Székely Norbert még nem gondolt bele: csak egy meccs az olimpia

Elvesztette a bronzmeccset, így leszorult a dobogóról, ám a magyar női kosárlabda-válogatott az éremszerzésnél is fontosabb célt teljesített az Európa-bajnokságon, kijutott az olimpiai selejtezőtornára. A februárban esedékes viadal lebonyolítását átböngészve nem is kérdés, hogy Székely Norbert együttesének reális esélye van kiharcolni a párizsi részvételt. Székely Norbert egyelőre álomról beszél, reméljük, a lányokkal együtt ráhangolódik arra, hogy az olimpiai kvalifikáció messze nem lehetetlen küldetés.

2023. 06. 27. 5:24
STUDER Ágnes; LELIK Réka; KISS Virág; DUBEI Debóra; GOREE, Cyesha
Ljubljana, 2023. június 25. Lelik Réka, Kiss Virág, Goree Cyesha, Studer Ágnes és Dubei Debóra (b-j) a nõi kosárlabda Európa-bajnokság harmadik helyéért játszott Magyarország - Franciaország mérkõzésen a ljubljanai Stozice Arenában 2023. június 25-én. A magyar válogatott 82-68-ra kikapott, így negyedik helyen zárta a tornát. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez az Európa-bajnokság volt a legjobb tornánk, amióta együtt dolgozunk. Többször voltunk lent, de mindig fel tudtunk állni. Ez a negyedik hely is mutatja, hogy jó úton haladunk, ez a fiatal csapat szép jövő előtt áll. Legközelebb ennél is előrébb szeretnénk lépni, hiszen februárban ott leszünk az olimpiai selejtezőn, és a következő álmunk az, hogy ott legyünk Párizsban. – Ami két napja, a Franciaország ellen elvesztett bronzmérkőzés után még végszó volt, az most már kiindulópont. Székely Norbert, a magyar női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, miként korábban, most sem óvakodik szavakba önteni a vágyait, sőt céljait.

Székely Norbert
Székely Norbert derűlátó (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Női kosárlabdában Magyarország eddig csupán egyetlenegyszer, 1980-ban jutott ki az olimpiára. (A Boksay Zsuzsanna vezérelte csapat negyedik lett Moszkvában.) Ez alapján valóban álomnak tűnik a párizsi szereplés kivívása, pedig nem az. Legalább akkora, ha nem nagyobb bravúr az Európa-bajnokságon az elődöntő elérése, mint az olimpiai kvalifikáció sikeres megvívása. Ha nem is éppen a szavakkal, de Székely Norbert is erre utalt. Nézzük csak!

Székely Norbert: A belgák, a franciák és a spanyolok kiemelkedtek

– Minden mérkőzésünkön hullámzott a játékunk, de Európa elitjével játszottunk, és óriási élmény volt, hogy mindenki ellen működött az eszköztárunk. Nem volt reális esélyünk a győzelemre, de megmutattuk, hogy miért vagyunk itt a négy között. A teljes mezőnyt nézve a belga, a francia és a spanyol csapat kiemelkedett a többi közül, a negyedik–tizennegyedik hely között bárki bárhol végezhetett volna, szerencsére a negyedik helyezettet Magyarországnak hívják – Székely Norbert mellébeszélés nélkül így nyugtázza az Európa-bajnokság végeredményét.

Az olimpiai selejtező lebonyolítása megegyezik a négy évvel ezelőttivel. A házigazda (ezúttal Franciaország), valamint a világbajnoki címvédő (az Egyesült Államok) már biztosította a helyét a tizenkét csapatos olimpiai öt tornára. A fennmaradó tíz helyért tizenhat csapat verseng majd. Egész pontosan az a tizenhat csupán tizennégy. Hogy miért? Íme a megfejtés.

 

El kellene kerülni a franciákat és az amerikaiakat

Európából hat (a mostani Eb első hat helyezettje), Ázsiából és Amerikából négy-négy, Afrikából pedig kettő csapat jut ki a februári kvalifikációs viadalra. A mezőnyben már biztos olimpiai résztvevőként ott lesz az Eb-bronzérmes Franciaország, valamint Amerika képviseletében az Egyesült Államok. A tizenhatos mezőnyt négy csoportra osztják, s amelyik kettőben Franciaország és az USA szerepel, onnan csak kettő, a másik kettőből pedig három válogatott jut ki az olimpiára. Nem szükségeltetik hozzá éleslátás, hogy azok járnak jól, akik elkerülik Franciaországot és az Egyesült Államokat. A magyar válogatott szerencsés esetben tehát akár egyetlen győzelemmel is kvalifikálhatja magát a párizsi olimpiára. Ez sokkal több, mint álom, ez reális esély.

