Messi, Mbappé és a PSG lenullázva, a Bayern München jutott tovább

Matthijs De Ligt volt a Bayern München hőse a Paris Saint-Germain elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő németországi visszavágójának első félidejében, a holland védő kétszer is krízishelyzetben mentett. Aztán szünet után a Bayern bedarálta a PSG-t, másodjára is legyőzte a Messi, Mbappé duóval támadó franciákat, az idegenbeli 1-0 után odahaza 2-0-ra. Továbbjutott az AC Milan is a Tottenham ellen a negyeddöntőbe.

Magyar Nemzet
2023. 03. 08. 22:56
Bayern Munich - Paris Saint-Germain
Bayern Munich-Paris Saint-Germain Fotó: SVEN HOPPE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Münchenban az volt a legnagyobb kérdés a PSG elleni meccs előtt, hogy ki állítja meg Kylian Mbappét, aki az első meccsen a sérüléséből visszatérve, a beállása után megváltoztatta a játék képét, és nem egyszer a szívbajt hozta a Bayern szurkolóira. A szóba jöhető jobbhátvédek közül Benjamin Pavard az eltiltását töltötte, Joao Cancelo helyett pedig a védekezésben inkább jeleskedő Josip Stanisic mellett tette le a voksát Julian Nagelsmann edző. Talán azért is, mert a horvát védő egy tavalyi Nemzetek Ligája-meccsen egyszer már sikerrel féken tartotta a francia klasszist.

FC Bayern München v Paris Saint-Germain: Round of 16 Second Leg - UEFA Champions League
Az első meccsen Kingsley Coman volt a Bayern nyerőembere, most egy másik volt párizsi Fotó: JOSE BRETON

Nem sok levegőt hagytak Mbappénak a bajorok, de az első félidőben így is közelebb járt a gólhoz a PSG, amely kétszer is könnyen megszerezhette volna vezetést. Először lőtte közelről Yann Sommer kapusba a labdát, majd a kipattanóból rögtön ismételt, de ekkor meg Matthijs De Ligt blokkolt.

A holland védő volt a hős a második nagy PSG-lehetőségnél is, amelyet Sommer hozott össze a franciáknak. A svájci kapus könnyelműen dédelgette a labdát, nem vette észre a mögötte helyezkedő Achraf Hakimit, aki lelopta a lábáról a labdát, amely Vitinha elé került, aki az üres kapuba nem tudott betalálni, mert De Ligt érkezett és a gólvonal elől tisztázott.

Szünet után a Bayern magára talált

Félidőben Nagelsmann összekapta a csapatát, és szünet után gyakorlatilag az történt a pályán, amit a bajorok akartak. Hamarosan meg is született a hazaiak vezető találata Erik Maxim Choupo-Moting révén, ám lesen tartózkodott és a VAR szerint zavaró lehetett a jelenléte, ezért nem adták meg a gólt. Ami késett, nem múlt, a 61. percben Marco Verratti hibája, avagy Leon Goretzka labdaszerzése és gólpassza után Choupo-Moting megszerezte a neki járó találatot.

Az első meccsen, Párizsban egy volt PSG-játékos, Kingsley Coman góljával nyert 1-0-ra a Bayern, és a visszavágón is a volt párizsi Choupo-Moting talált be. 2020-ban igazolta le őt a német klub a PSG-ből, elsősorban cseréjének, ám a lengyel tavalyi távozása után előbújt az árnyékból: a kameruni csatár 26 mérkőzésen már 17 gólt számlál az idényben, ami mondanunk sem kell, karriercsúcs. Nemrég meg is hosszabbította a szerződését a Bayern 2024-ig.

GORETZKA, Leon; MBAPPÉ, Kylian
Mbappé nem tudta kamatoztatni a gyorsaságát Münchenben Fotó: Matthias Schrader

Volt játékosai okozták tehát a PSG vesztét, az eredmény ugyanis már csak formálisan változott a csereként beállt Serge Gnabry 89. percben lőtt góljával. A Bayern kettős győzelemmel, 3-0-s összesítéssel ütötte ki a párizsi sztárcsapatot, amelynek Messi, Mbappé és a második meccset sérülés miatt kihagyó is tagja többek között. Újabb lecke, miszerint pénzen sztárokat lehet venni, de sikert nem.

Továbbjutott az AC Milan is

A nap másik BL-nyolcaddöntőjén hiába a Tottenham játszott hazai pályán a Milan ellen, az angol csapat érkezett késve a találkozóra, miután forgalmi dugóba került a csapatbusza Londonban. Emiatt tíz perces késéssel kezdődött a találkozó.

Sok futballt nem láthattak a nézők, a meccs legjelentősebb eseménye a 78. percben Cristian Romero kiállítása volt, miután Theo Hernandez felrúgása miatt megkapta a második sárga lapját. A mérkőzés 0-0-s döntetlennel ért véget, ami a Milan továbbjutását eredményezte, hiszen odahaza 1-0-ra nyert az olasz bajnok.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók:

Bayern München–PSG 2-0 (0-0), gól: Choupo-Moting (61.), Gnabry (89.), továbbjutott a Bayern 3-0-s összesítéssel.
Tottenham–AC Milan 0-0, kiállítva: Romero (77., Tottenham), továbbjutott a Milan 1-0-s összesítéssel.

Borítókép: A Bayern München jutott be a negyeddöntőbe a BL-ben (Fotó: SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.