Ritka eset: az edző meghajolt a versenyző akarata előtt

Gulyás Michelle a jó tanuló, jó sportoló klasszikus esete. A vb-ezüstérmes, világranglistavezető öttusázó kitűnő államvizsgára hajt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bűnügyi nyomozó szakán, és az eredményes tanulás érdekében háttérbe szorította a sportolói pályafutását. Az edzője, Tibolya Péter elfogadta az érveit.

Magyar Nemzet
2023. 05. 27. 14:32
Tibolya Péter, Gulyás Michelle Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kizárólag tanulmányi oka van annak, hogy a legjobb magyar öttusázónő, az UTE világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki bronzérmes sportolója nem méreti meg magát az ankarai Világkupa-döntőn, pedig az eddig megszerzett pontszámai alapján ott lenne a helye a május 31-én kezdődő erőpróbán – írja az Szpress Hírszolgálat. 
Gulyás Ankarában első vagy második helyezettként egy csapásra eldönthetné az olimpiai indulás még nyitott kérdését. A 22 esztendős versenyző azonban az egyetemi tanulmányainak befejezésére összpontosít a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A bűnügyi nyomozónak tanuló Gulyás a legjobb osztályzatot kiérdemelve védte meg a szakdolgozatát, ahogy a három államvizsgája közül az elsőre is ötöst kapott.

A fizikai számokban is nagyon erős. 
Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba

A versenyző egyik felkészítője, az UTE öttusaszakosztályának a vezetője, Tibolya Péter elfogadta Gulyás döntését. Megérti, hogy a világranglista-vezető most az egyetemen próbálja a tudása legjavát nyújtani. – Nem a napokban, már hónapokkal ezelőtt döntöttünk úgy, hogy a Világkupa-döntőt idén be kell áldozni, mert Michelle a szakdolgozatát csak úgy tudja megírni, az államvizsgáit pedig olyan eredménnyel letenni, ahogy azt szeretné. Nála magasan van a mérce, ahogy a pályán eltökélten rendre az első helyet célozza meg, úgy a tanulmányi évei alatt is csak jelesekkel volt igazán elégedett. Nehezen tudom lebeszélni az éjszakába nyúló tanulásról, mert annak a hatása másnap megérződhet az edzések eredményességében, szóval nem szabad túllőni a célon – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak dr. Tibolya Péter, hozzátette, hogy Gulyás távolmaradása az igazolt hiányzás tipikus esete.

A párizsi olimpiai kvóta megszerzése az ankarai hiányzás ellenére nem jelenthet gondot. – Vezeti a világranglistát és reményeink szerint csak a júniusi krakkói Európa-bajnokságig kell várnia arra, hogy zöld jelzést kapjon a Párizs felé vezető úton, de szerencsére más lehetőségek is feltárulhatnak előtte – folytatta dr. Tibolya Péter. – Az Eb-n az kell, hogy bekerüljön a legjobb nyolc versenyző közé, és ő legyen a legjobb helyet elfoglaló magyar öttusázónő, de mint mondtam, a csatát nem feltétlenül Krakkóban kell megnyerni. Ami viszont már most is örvendetes, az a kiegyensúlyozottan jó vívása, a legkevésbé sem ingadozó formával – nyilatkozta Tibolya.

Gulyás Michelle és a mestere persze azt szeretné, hogy az olimpiai indulás kérdése már az Európa-bajnokságon eldőljön, ettől függetlenül az augusztusi angliai világbajnokságra is olyan formát és helyezést terveznek, ami megerősíti a magyar ranglistavezető helyét a világ legjobbjainak a társaságában. Könnyíti Michelle dolgát, hogy addigra régen túl lesz az egyetemi tanulmányain és az államvizsgáin, az viszont még nem dőlt el, hogy mikor kezdi el a hivatásszerű munkáját a huszonharmadik életévét idén októberben betöltő sokoldalú versenyző.

Borítókép: Gulyás és edzője teljes egyetértésben dolgozik (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.