Eltitkolt, ismeretlen fejezet Détári Lajos sportpályafutásából

Azt gondolnánk, Détári Lajos életútja nem tartogat meglepetéseket. Az eddig is ismert volt, hogy az immár 60 éves egykori világválogatott labdarúgó asztaliteniszben is tehetséges volt, arról azonban csak most, két hónappal a budapesti atlétikai világbajnokság előtt beszélt, hogy akár atléta is lehetett volna. Döme jó barátságot ápol a magyar atlétika két korábbi nagyságával, a gerelyhajításban olimpiai bajnok Németh Miklóssal, valamint a távolugró Szalma Lászlóval és Carl Lewis volt a kedvence. Détári a szervezőbizottságtól tiszteletjegyet kap és személyesen is jelen lesz a budapesti vb versenyein.

Magyar Nemzet
2023. 06. 10. 11:41
Détári Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A futballistaként fényes karriert befutott még csak 13 esztendős siheder volt, amikor a gerelyhajító Németh Miklós az ellenfeleit sokkoló első dobásával világcsúcsot javított a montreali olimpián, és aranyérmet szerzett. Dömének kiváló a memóriája, 47 évvel az emlékezetes magyar siker után is centiméterre pontosan tudja, hogy Németh 1976-ban 94,58 méterre javította a világ addigi legjobbját.

A korábbi 61-szeres magyar és hétszeres világválogatott labdarúgó további, ráadásul személyes kötődéséről is mesélt az atlétika bűvöletében.

– Mindig is felnéztem a kivételes tudású atlétákra, tetszett a magabiztosságuk, a gyorsaságuk, a ruganyosságuk, a kitartásuk. Nagyra tartottam a teljesítményüket, a csúcsok pedig elkápráztattak, mert azok számomra azt bizonyították, hogy a legjobbnál is van jobb, tehát nincs olyan a sportban, hogy ez már a felső határ. Ugyan soha nem kérdezték meg tőlem, de most itt a jó alkalom, hogy a magam rövidke atlétikai pályafutásáról, vagy inkább kiruccanásomról is szót ejtsek.

Tizennégy éves koromig a suliban az alacsonyabbak közé tartoztam, de amilyen kicsi voltam, olyan gyors, és még szívós is. Jól ment a 60 méteres síkfutás, a kislabdát is messzire tudtam eldobni, ezért lehettem az iskolai háromtusa csapatunk húzóembere. Megnyertük a kerületi versenyt, aztán a budapestit is, de még az országoson is jó helyen végeztünk. A sikerek feldobtak, mégis úgy éreztem, hogy én futballistának születtem, ezt tudatosították bennem a Honvédban az edzőim is

– nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a 60. születésnapját nemrégiben ünneplő Détári Lajos, aki néhány napja értesült arról, hogy a budapesti atlétikai világbajnokság szervezői tiszteletjegyekkel kedveskednek neki. 

 

Örök élmény Carl Lewis budapesti futása

Détári Lajos régebben követte az atlétika eseményeit, a nagyobb versenyeket, Carl Lewis volt a kedvence, aki 1984-ben a Los Angeles-i olimpián hazánkba látogatott és futott a budapesti versenyen.

– Ő tényleg király volt a sportok királynőjének elitjében, a tehetséget, a tudást és a szorgalmat egy személyben megtestesítő sportember. A másik nagy kedvencem egy egészen más kategóriában jeleskedett. A szomáliai származású brit Mo Farah futását élmény volt nézni, két egymást követő olimpián is megnyerte az ötezer és a tízezer méter – folytatta a magyar labdarúgás különleges alakja.

Döme a budapesti világbajnokságon természetesen szurkol a magyar atlétáknak, és a versenyekre is kilátogat, hiszen a szervezőbizottság tiszteletjeggyel lepte meg.

Ria, ria, Hungária! 

– Világot járt ember vagyok, de atlétikai világbajnokságot a nézőtéren ülve most először fogok látni, és ez most nagyon jó érzéssel tölt el. Carl Lewis vágtájára emlékezve most is a 100 és a 200 méteres sprinterek versenyére vagyok leginkább kíváncsi, de annak is örülnék, ha szemtanúja lehetnék a svéd Duplantis rúdugró parádéjának, ahogy néhány magyar esélyes szereplésének is. Nem vagyok az atlétika bennfentese, de egy olyan pályán, amiről azt olvastam, hogy nincs annál jobb, születhetnek majd világcsúcsok is, ami még jobban feldobhatja a versenyek hangulatát. Remélem, találkozhatok a stadionban Németh Miklóssal, de Szalma Lászlóval is, akiket a barátaimnak nevezhetek. Drukkolni fogok minden magyar atlétának, akiknek focista módra már most azt üzenném, hogy ria, ria, Hungária, mindent bele honfitársaim – mondta sportszerűen Détári Lajos.

Borítókép: Détári Lajos idén ünnepelte a hatvanadik születésnapját (Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.