A világ legnagyobb atlétikai kiállítása nyílt meg a budapesti vb előtt + videó

Magyarország augusztus 19. és 27. között rendezi meg története egyik legjelentősebb sporteseményét, az atlétikai világbajnokságot. Csaknem négy hónappal a rajtot megelőzően fantasztikus kiállítás nyitotta meg kapuit a budapesti Etele Plázában. A Museum Of World Athletics (MOWA) világkiállítás a világ valaha volt legnagyobb és leggazdagabb atlétikai kiállítása, amely interaktív utazáson mutatja be az atlétikai világbajnokságok negyvenéves történetét – írja az Origó.

Magyar Nemzet
2023. 04. 15. 11:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ünnepélyes megnyitón jelen volt a Magyarországnak a rendezés miatt a háláját kifejező Jon Ridgeon, a World Athletics vezérigazgatója. Továbbá Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója, Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, a vb szervezőbizottsága irányító testületének társelnöke, valamint a magyar atlétika közelmúltjának legsikeresebb sportolói, úgy mint Márton Anita fedett pályás világbajnok és olimpiai bronzérmes súlylökő, Pars Krisztián, a 2012-es londoni olimpia kalapácsvető bajnoka, a vb-bronz és Eb-ezüstérmes utódja, Halász Bence, valamint az ugyancsak vb-bronzérme gátfutó, is megjelent az Origó cikke szerint.

Németh Balázs, aki korábban a világszövetség pozitív visszajelzését is fogadhatta a munkálatok miatt, kijelentette, hogy kiállítással máris megérkezett Budapestre 2023 legfontosabb, általánosságban pedig a nyári olimpiák és a futball-vb után a világ harmadik legnagyobb sporteseménye. – Szeretném, ha a vb-záróünnepségén elhangzana az a mondat, amiről minden szervezőbizottság álmodik, de csak nagyon kevesen hallhatják, jelesül, hogy ez volt minden idők legjobb atlétikai világbajnoksága – fogalmazta meg vágyát Németh.

Ebben osztoztak a magyar atlétika megjelent kiválóságai is, akik saját relikviáikkal is gazdagítják a kiállítást. Márton Anita egy személyes tárgyát, Halász Bence dohai vb-n szerencsét és bronzérmet hozott rajtszámát, Baji Balázs a szögescipőjét, Pars Krisztián dobókesztyűit és érmeit is meg lehet tekinteni a budapesti Etele Plázában.

A pénteken tartott megnyitón Gyulai Miklós átvette a nemzetközi szövetség posztumusz Örökség Plakettjét Iglói Mihály kiemelkedő edzői pályafutásáért Ridgeontól. Iglói számos világcsúcstartó és olimpiai érmes atléta edzője volt. A kiállítás a budapesti vb utolsó napjáig várja az érdeklődőket.

Borítókép: Megnyílt a budapesti atlétikai vb-t felvezető kiállítás (Fotó: Ladóczki Balázs/Origó)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.