Voldemort a Halálcsillag élén? Ez lenne José Mourinho sorsa a PSG-nél?

Szárnyra kapott a pletyka, miszerint a Paris Saint-Germain azon dolgozik, hogy José Mourinho vegye át a csapat irányítását a nyáron. Az AS Roma élén a budapesti Európa-liga-döntőbe bejutott Special One cáfolta a híreket, de a futballban ez nem jelent semmit. A PSG BL-t akar nyerni, és szinte már mindent megpróbált ennek érdekében. Mourinho érkezése mégis új dimenziót jelentene.

2023. 05. 20. 5:45
MOURINHO, José
Leverkusen, 2023. május 19. José Mourinho, az AS Roma vezetõedzõje, miután 0-0-ra végzõdött csapatának visszavágó mérkõzése a labdarúgó Európa-liga elõdöntõjében a Bayer Leverkusen ellen és 1-0-s összesítéssel továbbjutott a leverkuseni BayArenában 2023. május 18-án. MTI/AP/Martin Meissner Fotó: Martin Meissner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hívott a Paris Saint-Germain, hogy kinevezzen? Ha kerestek, akkor nem találtak meg, mert senki nem beszélt velem – reagált José Mourinho arra, hogy a PSG állítólag őt szeretné vezetőedzőnek a következő idénytől. Érdemes kiemelni, hogy a Special One egy szóval sem mondta azt, hogy nem igazolna a dúsgazdag francia klubhoz, csupán azt állapította meg, hogy őt eddig nem kereste senki.

MOURINHO, José
José Mourinho szerint néha nem a szerződésben foglaltak a legfontosabbak. Fotó: Friedemann Vogel

Van tovább is, Mourinho egy másik nyilatkozatában ködösített a jövőjét illetően: – Nem beszélgetek erről barátokkal, kollégákkal és újságírókkal. Néhány hónappal ezelőtt Pietro Berardi, a Roma vezérigazgatója azt nyilatkozta, biztos benne, hogy maradok, de ez az ő véleménye. Ha ezúttal Zazzaroni úr, egy újságíró állítja, amit állít, az meg az ő véleménye. A helyzet tiszta, a szerződésemből van még egy év. A futball az futball, olykor nem a szerződés a legfontosabb.

Ami tehát biztos, hogy Mourinho jelenlegi megállapodása 2024 nyaráig szól az AS Roma csapatával, ami viszont egyáltalán nem biztos, hogy azt ki is tölti. A portugál sztáredző ugyanis látványosan nyitva hagyta a kiskaput, amely a távozásához – konkrétabban: Párizsba – vezethet.

Mourinho útja: Róma, Budapest, Párizs?

Azt gondolhatnánk, hogy most semmi oka nincs Mourinhónak elhagyni Rómát. Csütörtökön kivívta a továbbjutást csapatával a Bayer Leverkusen ellen az Európa-liga elődöntőjében, így egymást követő második évben játszik európai kupadöntőt. Tavaly a Konferencia-ligát nyerte meg a Roma élén, idén az El-döntőben zsebelheti be az aranyat a budapesti Puskás Arénában a sorozat rekordbajnoka, a spanyol Sevilla ellen május 31-én.

Csakhogy az AS Roma edzőjeként alighanem ez a csúcs, Mourinho esélye a Serie A megnyerésére vagy arra, hogy a BL-ben alkosson maradandót, ezzel a csapattal minimális. Arra tökéletes volt neki a római szerződés, hogy a Tottenhamnél elszenvedett kudarc után új életet leheljen az edzői karrierjébe.

Mourinho pályafutása gyakorlatilag 2015 óta lejtmenetben volt. Akkor a második chelsea-s korszakában is megnyerte a Premier League-et, majd váratlanul beleállt a csapattal a földbe. A Manchester Unitednél kötött ki, amellyel ugyan 2017-ben megnyerte az Európa-ligát, de vele sem tudott visszatérni a klub a korábban Sir Alex Ferguson irányításával megszokott szintre. Ezután következett a Tottenham, amellyel a Porto élén húsz évvel ezelőtt tett berobbanása óta egyedüliként nem nyert semmit.

A Romával gyorsan elért két európai kupadöntő újra felértékelte Mourinho nevét az edzőpiacon, így a hatvanéves mester a PSG számára is érdekessé vált.

Voldemort és Special One, Halálcsillag és PSG

A The Guardian állt elő egy érdekes és nem túl pozitív hasonlattal, amikor úgy írta le Mourinho esetleges szerepvállalását a PSG-nél, mintha Voldemort irányítaná a Halálcsillagot.