Az Eb-ről ötödikként és hatodikként még Szerbia és Németország jutott ki a kvalifikációs tornára. A szerbeket mi legyőztük a csoportkörben, a németek pedig azoktól a spanyoloktól szenvedtek megsemmisítő vereséget a negyeddöntőben, akikkel mi szoros meccset vívtunk. E két csapattól tehát nem kell félnünk.

Különösen, ha a WNBA-ben játszó Juhász Dorka is csatlakozik a többiekhez, s ha Határ Bernadett teljesen felépül. És persze, ha végre a lányok megtanulják az oldal- és az alapvonalról bedobni a labdát, mert huszonnégy eladott labdával nemhogy a spanyolok, de a németek és a szerbek ellen sem lesz esélyünk…

Az Európa-bajnokság végeredménye:
 1. Belgium
 2. Spanyolország
 3. Franciaország
 4. Magyarország
 5. Szerbia
 6. Németország
 7. Csehország
 8. Montenegró
 9. Olaszország
10. Nagy-Britannia
11. Görögország
12. Szlovákia
13. Lettország
14. Törökország
15. Szlovénia
16. Izrael

Büszkék és reálisak

A magyar válogatott játékosai Székely Norbert szövetségi kapitányhoz hasonlóan büszkén, egyúttal reálisan értékelték az Európa-bajnokságot.

Dubei Debóra: Fantasztikus az, amit ilyen kis országként elértünk itt, jó érzéssel fogunk visszagondolni erre a tíz napra. Jó lett volna éremmel hazatérni, de nem vagyunk telhetetlenek, mert nagy eredményt értünk el. Érdekes, hogy számomra a törökök elleni vereség volt a csúcspont, mert mély nyomot hagyott bennünk. Kellett nekünk az a pofon, és onnantól ismét építkeztünk tovább. Az elitcsapatok ellen megtanulhattuk, hogy nem lehetnek üresjárataink, hullámvölgyeink, mert ők sokkal magabiztosabbak voltak.

Kiss Virág: Nem szabad úgy elkezdeni egy mérkőzést, ahogy a franciák vagy a spanyolok ellen. Ők diktálták az iramot, mi pedig futottunk utánuk. Mentálisan és fizikálisan is hatalmas hátrány, ha mínusz 15 pontról kell visszajönni, de mi mégis megtettük. Fordítani nem sikerült, de sok tapasztalatot szereztünk, és éreztük, hogy milyen Európa legjobb négy csapata között lenni. Durva belegondolni, hogy nyolc évvel ezelőtt abbahagytam a kosárlabdát, és két évig nem játszottam, de nekem kellett az az időszak, hogy idáig eljussak.

Goree Cyesha: Ezzel a negyedik hellyel mindenki elégedett lehet. Persze jó lett volna döntőbe jutni, de kiadtuk magunkból a maximumot. Már az elején érződött rajtunk a fáradtság mentálisan és fizikálisan is, aztán feljavultunk, de nem igazán volt esélyünk a franciák ellen. Ők ugyanolyan erősek voltak, mint a spanyolok tegnap, de ma is elkerültük a húsz-harminc pontos vereséget, mert egy pillanatig sem adtuk fel. Büszke vagyok a csapatra.

Studer Ágnes: Reálisan nézve a spanyoloktól és a franciáktól ennyivel le vagyunk maradva. Ami viszont abszolút pozitívum, és erre is nagyon büszke vagyok, hogy a franciák, spanyolok is érzik: ott vagyunk mögöttük, akarunk, és ha el is engedjük őket, akkor is vissza tudunk kapaszkodni. Bízom benne, hogy fejlődünk tovább és a közeljövőben még szorosabb meccseket tudunk vívni. A szoros meccsek végén pedig akár győzelmeket szerezhetünk.

Borítókép: Székely Norbert csapatában a honosított Goree Cyesha központi figura (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.