Alonso nem állta meg, megint belerúgott a Ferrariba

Max Verstappen a Formula–1-es Miami Nagydíjon leckét adott a mezőnynek, és a kilencedik helyről rajtolva mindenkit maga mögé utasított. A második helyezett Sergio Pérez nem győzött csodálkozni márkatársa tempóján, míg a harmadik Fernando Alonso, valamint a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner a Ferrarin élcelődött.

2023. 05. 08. 14:21
ALONSO, Fernando Miami
Miami Gardens, 2023. május 8. A harmadik helyezett Fernando Alonso, az Aston Martin spanyol versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Miami Nagydíjának eredményhirdetésén a floridai Miami Gardensben 2023. május 7-én. MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich Fotó: Cristobal Herrera Ulashkevich
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly többször is előfordult, hogy Max Verstappen (Red Bull) a középmezőnyből indulva az élre tört. Innen nézve nem jelentett meglepetést, hogy vasárnap a kilencedik rajthelyét futamgyőzelemre váltotta Miamiban, de egészen elképesztő teljesítménnyel repítette a Red Bullt az élre, és közben megleckéztette a jó formában lévő, világbajnoki álmokat dédelgető, ráadásul élről induló csapattársát, Sergio Pérezt

Formula One Grand Prix of Miami Max Verstappen
Verstappennel Pérez és Alonso sem tudta felvenni a versenyt Fotó: EPA/POOL/Chandad Khanna

A kétszeres-vb győztes pilóta az első etap során a közepeseken autózó Péreztől eltérően a kemény keverékeken rajtolt. Verstappen aztán több mint negyven körön keresztül nyűtte az abroncsait, mégis jobb köröket autózott, mint a kerékcserén már átesett, jóval frissebb keményeket használó mexikói. Bár a bokszkiállását követően Verstappen Pérez mögé került, csak átmeneti volt a helycsere, és kisebb csatározást követően ismét a holland került az élre, és attól fogva Péreznek nem volt esélye a visszavágásra.

– Jó futamom volt, ami részben annak volt köszönhető, hogy az elején sikerült elkerülnöm a balhékat – idézte fel Verstappen. – Egyesével előztem meg a pilótákat, majd rendkívül sokáig kint tudtam maradni a kemény keveréken – szerintem ez jelentette a különbséget ma. A végén csatáztunk Checóval (Pérez beceneve – a szerk.), de minden tisztán zajlott, és ez a legfontosabb. Tegnap az időmérőn hátrányba kerültünk, ma azonban nyugodtak maradtunk, és nagy elégedettséggel tölt el, hogy a kilencedik helyről nyertem.

 

A címvédő hozzátette, szerinte a gumiválasztás volt a siker kulcsa. Bár kissé kockázatos volt a taktikájuk, a Red Bullnál bíztak benne, hogy beválik. Pérez ugyanakkor küzdött az abroncsaival.

– Mindent beleadtam, a gumik szemcsésedése miatt a futam első szakasza mégis gyengén sikerült. Ez nagy hatással volt a versenyemre. Nem volt nagy különbség köztünk, de Max megérdemelte a győzelmet, elképesztően gyors volt a kemény keveréken. A közepes gumikon a vártnál gyengébben teljesítettünk. Ki kell elemeznünk, mi állt ennek a hátterében, mert ma egyszerűen nem voltunk elég gyorsak – sajnálkozott Pérez.

 

Alonso és Horner is odaszúrt a riválisoknak

Az idény meglepetéscsapatának, az Aston Martinnak a veterán versenyzője, Fernando Alonso szorgosan gyűjtögeti a dobogós helyezéseket, öt versenyhétvége után négy harmadik hellyel büszkélkedhet. A kétszeres világbajnok spanyol még az ünneplés közben sem feledkezett meg arról, hogy odaszúrjon egykori csapatának, a Ferrarinak, amely az azeri feltámadás után Miamiban az ötödik (Carlos Sainz) és a hetedik helyre (Charles Leclerc) szorult.

– A fantasztikus autómmal egy kissé magányos futamon vagyunk túl. Az előttünk lévő Red Bullokkal nem tudtuk felvenni a versenyt, egyébként pedig jobban teljesítő riválisokra számítottunk, de a Ferrari rosszabb volt, mint vártuk – állapította meg a sikerre éhes Alonso, aki a harmadik helyek után végre előbbre törne. – Az idénynyitón a dobogós helyezésre csodálatos eredményként tekintettünk, de most már többre vágyunk, legalább másodikok lennénk. A Red Bullok legyőzhetetlennek tűnnek, mindenhol gyorsak, bár talán Monacóban, esetleg Barcelonában lesz esélyünk ellenük.

Az Aston Martinnál jobban csak a Red Bullnál lehetnek elégedettebbek. Az osztrák istálló története legjobb szezonkezdetét produkálta, hiszen ötből öt sikert ért el, ráadásul négyszer kettős győzelemmel koronázta meg a hétvégét. Christian Horner a csapata elsöprő teljesítményét látva elmélkedni kezdett:

– Néha elgondolkozunk rajta, hogy hol vannak a többiek. Amennyit mi fejlődtünk a szünet alatt, az teljesen normális. De hová tűnt a Ferrari és a Mercedes? 

– tette fel a költői kérdést a Red Bull csapatfőnöke. – Ők sokat dolgoznak az európai versenyekre való hozott nagyobb fejlesztési csomagjukon, nekünk a büntetésünk miatt erre csak a későbbiekben lesz lehetőségünk. Ezért fontos, hogy most a lehető legnagyobb különbséget építsük ki velük szemben. Nekünk alaposan át kell gondolnunk, hogy mit fejlesztünk és tesztelünk az autónk. Eddig szerencsére nem kellett nagy problémákat megoldanunk. Kiválóan kezdtük az idényt, de úgy gondolom, hogy a folytatásban csökkenni fog a különbség a csapatok teljesítménye között.

Borítókép: A harmadik Fernando Alonso a Miami Nagydíj eredményhirdetésén (Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.