Támadják a Dárdai famíliát, az edző apa keményen visszavág

Történelmet írt a Dárdai család szombaton. Az édesapa, Dárdai Pál irányította Hertha BSC-ben három fia is szerepelt. A Bundesliga II-ben a Düsseldorftől elszenvedett vereség után Németországban máris hallatják a hangjukat azok, aki kétségbe vonják, miszerint a három testvér, ifjabb Dárdai Pál, azaz Palkó, továbbá Márton és Bence csakis a tehetségének és a szorgalmának köszönheti a lehetőséget. A berliniek edzője persze nem rest a válasszal.

Magyar Nemzet
2023. 07. 31. 17:48
Fortuna Dusseldorf - Hertha BSC
29 July 2023, North Rhine-Westphalia, Duesseldorf: Soccer: 2nd Bundesliga, Fortuna Düsseldorf - Hertha BSC, Matchday 1, Merkur Spiel-Arena. Hertha coach Pal Dardai looks ahead to the match. Photo: Marius Becker/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by MARIUS BECKER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: AFP/MARIUS BECKER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Düsseldorf vendégeként elszenvedett 1-0-s vereséggel kezdte a másodosztályú német labdarúgó-bajnokság új idényét a Hertha BSC, amelyben a Dárdai család így is történelmet írt. A csapatot idősebb irányítja, a kezdőtizenegyben kapott helyet két fia, a 24 éves ifjabb Pál (azaz Palkó) és a 21 éves Márton, majd a 78. percben csereként bemutatkozott a felnőttek között a csupán 17 éves Bence is. A profi labdarúgásban még nem volt példa arra, hogy a vezetőedző csapatában három fia is helyet kapjon. Igazi hollywoodi történet, de persze a Dárdai családnak Németországban sem csak csodálói akadnak, a Hertha veresége után több médium is bírálta Dárdai Pált, mondván, a fiainak kedvez.

Dárdai Bence, Hertha
Dárdai Bence csupán 17 évesen bemutatkozott a Hertha felnőtt csapatában (Fotó: AFP/Andreas Gora)

 

A Dárdai család háromszor nyert a lottón...

A német Taggesspiegel publicistája, Martin Einsiedler már a Düsseldorf elleni meccs előtt megfogalmazta a kételyeit. Azzal vezeti fel az írását, a tehetséges labdarúgópalánták kis hányada jut el csupán valamelyik német futballakadémiáig, s akik ezt a lépést teljesítik is, azoknak is csak egy százalékukból válik profi futballista. Ami egy lottónyereménnyel ér fel.

„Dárdaiék háromszor nyertek a lottón, vagy Pál apuka kicsit manipulálta a golyókat?” – teszi fel a kérdést a cikkíró. Majd meg is válaszolja. Szerinte a háriom Dárdai fivér nem játszhatna együtt a Herthában az édesapjuk nimbusza, támogatása nélkül.

A szerző felidézi Dárdai Pál egyik korábbi nyilatkozatát, miszerint a fiai nehezebben tudtak bekerülni a csapatba, mint a többiek. Martin Einsiedler ebből arra a következtetésre jut, az edző-apa aligha tudja tárgyilagosan megítélni a fiait. 

 

Ez a kérdés a düsseldorfi vereséget követő sajtótájékoztatón is előkerült.

– A sors hozta így – vágott bele Dárdai Pál, majd felidézte, hogy ő is játszott egy csapatban az öccsével, Balázzsal (aki 2002-ben játék közben egy ütközés után összeesett és meghalt), sőt az édesapja az öccsének az edzője is volt. A fiaira rátérve így folytatta:

– Nem én hosszabbítottam meg Márton szerződését és nem én hoztam vissza Palkót. A fiaim a Herthában akartak játszani. Többet kereshettek volna, mint a Hertha BSC-nél, s voltak is jobb ajánlataik – mondta Dárdai Pál Palkó és Márton döntésének hátteréről, felfedve, hogy Palkót éppen a Düsseldorf csábította, ám Andreas Neuendorf, a Hertha klubigazgatója közbelépett, szerződést kínált Palkónak, aminek ő csupán zöld utat adott. 

– Nem őt (már mint Palkót) kell okolni ezért a helyzetért és nem is a feleségemet – ment elébe Dárdai az esetleges durvább bírálatoknak. – A gyerekeim nem nyertesei ennek a helyzetnek, inkább szenvednek miatta – tette hozzá.

Dárdai Pál, Hertha BSC
Dárdai Pál edzést vezényel. Balról a második térdelő játékos Dárdai Márton (Fotó: AFP/Andreas Gora)

Dárdai Pál: A csapaton belül nem téma a fiai helyzete

Majd azt bizonygatta, ez a helyzet a csapaton belül sem téma, pedig ott tényleg érdeket sérthet a fiai szereplése.

– A csapat tiszteletben tartja mindezt. Meg is mondtam a játékosoknak, akár négyszemközt, akár névtelenül bárki bármikor azonnal panaszt tehet, ha azt érzi, valamelyik gyermekem előnyt élvez – jegyezte meg. Addig is Dárdai Pál cáfolja, hogy a fiait előnyben részesítené.

Dárdai Pál a három fia szerepeltetését természetesen csakis az eredményekkel legalizálhatja hosszú távon. Ha a Hertha BSC az ő irányításával és három fiával a sorban visszajut a Bundesliga I-be, a Dárdai család megdicsőül Berlinben. Ha pedig nem, akkor úgy is jönnek az újabb kérdések és támadások.

Borítókép: Dárdai Pál összpontosít, mit is mondjon (Fotó: AFP/Marius Becker)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.