időjárás 14°C Hugó 2023. április 1.
logo

Terror a ringben, máris megvolt az év bokszmeccse? + videó

Magyar Nemzet
2023.01.29. 11:27 2023.01.29. 20:56
Terror a ringben, máris megvolt az év bokszmeccse? + videó

Az orosz, de tavaly óta kanadai állampolgársággal is rendelkező Artur Beterbiev 38 évesen megvédte a WBO, a WBC és az IBF profiboksz világszervezeteknél birtokolt vb-címeit, szombat éjjel a londoni Wembley-ben a 8. menetben technikai KO-val intézte el a brit Anthony Yarde-ot. A végső, pusztító ütésekig a pontozóknál a hét évvel fiatalabb kihívó vezetett, ám a végeredmény az lett, ami Beterbiev előző 18 meccsén: ez sem ment végig – a veterán harcos eddig minden ellenfelét kipofozta a ringből. Ezt egyetlen más profi világbajnok sem mondhatja el magáról.

Artur Beterbiev amatőrként a világbajnokságokon nyert egy aranyat (2009) és egy ezüstöt (2007), van két Eb-aranya (2006, 2010) is. A 2008-as pekingi olimpián a félnehézsúlyban a nyolcaddöntőben vitatható pontozással kikapott a kínai Csang Hsziao-pingtől – a hazai pálya előnye… –, aki a folyatásban meg is nyerte az ötkarikás játékokat. A 2011-es vb-n a nehézsúly negyeddöntőjében 17-13-ra alulmaradt a későbbi győztes ukrán Olekszandr Uszikkal szemben, és a sors a 2012-es londoni olimpián is ismételte magát. Beterbiev a negyedöntőben újra Uszikkal került össze, az ukrán ezúttal is 17-13-ra győzött, majd az olimpiát is megnyerte. A 36 éves Uszik manapság a WBA, a WBO, az IBF és az IBO nehézsúlyú világbajnoka, s ha minden igaz, idén végre összejön a címegyesítő meccse a WBC-bajnok brit Tyson Fury ellen.

Beterbiev
Beterbiev (jobbra) szombaton kemény ellenféllel találkozott Forrás: Twitter/IFL TV

Usziknak profiként csak húsz meccse van (húsz győzelem, ebből 13 K0), a 2013-ban profinak állt Beterbievnek pedig szombatig csak tizennyolc volt, de ő mindegyiket kiütéssel vagy technikai KO-val nyerte meg. Ő volt a  WBO, a WBC és az IBF félnehézsúlyú világbajnoka, és az is maradt, de most a Wembley-ben emberére akadt a brit Anthony Yarde (25 meccs, 23 győzelem, ebből 22 KO, két  vereség) személyében.  

A Profibox.hu szakportál véleménye szerint nem kizárt, hogy a felek az év meccsét vívták. Beterbiev viszonylag lassan melegedett bele a küzdelembe. A harmadik menettől kezdve a bunyósoknak felváltva akadtak remek pillanataik, és kőkemény ütésekkel terrorizálták egymást, akár egy-egy meneten belül is váltakozva kerültek bajba. A látványos összecsapáson a nyolcadik felvonásban jött a vég. Yarde „elfogyott”, Beterbiev két egymást követő, fejre mért jobbossal megrendítette ellenfelét, aki padlóra is került. A kihívó felállt, nagy nehezen összeszedte magát, viszont röviddel azt követően, hogy a vezetőbíró tovább engedte a találkozót, Yarde ringsarka jelezte, feladják a küzdelmet (TKO). Érdemes megemlíteni, hogy a leállításkor két pontozónál is Yarde vezetett (68-65, 67-66), és csak az egyiknél állt győzelemre Beterbiev (67-66).

Ám ez mit sem számít, s Beterbiev az egyetlen világbajnok, aki elmondhatja magáról, hogy az összes meccsét kiütéssel nyerte meg.

A vb-övek Beterbiev birtokában maradtak

 

Más szakportálok szerint is ez volt minden idők egyik legnagyobb bokszmeccse.

A szombati gálán amúgy Tyson Fury is ott ült nézőtéren, mégpedig Derek Chisora mellett, akit decemberben már harmadszor intézett el. De jóban vannak egymással!

Borítókép: Artur Beterbiev megint kiütéssel győzött (Forrás: Twitter/Boxing on BT Sport)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.