A Premier League-ben mindennel foglalkoznak, csak a futballal nem

Hiába próbálnak sárga lapokkal fellépni ellene, az időhúzás miatt egyre kevesebbet van játékban a labda az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban. A zajló idényben a Premier League történetének mélypontjára jutottak e tekintetben.

Magyar Nemzet
2023. 01. 13. 12:46
West Ham United v Fulham FC - Premier League videóbíró VAR
Var during the Premier League match between West Ham United and Fulham at the London Stadium, Stratford on Sunday 9th October 2022. (Photo by Federico Maranesi/MI News/NurPhoto) (Photo by MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gólörömök, a lassú kirúgások, a cserék, a különböző időhúzó taktikák és a hosszú ápolások mind hozzájárulnak a valós játékpercek számának csökkenéséhez a labdarúgó-bajnokságokban. Az angol élvonalban az elmúlt tíz évben egyre kevesebbet és kevesebbet volt játékban a labda, a mostani idényben pedig annyira súlyossá vált a helyzet, hogy a mérkőzések mindössze 56 százalékában látnak a nézők valós futballt – ez mélypont a Premier League történetében. A Sky Sports összefoglalójából kiderül, huszonhárom mérkőzés esetében kevesebb mint a meccs teljes hosszának felében volt játékban a labda.

A Crystal Palace és a Leeds októberi összecsapása volt a negatív rekorder: 101 perc játékidőből mindössze 44 percet töltöttek a futballisták a labda kergetésével. Az első félidőben egy videóbírós ellenőrzés majdnem két percig tartott, egy ütközés miatt pedig közel hat percig állt a játék, a ráadás mégis mindössze öt perc volt.

A Wolverhampton és a Manchester United szilveszteri találkozóján is hasonló volt a helyzet. A főszereplők sérülések miatti „összedrótozása” több mint hét percet vett igénybe a második félidőben, és természetesen a VAR-nak is jutott egy perc hírnév, a negyedik játékvezető tábláján ehhez képest csak öt perc ráadás szerepelt. Az Arsenal és a Newcastle januári mérkőzését is említhetnénk, ahol a térfélcserét követően az ápolások, a cserék miatt több mint tíz percet állt a játék, és ez esetben sem hosszabbítottak többet öt percnél.

A vezetőedzők már évek óta panaszkodnak erre a problémára. Sir Alex Ferguson 2012-ben egyenesen azt mondta, hogy az időmérésnek nem a játékvezetők feladatai közé kellene tartoznia. Ezen természetesen azóta sem változtattak, helyette egyre több sárga lapot osztanak ki a bírók időhúzásért. Ebben a szezonban már negyven alkalommal büntettek ily módon, a megrovások hatása viszont – mint kiderült – vajmi kevés. 

A katari világbajnokságon más módszerrel küzdöttek az időhúzás ellen, kövér ráadásokat alkalmaztak, a meccsek így átlagban 101 percig tartottak. Ez a megoldás kezdetben furcsának tűnt, de a jelek szerint bevált. A csapatok kevesebb időt pazaroltak el, és az ápolásra szánt idő a negyedével csökkent, a labda a torna végére pedig majdnem öt százalékkal volt többet játékban, mint a vb első mérkőzésein. Egy mérkőzés valós játékideje átlagban 58 perc volt – ez magasabb szám, mint bármelyik európai topligában.

 

Valós játékidő Európa öt legfontosabb bajnokságában

 

Teljes meccshossz

Valós játékidő

Ennyit volt játékban a labda

Ligue 1

96:28

55:20

57,4%

Premier League

98:06

54:53

55,9%

Bundesliga

96:12

53:16

55,4%

Serie A

97:34

53:56

55,3%

La Liga

98:36

53:46

54,5%

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szabályalkotó testülete (IFAB) a jövő héten ül össze újra, hogy megvitassák, milyen módszerek segítségével lehetne növelni a valós játékidőt. A katari világbajnokságon alkalmazott megoldást is megvizsgálják, valamint Ferguson korábban említett javaslata is napirendre kerül.

 

Borítókép: Működésben a videóbíró a West Ham és a Fulham bajnoki mérkőzésén (Fotó: AFP/NurPhoto/MI News)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.