Nem így képzelte a Cigánykirály, aki gyávát is kiáltott + videó

A WBA, a WBO, az IBF és az IBO profiboksz-világszervezetek nehézsúlyú vb-címét birtokló Olekszandr Uszik és a WBC-bajnok Tyson Fury között idén nem jön össze a csúcsmeccs, hogy eldöntsék, ki a „vitathatatlan világbajnok”. Az ukrán és a brit bunyós leghamarabb februárban csaphat össze, de Fury még ebben az évben, decemberben ringbe lép. S az elmúlt napokban is megélénkült az élet a nehézsúlyban, a korábbi világbajnok, Deontay Wilder brutális kiütéssel tért vissza.

2022. 10. 22. 6:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A profiboksz emblematikus magyar alakja, Kovács „Kokó” István azzal vezette fel a múlt szombat éjjeli összecsapást az amerikai Deontay Wilder (42 győzelem, 2 vereség 1 döntetlen, 41 KO), azaz a „Bronz bombázó” és az „Északi rémálom” néven ismert finn Robert Helenius (31 győzelem, 3 vereség, 20 KO) között, hogy ez akár izgalmas meccs is lehet, de nem kérdés, hogy ki az esélyes.

– Az amerikaiak évtizedek óta vágynak rá, hogy újra legyen egy nehézsúlyú szupersztárjuk. Wilder pedig olyan elképesztő ütőerővel bír, hogy a ring melletti első tíz sor megijed az egyeneseitől – jegyezte meg olimpiai bajnokunk, a WBO korábbi pehelysúlyú világbajnoka.

Nos, a New York-i Barclays Centerben tető alá hozott mérkőzés sok izgalmakat nem hozott, mert a 36 esztendős Wilder az első menet végén egy jobbossal letaglózta a két évvel idősebb ellenfelét. Most még csak meg sem húzta igazán az egyenest, így is pusztító volt.

A meccsre 97,3 kilogrammra lefogyott, 201 centis Deontay Wilder még 2015-ben lett a WBC világbajnoka, utána tízszer védte meg a címét, és ebbe az is belefért, hogy 2018-ban döntetlenre végzett Tyson Furyval. Két évvel később viszont a második találkozójukon a nagyszájú brit, a Cigánykirály nagyon megverte, a 7. menetben TKO-val, tavaly októberben pedig a 11. mentben kiütötte az amerikait. A trilógia harmadik felvonásán Wilder két leütést túlélt, a harmadikat már nem, de a negyedik menetben Fury is padlót fogott, kétszer is. S kétségkívül nagy mázlija volt, hogy a második rászámoláskor éppen vége lett a menetnek. Wilder, miután kipihente a súlyos lelki és fizikai megrázkódtatást, most több mint egy év után tért vissza, és kétségkívül újra számolni kell vele a trónkövetelők között.

 

A 34 éves Fury (32 győzelem, 1 döntetlen, 23 KO) áprilisban a londoni Wembley Stadionban 94 ezer néző előtt a hatodik menetben kiütötte honfitársát, Dillian Whyte-ot, majd bejelentette a visszavonulását, de csakhamar visszakozott. Egy címegyesítő mérkőzés mindig is ott lebegett a szeme előtt, ám ezt igazából Anthony Joshua (24 győzelem, 3 vereség, 22 KO) ellen képzelte volna el. Az ugyancsak brit, 33 éves Joshua azonban tavaly szeptemberben, majd idén augusztusban is pontozással kikapott az eredendően cirkálósúlyú Olekszandr Usziktól (20 győzelem, 13 KO). Így a WBA, a WBO, az IBF és az IBO világbajnoki övei már bő egy éve a 35 éves ukránnál pihennek.

A Fury–Uszik meccset egyelőre nem sikerült összehozni, pedig komoly erők és pénzek mozognak az ügyben. Uszik jelezte, Fury az elsődleges célpontja – aki pedig őt akarja –, de az ukrán egyelőre több sérülését is szeretné kikúrálni, és leghamarabb februárban állna készen a meccsre.

Fury viszont még idén ringbe lép, csütörtökön lett hivatalos, hogy december 3-án Londonban a Tottenham Hotspur stadionjában újra egy honfitársa, a 38 éves Derek Chisora (33 győzelem, 12 vereség, 20 KO) ellen húz kesztyűt, akit már kétszer legyőzött. 

Chisorának nem igazán mutatós a mérlege, de állja az ütéseket, csak háromszor ütötték ki, Vitalij Klicskónak, Usziknak és a Cigánykirálynak sem sikerült. Fury 2011-ben egyhangú pontozással nyert ellene, 2014-ben pedig a tizedik menet végén Chisora ringsarkából bedobták a törölközőt. Mi tagadás, sok jóra most sem számíthat majd. Azt pedig már kijelenthetjük, hogy a Tottenham stadionjába beköltözött a profiboksz is, Uszik tavaly itt kaparintotta meg Joshua vb-öveit.

Fury egyébként december 3-án éppen Joshua ellen akart volna bokszolni, aki eleinte ugyancsak hajlott a dologra – Furyék 60–40 százalékos pénzleosztást kínáltak neki –, azonban a megadott határidőig végül nem írta alá a szerződést. Fury ezek után gyávának nevezte Joshuát, de ennél még cifrábbakat is vágott a fejéhez…

Friss hír, hogy a WBC-nél elrendelik Wilder és a korábbi WBA–IBF–WBO egyesített bajnok, a 33 éves amerikai Andy Ruiz (35 győzelem, 2 vereség, 22 KO) közötti mérkőzést, melynek győztese Fury kötelező kihívója lesz. Ruiz három éve Joshua ellen hetedik menetes TKO-s győzelemmel szerezte meg a három rangos övet (plusz az IBO-ét), a brit azonban még abban az évben visszavágott neki pontozással.

A legizgalmasabb téma persze az Uszik–Fury mérkőzés összehozása. Az ukránnál van a legtöbb öv, viszont a szakma inkább Furyt tartja napjaink legjobb nehézsúlyú bokszolójának. A meccsüknek óriási lenne a tétje, ugyanis a győztes valamennyi nagy szervezet vb-övét birtokolná, azaz vitathatatlan világbajnok lenne. 

A nehézsúlyban ezt legutóbb a brit Lennox Lewis mondhatta el magáról 1999. november 13-től öt hónapon át, a WBA–WBC–IBF éra, azaz 1983 óta pedig rajta kívül csak négy amerikai: Mike Tyson, Buster Douglas, Evander Holyfield és Riddick Bowe. 

Douglas 1990-ben váratlanul kiütötte a címeit előzőleg hatszor megvédő Tysont, de a következő meccsén Holyfield könnyedén elintézte. Holyfield három címvédés után 1992-ben kapott ki Bowe-tól, aki a WBC-címéről lemondott, nem bokszolt Lewisszal, ezt az övét egy sajtótájékoztatón a szemetesbe dobta. Lewis 1999-ben Holyfield legyőzésével egyesítette újra a vb-címeket, de 2000-ben megint „szétváltak” az övek, Lewist megfosztották a WBA-övétől, mert nem a kötelező kihívó John Ruizzal bokszolt. Nem könnyű az övek útját nyomon követni, de ha összejönne az Uszik–Fury meccs, akkor újra egy kézbe kerülnének. S ez azért is történelmi lenne, mert 2007 óta a WBO öve is benne van a körforgásban, és a négy nagy öv még senkinél sem volt egyszerre a nehézsúlyban.

Borítókép: Tyson Fury ad az eleganciára is (Forrás: Twitter/Tyson Fury)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.