„Ki ne akarná látni őt a PSG-nél, amely annyi kísérletet tett, hogy szépnek, komolynak vagy értékteremtőnek láttassa magát? Adva van egy intézmény, amely még egyszer utoljára belenéz a tükörbe, melyben Joker sminkje elkenődni látszik, s egyszerűen belátja: ezek vagyunk mi. Nevezzük ki a Sötét Nagyurat! Irányítsa hát Voldemort a Halálcsillagot” – írták a szóban forgó cikkben.

A filmvilág hírhedt gonosz hőseivel és szimbólumával asszociálnak a PSG-re és Mourinhóra, aminek persze jó oka van. A PSG a futballvilág egyik legjobban gyűlölt csapata, hiszen a katari tulajdonosok 2011-es hatalomátvétele óta több mint 1,4 milliárd eurót költött igazolásokra, beleértve a világrekordért, 222 millió euróért a Barcelonától megvett megdöbbentő megszerzését is.

Mourinho neve pedig az antifutball szinonimájává vált az évek alatt. Leghíresebb meccse a 2010-es Bajnokok Ligája-elődöntő visszavágója a Barcelona ellen, amikor a Camp Nouban elszenvedett 1-0-s vereség is győzelemmel ért fel, mert a Mourinho vezette Internazionale bejutott a döntőbe, és végül meg is nyerte a BL-t – érdekesség, hogy a milánói csapat azóta idén először érte el a finálét.

Azon a 2010-es barcelonai meccsen Mourinho lényegében 4-5-0-s felállással játszatta a csapatát Thiago Motta kiállítása után, és több mint egy órán keresztül csak rombolta a futballt. Az Inter 74-szer passzolt a mérkőzésen, míg a Barcelona 691-szer, az Internek egy lövése volt, a Barcának húsz.

Mintha semmi sem változott volna az azóta eltelt 13 év alatt, hiszen Mourinho Romája csütörtökön a Leverkusen elleni El-elődöntő visszavágóján úgy ért el továbbjutást érő 0-0-t, hogy a labdabirtoklás 72-28-as, a kapura lövési kísérletek száma 23-1-es különbséget mutatott a németek javára.

Mi előnye származna a PSG-nek Mourinho leigazolásából?

A PSG idén a Neymar, támadótrióval állt fel, és a katari tulajdonosok folyamatosan sztárcsatárokkal igyekeztek feltölteni a keretet, elég csak Zlatan Ibrahimovic, Edinson Cavani vagy Mauro Icardi nevét feleleveníteni. Egy ilyen habitusú csapat élére kinevezni egy alapvetően védekezésből élő edzőt nagy ellentmondásnak tűnik.

A jelenlegit is beleértve, a legutóbbi 11 BL-idényben a PSG azonban csak egyszer jutott el a döntőig, és 2020-ban Thomas Tuchel vezetésével aránylag simán kikapott a Bayern München ellen. Ezen kívül a legjobb négybe is csak egyszer jutott be a párizsi csapat, amelynek pedig egyértelmű célja a BL-arany.

ALONSO, Xabi; MOURINHO, José
Korábbi tanítványa, a Leverkusent vezető Xabi Alonso gratulálhatott neki a hatodik európai kupadöntőhöz. Fotó: Ettore Ferrari

Eddig olyan sztáredzők irányították a francia klubot, mint Carlo Ancelotti, Laurent Blanc, Unai Emery, Mauricio Pochettino és a már említett Tuchel. Egyikük receptje sem működött, pedig a játékoskeret papíron mindig adva volt a sikerhez. Tavaly nyáron taktikát váltott a PSG, és nem egy híres edzőt nevezett ki, hanem Christophe Galtier-t, aki 2021-ben a Lille-lel épp a párizsiakat megelőzve lett nagy meglepetésre a Ligue 1 bajnoka. Azonban a Bayern elleni kettős vereség a BL idei nyolcaddöntőjében az ő állását is megingatta.

Mourinho olyan egyéniség és olyan stílust képvisel, amivel még nem próbálkozott a PSG. A portugál 2004-ben a Portóval és 2010-ben az Interrel is úgy lett BL-győztes, hogy arra az ég világon senki sem számított. Talán úgy gondolhatják Párizs katari urai, hogy pont egy ilyen edzőre van szükségük.

És ahogy Mourinho fogalmazott: a futball az futball. Az üzlet meg üzlet.

Hányszor jutott Mourinho európai kupadöntőbe?

Most hatodszor, s a korábbi öt alkalommal mindig meg is nyerte a döntőt. 

– 2003, Porto, UEFA-kupa
– 2004, Porto, Bajnokok Ligája
– 2010, Internazionale, Bajnokok Ligája
– 2017, Manchester United, Európa-liga
– 2022, AS Roma, Konferencia-liga
– 2023, AS Roma, Európa-liga

Borítókép: José Mourinho az AS Roma élén aratott sikerei után akár a PSG kispadján is kiköthet (Fotó: MTI/AP/Martin Meissner)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.