időjárás 17°C Malvin 2023. október 1.
logo

Rasszista botrány, UEFA-vizsgálat a BL-döntő előtt a bíró miatt

Magyar Nemzet
2023.06.01. 21:26 2023.06.01. 21:43
Rasszista botrány, UEFA-vizsgálat a BL-döntő előtt a bíró miatt

Kínos esemény vezeti fel a labdarúgó Bajnokok Ligája idei döntőjét. A Manchester City és az Internazionale közötti, jövő heti finálé már kijelölt játékvezetője, a lengyel Szymon Marciniak, aki a világbajnoki döntőt is dirigálta, állítólag felszólalt egy szélsőjobboldali rendezvényen. Az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA bejelentette, hogy vizsgálódik az eset miatt. Nem kizárt, hogy Marciniak mégsem bíráskodhat az isztambuli BL-döntőben.

Nem is vitás, hogy Szymon Marciniak napjaink legfelkapottabb, legelismertebb játékvezetője. Hatalmas elismerés ugyanis, hogy valaki ugyanabban az idényben a világbajnoki döntő után a Bajnokok Ligája fináléját is dirigálhathatja. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a múlt héten jelentette be, hogy Marciniak lesz a jövő szombati Manchester City–Internazionale mérkőzés bírája.

Szymon Marciniak
Felteszi-e a kezét Szymon Marciniak? (Fotó: Twitter)

Az UEFA lehet, hogy mégis felülbírálja a döntését, és elveszi Marciniaktól a meccset. Alapos a gyanú, hogy Marciniak hétfőn megjelent, sőt fel is szólalt egy rendezvényen, amelyet az ismert szélsőjobboldali lengyel politikus, Slawomir Mentzen szervezett. A Konföderáció Párt vezetője nyíltan a zsidók, a homoszexuálisok, az abortusz, az adók és az Európai Unió ellen agitál, mi több, polgárpukkasztásként 2021-ben White Ipa Matters néven dobott piacra egy sörmárkát – nem is kellene magyarázni, a Black Live Matters egyfajta ellenpontjaként.

„Az esetről az UEFA is értesült, és közleményében a történtek kivizsgálását ígéri. Az UEFA-nak tudomása van a Szymon Marciniak ellen felhozott vádakkal, és sürgős tájékoztatást vár el. Az UEFA és az egész futballközösség irtózik azoktól a szólamoktól, amelyeket a szóban forgó csoport hirdet, és nagyon komolyan veszi ezeket a vádakat. Holnap újabb bejelentést teszünk, miután megvizsgáltuk az összes bizonyítékot” – áll az UEFA kommünikéjében.

Ez alapján Marciniak körül szorul a hurok, s az a valószínűbb, hogy másik játékvezetőt jelöl ki az UEFA.

Borítókép: Szymon Marciniak határozott karakter (Fotó: Twitter)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.