világ egyik legjobb támadója, nem kell sok neki ahhoz, hogy gólt szerezzen. Egy ilyen típusú futballista játéka az egész csapatra hatással van. Játékintelligenciáján és technikai képességén túl azt is tudja, miként használja ki a fizikai adottságait. Bár a vb-n eddig ritkán volt játékban, neki akármilyen kis helyzet is elég ahhoz, hogy veszélyes legyen. Persze hiba lenne részünkről csak egy játékosra figyelnünk, bár ő állandó veszélyt jelent.

A lengyelek kulcsembere 137 válogatottbeli fellépésén 77-szer volt már eredményes, s Pelével holtversenyben a 10. helyen áll a vonatkozó nemzetközi örökrangsorban.

 

Francia fölény, lengyel felvillanások a múltban

A két együttes már tizenhatszor játszott egymással, ezekből tizenegy barátságos találkozó volt. A franciák nyolcszor, a lengyelek háromszor nyertek, öt döntetlen mellett. A két csapat legemlékezetesebb meccsét azonban a lengyelek nyerték. Az 1982-es spanyolországi világbajnokság bronzmeccsén 3-2-re verték az akkor is esélyesebbnek hitt, két évvel később az Európa-bajnokságon győztes franciákat. A két csapat legutóbbi találkozóját 2011 júliusában a franciák Varsóban nyerték 1-0-ra, de ennek aligha van bármi hatása a mai összecsapásra.

A katari vb-n a lengyelek a C csoport második helyezettjeként kerültek a nyolcaddöntőbe, miután Mexikóval 0-0-s döntetlen játszottak, Szaúd-Arábiát 2-0-ra legyőzték, majd Argentínától 2-0-ra kikaptak.

A francia válogatott címvédőhöz méltóan kezdett, előbb Ausztrália ellen aratott magabiztos, 4-1-es győzelmet, majd Dániát jó teljesítménnyel, de küzdelmes találkozón verte 2-1-re. Végül tartalékos csapattal 1-0-ra kikapott ugyan Tunéziától, de továbbjutása akkor már nem forgott veszélyben.

Nyolcaddöntő:
Franciaország–Lengyelország, Doha (al-Tumama Stadion) 16.00

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Lewandowski sokat köszönhet Messinek (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.