Michelisz Norbert helyet kapott a vadonatúj szuper bajnokságban

Megvan az első magyar résztvevője a túraautózás idén debütáló, vadonatúj, szuper bajnokságának, a TCR World Tournak, amely a tavaly megszüntetett WTCR (világkupa) örökébe lép. Michelisz Norbert az elmúlt öt évhez hasonlóan 2023-ban is a Hyundai Motorsport gyári versenyzője lesz, s a World Tourban a 2019-ben megszerzett koronája visszaszerzésére hajt.

2023. 04. 11. 10:00
AUTO - WTCR - RACE OF FRANCE 2022
MICHELISZ Norbert (HUN), BRC Hyundai N Squadra Corse, Hyundai Elantra N TCR, portrait during the WTCR - Race of France 2022, 1st round of the 2022 FIA World Touring Car Cup, from May 7 to 8 in Pau, France - Photo Antonin Vincent / DPPI Fotó: DPPI/Antonin Vincent
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor tavaly bejelentették, hogy a WTCR megszűnik, eluralkodott a káosz a túraautózás csúcsbajnokságának résztvevői között. Ugyan hamar körvonalazódott az új bajnokság , a World Tour létrejötte, de rengeteg volt a kérdőjel, így nem csoda, hogy a csapatok a végletekig húzzák-halasztják a hivatalos bejelentéseiket a részvételről és a pilótafelállásról. Sokan furcsállták, hogy a legsikeresebb magyar túraautós, a 2019-ben világkupagyőztes sorsáról április elején még mindig nem volt információ, de végre megtörte a csendet a Hyundai, amely a ma megjelent hivatalos közleményében megerősítette, hogy Michelisszel folytatja.

AUTO - WTCR - RACE OF SAUDI ARABIA 2022
Michelisz Norbert a WTCR-ben már nem állhat dobogóra, a World Tourban viszont igen. Fotó: Grégory Lenormand

A dél-koreai márka azt már korábban bejelentette, hogy két versenyzővel részt vesz a World Touron, ám mostanáig nem nevezte meg a pilótáit. Tovább már nem nagyon húzhatták az időt, hiszen a bajnokság április utolsó hétvégéjén rajtol Portugáliában. A közlemény ugyanakkor csak formalitásnak tűnik, hiszen egyrészt a Hyundai nem változtatott a tavalyi felállásán, Michelisz mellett a WTCR utolsó bajnoka, a spanyol Mikel Azcona lesz a másik versenyzője. Másrészt információink szerint Michelisz folyamatosan tesztelt a csapattal a téli felkészülési időszakban.

– Ez lesz az első idény a World Tourban, ami igen izgalmasnak ígérkezik – nyilatkozta Michelisz. – Rengeteg dolog változik, és szerintem a jó irányba. Tudjuk, hogy Mikellel együtt erősek vagyunk, ahogy azzal is tisztában vagyunk, hogy a Hyundai Elantra N TCR milyen nagyszerű autó. Ugyanakkor még mindig sok a kérdés, amelyekre csak akkor kapjuk meg a válaszokat, amikor elkezdődik az idény Portugáliában. A sok ismeretlen – az új pályák, az új gumik, a regionális bajnokságokból érkező ellenfelek – miatt a végén az lehet a bajnok, aki a leggyorsabban alkalmazkodik a körülményekhez. Alig várom!

A World Tour tulajdonképpen egy hibrid bajnokság. Nincs önálló versenynaptára, hanem ebben a kategóriában eddig is volt sok kisebb nemzeti, regionális, kontinentális bajnokság, ezek közül kiválasztottak kilenc patinás versenyt, és ezekből áll össze a World Tour 2023-as idénye. A sorozat állandó résztvevői – köztük Michelisz – ott lesznek az összes fordulóban, és gyűjtik a pontokat, miközben olyanokkal is megküzdenek a pályán, akik egy másik bajnokságban érdekeltek. Ebből érdekes helyzetek alakulhatnak ki.

A mezőny még alakulóban van, de az már biztos, hogy a Link&Co, amely a Hyundai egyik legnagyobb riválisa volt a WTCR-ben, az új bajnokságban is indul, méghozzá a korábbi bajnok Thed Björk és Yann Ehrlacher mellett még két pilótával. A WTCR korábbi gyártói közül az Audi is ott lesz a pályán, viszont a Cupra, amelynek autóit legutóbb a magyar Zengő Motorsport üzemeltette, eddig nem nyilatkozott.

A World Tour az elődeihez (WTCR, WTCC) hasonlóan a Hungaroringre is ellátogat a nyáron, s Európa mellett Dél-Amerikában, Ausztráliában és Ázsiában is rendeznek versenyeket benne. E tekintetben máris túlszárnyalja a WTCR-t, amely a legszebb napjaiban (a Michelisz győzelmével véget ért 2019-es évben) is csak három kontinensen futott (Afrika, Európa és Ázsia), az utolsó három idényéből kettőben pedig nem tette ki a lábát Európából.

A TCR World Tour 2023-as versenynaptára:
1. forduló: Portugália, Portimao, április 28–30.
2. forduló: Belgium, Spa-Francorchamps, május 26–28.
3. forduló: Olaszország, Vallelunga, június 9–11.
4. forduló: Magyarország, Hungaroring, június 16–18.
5. forduló: Uruguay, El Pinar augusztus 18–20.
6. forduló: Argentína, Villa Mercedes, augusztus 25–27.
7. forduló: helyszín később, november 3–5.    
8. forduló: Ausztrália, Bathurst, november 10–12.
9. forduló: Makaó, Guia, november 17–19.  

Borítókép: Michelisz Norbert marad a Hyundai kötelékében az új idényben is (Fotó: Antonin Vincent / DPPI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.