Pogacar közelít, már csak kilenc másodperc a hátránya

Michal Kwiatkowski nyerte hegyi befutóban pénteken a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 13. szakaszát a francia nemzeti ünnep napján. A kétszeres győztes (2020, 2021) szlovén Tadej Pogacar nyolc másodpercet faragott hátrányából, s már csak kilenc másodperccel van lemaradva az összetettben az élen állónak dukáló sárga trikót viselő, címvédő dán Jonas Vingegaard mögött.

Magyar Nemzet
2023. 07. 14. 18:19
Pogacar, Vingegaard
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország nemzeti ünnepén, a Bastille ostromának évfordulóján a Chatillon-sur-Chalaronne-ból induló 137,8 kilométeres táv végén 1501 méteres tengerszint feletti magasságban hegyi befutó várt a mezőnyre a Grand Colombier-n. A 17,4 kilométer hosszú, mintegy háromnegyed órás mászás során 7,1 százalékos átlagmeredekséggel kellett megküzdeniük a bringásoknak.

A nap szökése nehezen alakult ki, végül 19-en tudtak eltekerni, a kétszeres bajnok Tadej Pogacar csapata, az UAE bringásai álltak a főmezőny élére és nem engedték messzire az élbolyt: a különbség közel négy perc volt a legendás emelkedő 256 méteres magasságban lévő lábánál.

A kiemelt kategóriás Colombier-n három éve Pogacar győzött, ezúttal a szlovén klasszis azzal a céllal vágott neki az etapnak, hogy ledolgozza 17 másodperces hátrányát a címvédő és sárga trikós dán Jonas Vingegaard-ral szemben. Az esélyesek csoportja sorra fogta be a korábbi szökevényeket, miközben elöl 12 kilométeren belül az addig élen tekerő hármast érte utol és hagyta le Michal Kwiatkowski. A jó tempóban haladó 2014-es világbajnok lengyel előnye kitartott, így 2020 után pályafutása második Tour-szakaszsikerét ünnepelhette.

Az esélyesek közül Pogacar csapattársa, Adam Yates indult meg először, majd a csoportot Pogacar robbantotta szét, aki 450 méterrel a cél előtt támadott, Vingegaard-tól is el tudott szakadni, és a harmadik helyért járó jóváírással együtt nyolc másodpercet faragott hátrányából a sárga trikót megtartó riválishoz képest.

A szlovén bringás így kilenc másodperces lemaradással várja a kemény hétvégét. S szombaton újabb hegyi etap, az Annemasse és Morzine les Portes du Soleil közötti 151,8 kilométer vár a 110. Tour de France mezőnyére. A viadal jövő vasárnap a párizsi Champs-Élysées-n zárul.

Tour de France, 13. szakasz, Chatillon-sur-Chalaronne–Grand Colombier, 137,8 km, hegyi befutó:
1. Michal Kwiatkowski (lengyel, Ineos Grenadiers) 3:17:33 óra
2. Maxim Van Gils (belga, Lotto Dstny) 47 másodperc hátrány
3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 50 mp h.
4. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 54 mp h.
5. Thomas Pidcock (brit, Ineos Grenadiers) 1:03 perc hátrány
6. Jai Hindley (ausztrál, BORA-hansgrohe) 1:05 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Vingegaard 53:48:50 óra
2. Pogacar 9 másodperc hátrány
3. Hindley 2:51 perc hátrány

Borítókép: Pogacar a hajrában hagyta faképnél Vingegaard-t (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.