Kínos kudarc, az Újpest nélkül folytatódik a bajnokság

A legjobb nyolc közé jutásért vívott mindkét párharc meglepetéssel zárult a jégkorong Erste-ligában. A kis Fehérvár (FEHA 19) a Debrecent verte ki 3-0-ra, a Dunaújváros pedig az UTE-t 3-1-re azzal, hogy hétfő este megnyerte a negyedik meccset. Ezzel kialakult a negyeddöntő mezőnye, sorrendben: BJA HC, Gyergyó, DVTK, Brassó, FTC, Csíkszereda, Dunaújváros, FEHA 19. Az első három választ ellenfelet magának, a ceremóniát csütörtökön tartják. A negyeddöntők szombaton kezdődnek.

Magyar Nemzet
2023. 02. 14. 10:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alapszakasz első hat helyezettje – sorrendben BJA HC, Gyergyó, DVTK, Brassó, FTC, Csíkszereda – egyből bejutott a legjobb nyolc közé, a mögöttük következő négy csapat pedig páronként külön párharcra kényszerült e célért. A hetedik Debrecen a tizedik „kis” Fehérvárral (FEHA 19), a nyolcadik Újpest pedig a kilencedik Dunaújvárossal (DAB) találkozott. Az esélyek egyértelműnek tűntek, hiszen az alsóház a következőképpen zárult az Erste-ligában: 7. Debrecen 53 pont, 8. UTE 36, 9. DAB 27, 10. FEHA 14.

 

Ám a Fehérvár és a Dunaújváros is alaposan rácáfolt az előzetes okoskodásra.

 

Az ifjú volánosok 3-0-ra kisöpörték a Debrecent, s a Dunaújváros is megtáltosodott. Az Acélbikák hétfő este a párharc negyedik meccsén, 2-1-es összesítésről fogadták az újpestieket, és a találkozó végén hátrányból fordítva 3-2-re nyertek, így 3-1-es összesítéssel jutottak be a legjobb nyolc közé.

Niko Eronen, DAB vezetőedzője az események hatása alatt felhevülten értékelt.

– Idegesek voltunk az elején, látni lehetett a srácokon, hogy senki nem akar hibázni, de azt is, hogy ha el akarod kerülni a hibákat, akkor is el fogod követni azokat. Kicsit mindig lekéstünk mindenhonnan, új volt ez a szituáció a játékosoknak, mert mindig nehéz dolog lezárni egy párharcot. A második harmad kemény volt számunkra, az Újpest nagyon jól játszott, tényleg az életükért küzdöttek. Ám a harmadik harmadra azzal a tudattal jöttek ki a fiúk, hogy ők érdemlik meg a továbbjutást – mondta a finn szakember, köszönetet mondva az Újpestnek a sportszerű játékért, az izgalmas párharcért.

 

A lila-fehéreket ez persze nem vigasztalja. Az UTE hullámzóan játszott az alapszakasz során, de miután az FTC-t kiverve bejutott a Magyar Kupa négyes döntőjébe, úgy tűnt, egyenesbe kerül. Mégsem így alakult.

– Ezt a meccset meg kellett volna nyernünk. Jól játszottunk, de ez a hatvan perc is tükrözte az idei idegenbeli teljesítményünket: hiába játszunk helyenként jól, helyenként nagyon jól, egyszerűen nem tudjuk úgy befejezni a mérkőzést, hogy az győzelemmel érjen fel – siránkozott a mérkőzés után Virág Csaba, az UTE vezetőedzője, majd azt kérte számon a játékosokon, hogy a harmadik harmadra visszavettek az iramból, ami szerinte az egész idényben jellemezte a csapatot. A tréner szerint a párharc nem ezen a meccsen, hanem az elsőn és a harmadikon ment el. Köszönetet mondott a végig a csapat mellett álló szurkolóknak, majd kimondta a lényeget:

 

– Nagy kudarc ez számunkra. Sajnáljuk, hogy így sikerült.

 

Virág Csaba szerint az UTE az idény során végig hátrányban volt a többi csapattal szemben, mert csupán négy légióst foglalkoztatott, miközben a többiek kivétel nélkül legalább nyolcat.

A legjobb nyolc közé tehát sorrendben a következő csapatok jutottak be: BJA HC, Gyergyó, DVTK, Brassó, FTC, Csíkszereda, Dunaújváros, FEHA 19. A negyeddöntő párosítását csütörtökön sorsolják ki – sorrendben az első három helyezett választ magának ellenfelet –, a párharcok szombaton kezdődnek. Az Erste-liga mostantól lép az igazán fontos szakaszába.

Borítókép: a Dunaújvárosi Acélbikák végül lebirkózták az újpestieket (Fotó: DAB)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.