Hámori Luca magyar sporttörténelmet írt Lengyelországban + videó

Már most biztos, hogy előrelépett a hazai ökölvívás Tokióhoz képest. A legutóbbi olimpián csupán egy magyar bokszoló szerepelt, a jövő évi, párizsi ötkarikás játékokra viszont Hámori Luca és Kovács Richárd is megszerezte a kvótát.

Magyar Nemzet
2023. 06. 28. 15:26
HÁMORI Luca
Nowy Targ, 2023. június 28. A gyõztes Hámori Luca a holland Luna Amaro Beeloo ellen a nõi 66 kg-os ökölvívás negyeddöntõje után a krakkói központú Európa Játékokon Nowy Targban 2023. június 28-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán már negyeddöntőket rendeztek a Lengyelországban zajló Európa Játékok ökölvívóversenyein. A legtöbb súlycsoportban ennél is nagyobb volt a tét, néhány kivételtől eltekintve ugyanis versenyszámonként négy-négy olimpiai kvóta várt gazdára. A versenynapon érdekelt négy magyar ökölvívó közül először Hámori Luca (66 kg) lépett szorítóba, és egyhangú pontozással nyert a holland Luna Amaro Beeloo ellen. Női ökölvívók 2012 óta szerepelhetnek az olimpián, de sikerével Hámori lett az első magyar női versenyző, aki ötkarikás kvótát szerzett a sportágban.

– Elmondhatatlanul boldog vagyok. Ezért dolgoztam, ez volt az álmom, mindenkinek köszönöm, az edzőimnek, a családomnak, mindenkinek – mondta az MTI-nek Hámori. – Meccsről meccsre haladtam, mindig csak a következőre koncentráltam, és sikerült megszereznem azt, amire gyerekkorom óta vágytam. A holland lányt nem ismertem, de láttam az itteni nyolcaddöntős meccsét és kidolgoztuk a jó taktikát, ami tökéletesen működött. Csak attól tartottam kicsit, hogy meginthetnek, pedig nem én voltam a szabálytalan, mindig befogta a kezem, de mindegy, nem számít.

A jövő évi párizsi olimpián való szereplés jogáért küzdött Kovács Richárd (63,5 kg) is, az ő ellenfele a szerb Alekszej Szendrik volt. Kovács végig fölényben volt, így ő is elérte a célját, nemcsak EJ-elődöntőbe, hanem a párizsi mezőnybe is bejutott.

Este Veres Roland (57 kg) is kvótáért küzdött, de őt kiütötte a svéd Nebil Mahmud Ibrahim, délután pedig Bernáth Attila (51 kg) elveszítette a maga negyeddöntőjét. A magyar ökölvívás azonban már mindenképpen előrelépett Tokióhoz képest, a legutóbbi olimpián csak egy versenyzőnk, Gálos Roland szerepelt, és ő is győzelem nélkül tért haza a japán fővárosból.

Az Európa Játékokon korábban már párizsi kvótát szerzett a sportlövő Pekler Zalán, és biztosan kvótával térnek haza a női öttusázók is.

Szerdán a férfiak között is kialakult az öttusa-döntő mezőnye. A négy magyar versenyző közül Bőhm Csaba és Szép Balázs sikerrel járt az elődöntőben, Koleszár Mihály és Demeter Bence viszont nem jutott be a legjobb tizennyolc közé.

Pekler korábbi egyéni sikere után szerdán a kisöbű sportpuska vegyescsapat versenyben szerzett ötödik helyet Mészáros Eszterrel, míg a Major Veronika, Sike Renáta, Jákó Miriam összeállítású női sportpisztolycsapat negyedik helyen zárt.

Ahogy női sportlövőink, úgy a vívóink is a németekkel szemben bukták el a bronzmeccseket. Női tőrözőink (Kreiss Fanni, Pásztor Flóra, Kondricz Kata, Lupkovics Dóra) a moldávok és a spanyolok elleni magabiztos győzelem után az elődöntőben az olasz válogatott ellen nem tudták borítani a papírformát. A németek elleni bronzcsatában viszont sokáig vezetett a magyar csapat, végül azonban 45-38-ra kikapott. Az eredmény nemcsak az Európa Játékok-dobogó szempontjából fájó, női tőrcsapatunknak a német válogatott közvetlen riválist jelent az olimpiai kvalifikáció szempontjából.

A férfikardcsapat az ötkarikás játékok szempontjából sokkal jobb pozícióban van, Lengyelországban viszont éppen úgy szerepelt, mint a női tőrcsapat. Az egyéni EJ-aranyérmes Sandro Bazadzével felálló grúzok elleni negyeddöntőben még Szatmári András vívott a legeredményesebben, a franciák elleni elődöntőben viszont az általa összeszedett hátrányt nem tudta visszahozni és Gémesi Csanád. A németek elleni bronzcsatát ezek után bántóan simán, 45-28-ra veszítette el a magyar csapat, amelybe ekkor beszállt Decsi Tamás is.

– Biztos vagyok benne, hogy sok mindenkinek csalódást okoztam. Mentálisan elfáradtam, nagyban szerintem rajtam volt, hogy nem vagyunk érmesek. Az elmúlt időszakban azt láttam, hogy ha jól vívtam, akkor nyertünk, ha nem, akkor kikaptunk. Utólag elgondolkodtató, hogy indulnom kellett volna-e egyáltalán az Európa Játékokon – hangzott Szatmári elkeseredett nyilatkozata.

Csalódással zárult a magyarok számára a férfiak triatlonversenye is, amelynek kerékpáros szakaszában mindhárom indulónk (Dobi Gergő, Kiss Gergely, Dévay Zsombor) bukásba keveredett. Dévay fel is adta a versenyt, Kiss a 23., Dobi a 24. helyen zárt.

A teqballos Janicsek Zsanett a negyeddöntőben esett ki, két tollaslabdázónk, Sándorházi Vivien és Pytel Gergő egyaránt csoportmásodikként jutott be a csütörtöki nyolcaddöntőbe, míg női asztalitenisz-válogatottunk Csehország elleni 3-1-es legyőzésével a legjobb nyolc közé került.

Borítókép: Hámori Luca olimpiai kvótát szerzett (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.